Enerjik ve doyurucu
PATATESLİ MARUL ÇORBASI(2 Kişilik)
1 adet büyük boy patates, 6 adet marul yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı su, bir tutam rendelenmiş muskat, tuz, karabiber
Patatesi küp şeklinde doğrayın ve bir kenara alın. Bir tencerede tereyağını eritip, unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine su ve patatesi ekleyip, kaynamaya bırakın. Patates yumuşayınca kıyılmış marul yaprağını ekleyin. Muskat, tuz ve karabiber kattıktan sonra bir taşım daha kaynatıp, tencereyi ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
NARLI KAVURMA(4 Kişilik)
400 gram kuşbaşı yağsız dana veya kuzu eti, 1 adet nar, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 15-20 adet arpacık soğan, 2 adet patates, tuz, karabiber, pulbiber, kızartmak için: sıvıyağ
Eti bir kaba alın ve üzerine zeytinyağını ekleyin. Buzdolabına koyup 20 dakika dinlendirin. Daha sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya aktarın ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika pişirin. Ayıklanmış arpacık soğanları üzerine ekleyip, et iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Tuz, karabiber ve pulbiber kattıktan sonra 1-2 kez çevirip, servis tabağına alın. Soyulmuş patatesi küp şeklinde doğrayın ve kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Soğanlı eti kızarmış patates ve nar taneleri ile birlikte servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
HAVUÇ SOSLUBROKOLİ SUFLESİ(6 Kişilik)
400 gram brokoli, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı süt, yarımşar demet taze soğan ve maydanoz, 2 adet yumurta, tuz, karabiber, pulbiber, havuç sosu için: 2 adet havuç, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 4 çorba kaşığı süzme yoğurt, 2 diş sarmısak, tuz
Sufle için tereyağını bir tencerede eritin. Unu ekleyip, sararana kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Üzerine sütü ilave edin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Brokolinin kök kısımlarını kesin. Çiçek kısımlarını bol suda yıkadıktan sonra ince kıyın. Ayıklanmış taze soğan ve maydanozu da ince kıyıp brokoliye ilave edin. Ilık sos ve yumurtaları brokolinin içine katıp, karıştırın. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Bu karışımı yağlanmış sufle kaplarına pay edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Havuç sos için rendelenmiş havucu zeytinyağında 5 dakika kavurun. İçine tozşeker ve tuz ekleyip, tencereyi ocaktan alın. Yoğurt ve dövülmüş sarmısağı çırpıp, havuca ilave edin ve karıştırın. Servis tabağının altına bu sostan koyup, üzerine sufle yerleştirerek servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
BALIKLI KISIR(6 Kişilik)
1 adet levrek, 3 su bardağı su, 1 adet defne yaprağı, 5-6 dal maydanoz sapı, 1 adet karanfil, 1 su bardağı ince bulgur, 1 çorba kaşığı biber salçası, 4 adet kıyılmış marul yaprağı, 2 adet domates, yarım demet taze soğan, yarım demet maydanoz, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet limonun suyu, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, karabiber, pulbiber, servis için: marul yaprağı, kuzukulağı
Ayıklanmış balığın filetosunu çıkarıp, su ile birlikte bir tencereye alın. Defne yaprağı, maydanoz sapı ve karanfil ekleyip, 20 dakika pişirin. Balık suyundan 1 su bardağı alıp bulguru ıslatın. Bulgurun üzerini bir kapakla kapatıp, 15 dakika şişmeye bırakın. Diğer taraftan balığı süzüp, bir kaba alın. Elinizle küçük parçalara ayırıp, üzerine kıyılmış marul yaprağı, küp doğranmış domates, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz, zeytinyağı, salça, limon suyu, nar ekşisi, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Bulguru ilave edip tüm malzemeyi karıştırın. Marul yaprağı veya kuzukulağı ile birlikte servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
PEYNİRLİ MANTI(6 Kişilik)
Hamuru için: iki buçuk su bardağı un, aldığı kadar süt, 1 çay kaşığı tuz, içi için: 100 gram beyaz peynir, 4 çorba kaşığı süzme yoğurt, üzeri için: 1 çorba kaşığı tereyağı, toz kırmızıbiber, nane
Hamuru için unu derin bir kaba alın. Süt ve tuz ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her birini ince şekilde açın. Yufkaları 4 x 4 cm'lik kareler eklinde kesin. İçi için bir kasede rendelenmiş beyaz peynirle süzme yoğurdu karıştırın. Kare hamurların bir kenarına peynirli iç harçtan koyun ve üçgen şeklinde katlayın. Kaynayan tuzlu suda 10-15 dakika haşlayın ve servis tabağına alın. Üzeri için eritilmiş tereyağında toz kırmızıbiberi yakın. Nane serptikten sonra mantının üzerine gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.
Enerjik ve doyurucu
AYVALI TURTA(8 Kişilik)
Hamuru için: iki buçuk su bardağı un, 5 çorba kaşığı soğuk tereyağı, yarım çay kaşığı tuz, 2-3 çorba kaşığı soğuk su, içi için: 3 adet ayva, 1 çay bardağı su, 2 adet karanfil, bir buçuk çay bardağı tozşeker, bir tutam tarçın, 8 adet iri kıyılmış ceviz, üzeri için: 1 adet yumurta sarısı, 2-3 çorba kaşığı su ya da süt
Öncelikle içi için kabukları soyulmuş ayvaları ince dilimleyin ve çekirdekleri ile birlikte tencereye koyun. Suyu ve karanfili ekleyip, orta ateşte 20 dakika pişirin. Suyunu çekince tozşeker katın ve 2 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Hamur için un, tereyağı ve tuzu bir kaba alın. Elinizle kum gibi olana dek ufalayın ve soğuk suyu ekleyip, yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ikiye ayırın ve unlanmış tart kalıbından biraz daha büyük olacak şekilde açın. Tart kalıbını yağlayıp, unlayın ve açtığınız hamuru kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. İçine pişmiş ayva dilimlerini dökün. Üzerine tarçın serpin ve ceviz serpin. Açtığınız diğer hamuru harcın üzerine kapatın ve kenarlarından bastırarak yerleştirin. Parmaklarınızla kenarlarına şekil verin. Üzerine su veya sütle açtığınız yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler