Doğrama şekilleri
Küp doğrama:
Çorba, sulu yemekler veya böreklerde kullanmak için, sebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin.
Doğrama şekilleri
Yarım ay:
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın dilimleyebilirsiniz.
Doğrama şekilleri
Yarım ay (piyaz) doğrama:
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde doğradığınız bu soğanları, fotoğrafta olduğu gibi bıçakla üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz.
Doğrama şekilleri
Kuşbaşı:
Sebzeleri, öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli "yemeklik doğrama" olarak da bilinir.
Doğrama şekilleri
Jülyen:
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için uygundur. Jülyen doğrama için, sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin. Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.
Doğrama şekilleri
Dilim doğrama:
Havucu ve diğer sebzeleri, hiç parçalamadan göz kararı 1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre dilimleri daha kalın kesebilirsiniz.
Doğrama şekilleri
Yemeklik Doğrama:
Bütün soğana, bıçakla birkaç yerinden derinlemesine çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup, dilim keser gibi soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak yerine, kesme tahtası da kullanabilirsiniz.