Bu pidelere bayılacaksınız!
Açık Pide Tarifi
3 su bardağı buğday unu
1 paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
İçi için: 250 gram pastırma
200 gram kıyma
Yarım kangal sucuk
50 gram tereyağı
YAŞ mayayı bir kaba alın. Üzerine ılık süt, tozşeker ve tuz ekledikten sonra karıştırarak eritin, 15 dakika bekletin. Kıymayı suyunu salıp çekene dek kavurup kenara alın. Yumurtanın ak›ını ve sarısını ayırın. Unun ortasını havuz şeklinde açın. Erimiş maya, sıvıyağ, yumurta akı ve ılık suyu ekleyip, yoğurun. Hamuru ikiye ayırıp, merdane yardımıyla açın. Ortalarına pastırma, kendi suyunda kavrulmuş kıyma ve sucuk yerleştirin. İki ucunu birleştirip kapatın. Tepsiye alıp 30 dakika mayalanmaya bırakın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Tereyağı serpiştirip, önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35 dakika pişirin.
Aşçının notu: Dilerseniz pidenin ortasına yumurta kırarak da pişirebilirsiniz.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Baharatlı Tavuklu Pide Tarifi (5 kişilik)
Hamur için: Üç buçuk su bardağı un
1 paket instant maya
2 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
Üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
İçi için: 1 adet tavuk göğsü
1’er tatlı kaşığı köri, yenibahar,
kimyon, kekik, rezene tohumu,
kuşüzümü
1'er çay kaşığı zencefil, tarçın,
pulbiber, rendelenmiş muskat
1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş ince kıyılmış sarmısak
Sos için: 4 çorba kaşığı tahin
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı susam yağı
3 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı krema l Tuz
Hamur için derin bir kaseye unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp maya, süt, zeytinyağı ve tozşekeri katın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. İçi için, haşlanmış tavuk göğsünü elinizle didikleyin ve bir kaseye alın. İçine baharatları ilave edin ve karıştırın. Sirke, zeytinyağı ve sarmısağı da kattıktan sonra iyice karıştırıp bir kenara alın. Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini merdane ile unlayarak açın. Açtığınız hamurun ortasına harçtan koyup kenarları içe doğru hafifçe kıvırın. Hamurun uç kısımlarını birleştirin. Hamur ve harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınması için bir kenara alın. Sos için, tahin, zeytinyağı, tozşeker, susam yağı, soya sosu, krema ve tuzu karıştırın. Servis tabağına aldığınız pidelerin üzerine hazırladığınız sostan gezdirip servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Hamurları istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Sos, koyu bir kıvamda olursa içine biraz daha krema ilave edebilirsiniz.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Enginarlı Pide Tarifi (4 adet)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya
1 çay kaşığı tozşeker
1 su bardağı su, tuz
İçi için:
4 adet konserve enginar
250 gram tavuk göğsü
3 çorba kaşığı sıvıyağ
4’er adet domates ve
sivribiber
300 gram mantar
Yarım limonun suyu
Karabiber, pulbiber
Üzerine:
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kekik
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYA ve tozşekeri suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir hamur parçasını unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. İçi için enginarları kuşbaşı doğrayın. Küp doğranmış tavuk göğsünü sıvıyağda kavurun. Küp doğranmış domates ve sivri biberi ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Ocağın altını kapatıp karabiber ve pulbiber ekleyin. Mantarı limonlu suda 15 dakika haşlayın ve süzün. Bütün malzemeyi karıştırıp, açtığınız hamurların üzerine pay edin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri ve kekik serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Dilerseniz pidelerin üzerine 1 çay kaşığı soya sosu ilave edebilirsiniz.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Ispanaklı ve Peynirli Pide Tarifi (4 adet)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya
Tuz
Yeteri kadar su
Ispanaklı iç için:
Yarım kg ıspanak
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Peynirli iç için:
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYAYI suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir parçayı unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Ispanaklı iç için ayıklanmış ve kıyılmış ıspanak, soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi harmanlayın. Sıvıyağda kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Peynirli iç için rendelenmiş beyaz peynir, karabiber ve pulbiberi karıştırın. Hamurların yarısına ıspanaklı harçtan, yarısına peynirli harçtan koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları kızarana kadar pişirin. Sıcakken üzerlerine tereyağı sürün ve servis yapın.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Karışık Pide Tarifi (4 kişilik)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Kıymalı iç için:
Yarım kg kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber,pulbiber
Peynirli iç için:
4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sucuklu iç için:
Yarım kangal halka doğranmış sucuk
Ispanaklı iç için:
Yarım kg ıspanak
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYAYI suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir hamur parçasını unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Kıymalı iç için, kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi kavurun. Ocağın altını kapatmaya yakın ince kıyılmış maydanozu ekleyin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınması için bir kenara alın. Ispanaklı iç için, ayıklanmış ve kıyılmış ıspanak, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi harmanlayın. Sıvıyağda kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Pide hamurunun içine kıymalı, kaşarlı, sucuklu ve ıspanaklı içten birer parça yan yana olacak şekilde yerleştirin. Kalan hamurlar ve iç harçları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Kıymalı Pide Tarifi (4 adet)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Kıymalı iç için: 750 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYAYI suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir hamuru unla birlikte uzunlamasına açın. Kıymalı iç için kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi kavurun. Maydanozu ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Hamurların ortasına kıymalı içten yayın. Üzerlerini kapatacak şekilde hazırlayın. Uçlarını birleştirip, büzün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tereyağı sürün ve 3 parmak kalınlığında kesin. Sıcak olarak servis yapın.ve üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Mantarlı Pide Tarifi (8 adet)
Yarım kg haşlanmış mantar
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yumurtanın sarısı
Hamur için:
3 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 paket kuru maya
Tuz
Hamur için un, sıcak su, maya ve tuzu karıştırıp yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Mantar, biber ve domatesi küp doğrayıp mısırla karıştırın. Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün. Düz ve unlu bir zeminde merdaneyle uzunlamasına açın. Hamurların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Üzerine mantarlı içi paylaştırın. Hamurların kenarlarını içeriye doğru hafifçe kapatın. Kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Pancarlı (pembe) Pide Tarifi
21 gram yaş maya (yarım paket)
1 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
150 gram çiğ pancar (blenderden geçirilmiş)
3-3.5 su bardağı un
Tepsiye: Mısır unu ya da un
Üzerine: Fırça ile su sürüp, taze kekik ile süsleyin
Önce ılık sütün içinde maya ve şekeri iyice eritin. Un hariç diğer malzemeyi ilave edin. Sonra azar azar un ekleyip, iyice yoğurun. Hamurun üzerini örtün. Kabarıp iki katına ulaşana dek bekletin. Bu arada tepsiye mutlaka mısır unu veya un serpin. Hamura şekil vererek tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında 5 dakika, daha sonra ısıyı orta dereceye düşürerek 170 derecede 15 dakika daha üzerleri iyice kızarana dek pişirin.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Pastırmalı Pide Tarifi (8 adet)
Hamur için: 42 gram yaş maya
1 çorba kaşığı tozşeker
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
1 çay bardağı süt
1 kg un
İçi için:
250 gram dilimlenmiş pastırma
Bir buçuk su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
7-8 adet yumurta
Üzerine:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
HAMUR için yoğurma kabında maya, tozşeker ve tuzu, 1 çay bardağı ılık su ile birlikte karıştırıp, 15 dakika dinlendirin. Üzerine azar azar un ve sütü ekleyin. Parmaklarınızın ucuyla tüm malzemeyi çırpıp, ara sıra ılık su ve un eklemeye devam ederek, çok yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini streç filmle kapatıp, bir bez örtün ve 35-40 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı unlanmış zeminde tekrar yoğurun (fazla un serpmeyin, hamur yumuşak olmalı). Hamurları tekrar dinlendirin ve yarısına yuvarlak, yarısına kayık şekli verin. Kayık hamurların uçlarını birleştirip büzün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarana kadar tutun. İçlerine pastırma ve kaşar peynirini paylaştırın. Her bir pidenin üzerine 1'er adet yumurta kırın. Tekrar fırına verin ve pidelerin üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
Bu pidelere bayılacaksınız!
Mantarlı ve Tavuklu Pide Tarifi (4 adet)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Mantarlı iç için:
750 gram mantar
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Tuz, karabiber, pulbiber
Tavuklu iç için:
1 kg tavuk göğsü
4 çorba kaşığı sıvıyağ
3 adet domates
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYAYI suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir parçayı unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Mantarlı iç için küp doğranmış mantarı sıvıyağda kavurun. Kabukları doğranmış ve küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Tavuklu iç için, kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü sıvıyağda kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates, sivri biber, tuz, karabiber, pulbiber ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Hamurların yarısına mantarlı yarısına tavuklu harçtan pay edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar