En pratik 10 akşam yemeği!
KAVURMA(4 Kişilik)
1 kg koyun veya dana eti,
2 çorba kaşığı tereyağı,
tuz,
kekik
Eti kuşbaşı doğrayıp bir tencereye alın. Suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kapağı kapalı olarak ara sıra karıştırarak kavurun. 2Üzerine 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Yine kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte yarım saat pişirin. Daha sonra tereyağını ekleyin. 10 dakika karıştırarak kavurun. Kekik ilave edip servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
SOSİSLİ PATATES(6 Kişilik)
1 kg küçük boy patates,
5 adet sosis,
2 adet ekşi elma,
2 çorba kaşığı tozşeker,
4 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı elma sirkesi,
1 çorba kaşığı hardal,
2 dilim bayat tost ekmeği,
1 adet siyah turp,
1 demet maydanoz,
tuz,
karabiber
Patatesleri yıkayıp 15 dakika tuzlu suda haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun. Sosisleri ince doğrayın. Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra dilimleyin. Tozşekeri büyük bir tavada eritip üzerine 2 çorba kaşığı tereyağı ilave edin. Köpük köpük olunca elmaları ekleyip iki dakika karamelize edin. Sirkeyi hardal ile karıştırıp elmaların üzerine dökün. Bir iki çevirip ocağı kapatın ve elmaları bu şekilde bekletin. Diğer tarafta tost ekmeklerinin kenarlarını bıçakla kesip robotta çekin. 1 çorba kaşığı tereyağını eritip ekmeklerin üzerine ekleyin. Turpu soyup rendeleyin. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritin. Patatesleri dilimleyip üzerine ekleyin. Sosisleri ilave edip soteleyin. Turpu da tencereye alıp bir iki çevirin. Karışımı bir fırın tepsine yayın. Karamelize ettiğiniz elma dilimlerini tepsiye ilave edin. En üste, tereyağı eklediğimiz ekmek kırıntılarını yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozları serpip servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
TAZE NANELİ KURUFASULYE(6 Kişilik)
Yarım kg kurufasulye,
1 demet nane,
1 adet orta boy soğan,
1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçası,
2 çorba kaşığı tereyağı,
yeteri kadar su,
tuz
Akşamdan ıslattığınız kurufasulyeleri süzüp kenara alın. Tereyağını eritip yemeklik doğradığınız soğanı hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. 1 dakika birlikte kavurup fasulyeleri ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup tuzunu ekledikten sonra pişmeye bırakın. Fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. 3 dal naneyi kenara ayırıp kalanları irice kıyın ve yemeğe ekleyin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ayırdığınız nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
BALZAMİK SİRKELİ SARIMSAKLI TAVUK
4 adet kemiksiz tavuk göğsü,
3 çorba kaşığı un,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
4 diş kıyılmış sarmısak,
1 su bardağı tavuk suyu,
6 çorba kaşığı balzamik sirke,
1 çorba kaşığı mısır nişastası,
2 çorba kaşığı su,
tuz,
karabiber,
12 adet patates kroketi
Tavukların her iki tarafını una bulayıp fazlasını silkeleyin. Zeytinyağını yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp kızdırın. Tavukları tavaya koyup üzerine sarmısakları ekleyin ve her iki tarafını 3'er dakika pişirin. Daha sonra tavuk suyu, sirke, karabiber ve tuzu ekleyin. 10 dakika pişirip tavukları tavadan alın ve sıcak tutun. Nişastayı 2 çorba kaşığı suyla açıp tavada kalan sosun üzerine ekleyin. 2 dakika kaynatıp, kenara aldığınız tavukların üzerine gezdirin. Kızarttığınız patates kroketleri ile servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
KALAMAR IZGARA(4 Kişilik)
2 adet kalamar,
1 çay bardağı ceviz içi,
4 çorba kaşığı soya sosu,
terbiye için:
2 çorba kaşığı karbonat,
2 çorba kaşığı tozşeker,
1 adet limonun suyu
Ayıklanmış kalamarları iyice yıkayın. Terbiye için, bütün malzemeyi karıştırın. Kalamarı bu terbiye ile iyice ovun. En az 30 dakika dinlendirin. Bacakları gövdeden ayırıp parmak uzunluğunda doğrayın. Izgara yaptıktan sonra ceviz içi ve soya sosu ile beraber servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
USKUMRU IZGARA(2 Kişilik)
Yarım kg kuşbaşı kuzu eti,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı sıcak su,
tuz,
karabiber,
kimyon,
süslemek için:
kiraz domates,
soğan,
salatası için:
3 adet kırmızı soğan,
yarım demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı sumak,
1 adet limonun suyu,
5-6 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz,
pulbiber
Eti yıkayıp tencereye alın. Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15 dakika pişirin. Suyunu iyice çekince tereyağı, karabiber, kimyon, tuz ve sıcak suyu ilave edin. 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Soğan salatası için, soğanları temizleyip yarım ay şeklinde doğrayın. Geniş bir kaba alıp tuzla ovun. Sudan geçirip süzün ve servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, sumak, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve pulbiber ekleyip karıştırın. Pişen etleri ve kiraz domatesi çöp şişlere dizin. Soğan salatası eşliğinde servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Peynir Soslu Makarna Tarifi (4 kişilik)
1 paket fettuccine
Yeteri kadar su
Tuz
Peynirli sos için:
3 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
Karabiber
1 çorba kaşığı biber salçası
Süslemek için: 1-2 dal fesleğen
MAKARNAYI tuzlu suda haşlayıp süzün. Sos için tereyağını eritin ve üzerine peyniri ilave edin. Ezerek birkaç dakika pişirin. Üzerine salçaları ve karabiberi ekleyin. 5 dakika pişirip ocaktan alın. Makarnayı servis tabağına alın. Fesleğen yaprakları ile süsleyip, peynir sosla birlikte servis yapın
En pratik 10 akşam yemeği!
Çıtır Paneli Mantar Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg mantar
3 adet yumurta
2 paket çıtır pane harcı
1 su bardağı sıvıyağ
1 kase sarmısaklı
yoğurt
4 diş sarmısak
Tuz, nane, kırmızıbiber
Maydanoz
MANTARLARI yıkayıp kurulayın ve ikiye bölün. Önce çırpılmış yumurtaya, sonra çıtır pane harcına bulayın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Üzerine sarmısaklı yoğurt yayın. Nane, pulbiber ve ince kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Ezme Patates Salatası Tarifi (6 kişilik)
1 adet soğan (ince kıyılıp tuzlanmış)
4 adet haşlanmış patates
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 adet limonun suyu
1/3 çay bardağı zeytinyağı, tuz
3 adet doğranmış biberli zeytin
1 adet kıyılmış fesleğen yaprağı
SOĞAN hariç bütün malzemeyi ezerek karıştırın. En son soğanı ekleyip iyice karıştırın. Patatesli malzemeyi kalıba boşaltın. Birkaç saat bekletip servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Domatesli Mantar Tarifi (2 kişilik)
18 adet mantar
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşlar peyniri
9 adet kiraz domates
1 adet sivri biber
2 dal nane
Tuz, karabiber
MANTARLARI yıkadıktan sonra saplarını çıkarın. Bir fırın tepsisine dizip içlerine tuz ve karabiber serpin. Tereyağı ve rendelenmii kafşar peynirini içlerine paylaştırın. Üzerine ince kıydığınız sivri biberi ekleyin. Kiraz domatesleri ikiyi bölüp her mantarın üzerine bir parçayı koyun. Yeniden tuz ve karabiber serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirip nane yapraklar› ile süsledikten sonra servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Tavuklu Kolay Kebap Tarifi (6 kişilik)
4 adet tavuk göğsü
2 çorba kaşığı tereyağı,
1 adet soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı sirke
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz,
karabiber
Ekmekler için:
5 dilim tost ekmeği
1 çorba kaşığı tereyağı
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik
Tavuk göğüslerini önce şeritler halinde, sonra da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Sarmısakları ve tohumlarını çıkardığınız sivri biberleri kıyın. Domatesleri küp küp doğrayın. Tost ekmeklerinin kenarlarını çıkarıp, üzerlerine tereyağı sürün ve küp küp kesin. Yayvan bir tencerede tereyağını kızdırın. İçine doğranmış tavuk etlerini koyup, kızarana kadar soteleyin. Tavuk etleri renk alınca piyazlık doğranmış soğanları ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra sivri biberleri ve salçayı ekleyin. Yemeğin kokusu çıkana kadar pişirin. Son olarak sirke, tozşeker, tavuk suyu, tuz, karabiber ve doğranmış domatesleri ekleyip kaynatın. Küp küp kesilmiş yağlı ekmekleri bir fırın kabına döşeyin. Üzerine kekik ve kıyılmış sarmısak gezdirin. Pişen soslu tavukları ekmeklerin üzerine ekleyin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirip, sıcak olarak servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Çılbır
4 Kişilik
Malzemeler
5 adet yumurta
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber, tuz
Çılbır Yapılışı
YAYVAN bir tencerenin yarısına kadar su doldurun ve kaynatın. Su kaynayınca yumurtaları tek tek suya kırın. Tencerenin kapağını aralık bırakarak yumurtaları pişirin. Sarmısakları soyup ezin. Yoğurdu iyice çırpıp sarmısakla karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Tencereden çıkardığınız yumurtaları geniş bir servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu yayın. Sıvıyağı küçük bir tavada kızdırın. Kırmızıbiberi yağda hafifçe yakıp, çılbırın üzerine gezdirin.
En pratik 10 akşam yemeği!
Pitepalt(Sosisli patates topları)
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg patates
Bir buçuk su bardağı un
300 gram sosis
10 su bardağı su
1 su bardağı yaban mersini reçeli
Tuz, karabiber
Servis için: Yaban mersini reçeli, göbek marul
Pitepalt(Sosisli patates topları) Yapılışı
RENDELENMİŞ patates, un, karabiber ve tuzu karıştırın. Elinizi unlayarak patates karışımından mandalina büyüklüğünde bezeler koparın. Elinizde yuvarlayıp, ortalarını parmağınızla açın. Dilimlenmiş sosisleri ortalarına yerleştirip, yuvarlayın. Ayrı bir kapta suyu kaynatıp, patates toplarını haşlayın. Patatesleri süzgeçle alıp servis tabağına yerleştirin. Üzerine yaban mersini reçeli gezdirin. Göbek marul ile servis yapın.
En pratik 10 akşam yemeği!
Köfteli Kanepe Tarifi
Malzemeler
2 dilim çiçek kalıpla kesilmiş ekmek
Marul
Yuvarlak şekil verilip pişirilmiş köfte (en sevdiğiniz şekilde hazırlayın köftenizi)
1 dilim kaşar peyniri+Krem peynir
1 adet yeşil biber
1 dilim domates
Köfteli Kanepe Yapılışı
Öncelikle ekmekleri çiçek şeklinde kurabiye kalıbı ile kesin. Marulu üzerine yerleştirin. Kaşar peynirinden iki ufak halka keserek top köftelerin üzerinde gözlerini ve ağzını yapın (peynirin arkasına bıçak ucu ile krem peynir sürerek yapıştırın köftelere). Yeşil biberle gözlerini tamamlayın. Bir dilim domatesin üzerine top köfteyi yerleştirin ve diğer ekmek ile şapkayı tamamlayın. Ekmeği kürdan veya tahta çubuklarla sabitleyin
En pratik 10 akşam yemeği!
Peynir Köftesi
2 Kişilik
Malzemeler
300 gram beyaz peynir
2 dilim bayat ekmek
6 dal dereotu ve maydanoz
2 adet yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Peynir Köftesi Yapılışı
Peyniri geniş bir kaba koyarak çatalla ezin. Üzerine ıslatıp suyunu sıktığınız ekmekleri ekleyin. İnce kıydığınız dereotu ve maydanoz ile ayrı bir kapta çırptığınız yumurtaları da harca katın. Karabiber ve tuzu da ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız harçtan alarak avucunuzda yassı köfteler hazırlayın. Derin bir kapta sıvıyağı kızdırıp, köfteleri kızartarak sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler