Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Peynirli Patlıcan Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet orta boy patlıcan
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Peynirli Patlıcan Yapılışı
Patlıcanları bıçakla birkaç yerinden delin. Soymadan kaynamakta olan suya atıp 20- 25 dakika pişirin. Sudan çıkarıp soğumaya bırakın. Bu arada beyaz peyniri bir kaba alıp üzerine yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sudan çıkardığınız patlıcanlar soğuduktan sonra üstlerinden 2 santimlik bir bölümünün kabuğunu alın. Buradan patlıcanların içini bir kaşıkla çıkarın. Çıkan patlıcanları kıyıp peynirli karışıma ekleyin. Harcı patlıcanlara pay edin. Üstlerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirip servis yapın.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Patlıcan Kebap
6 Kişilik
Malzemeler
5 adet orta boy patlıcan
250 gram kuşbaşı dana eti
Yeteri kadar su
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 diş sarmısak
8 adet domates
1 çay kaşığı tozşeker
6 adet sivri biber
1 çorba kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Patlıcan Kebap Yapılışı
PATLICANLARI alacalı soyup, parmak büyüklüğünde doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Süzüp, sudan geçirin ve kurulayın. Daha sonra sıvıyağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Yağını çektirdikten sonra bir fırın kabına yerleştirin. Zeytinyağını bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğan ve sarmısağı renkleri dönene dek kavurun. Üzerine eti ekleyin. Birkaç dakika kavurup, kabukları soyulduktan sonra küp doğranmış 5 adet domatesi katın. Tozşekeri serpin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Gerekirse su ilave ederek kısık ateşte et yumuşayana dek pişirin. Etli karışımı patlıcanın üzerine dökün. Kalan domatesleri dilimleyip etin üzerine yerleştirin. Sivri biberleri de ikiye bölüp, üzerine ekleyin. Salçayı 2 su bardağı sıcak suda açıp, tuz ekleyin. Daha sonra yemeğin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20- 25 dakika pişirin.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Kırmızı Biber Yatağında Patlıcan Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet kırmızı biber
2 adet orta boy bostan patlıcanı
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tahin
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı soğuk su
3 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kimyon
Sos için:
2 çorba kaşığı nar ekşisi
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş dövülmüş sarmısak
Tuz
Karabiber
Kırmızı Biber Yatağında Patlıcan Yapılışı
KIRMIZI biberleri ortadan ikiye bölüp tohumlarını çıkarın. Yağılı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Patlıcanları alacalı soyup boylamasına yarım cm kalınlığında doğrayın. Acısının gitmesi için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Daha sonra yıkayıp kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yumuşayana dek pişirin. Haşlanmış nohudu çatalla ezin. İnce kıyılmış soğanı, 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Üzerine kıyılmış sarmısak ve kimyon katın. 1 dakika daha kavurup, ocaktan alın. Üzerine ezilmiş nohut, tahin, limon suyu ve suyu ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Soğuması için kenara alın. Sos için tüm malzemeyi bir kaseye alıp karıştırın. Fırında pişirdiğiniz patlıcanlardan birinin uç kısmına biraz nohutlu harç koyup rulo şeklinde sarın. Patlıcan ve iç harç bitene dek işleme devam edin. Pişirdiğiniz kırmızı biberlerin kabuklarını temizleyin. Yarım cm kalınlığında şeritler halinde doğrayıp, servis tabağının tabanına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız patlıcan rulolarını yerleştirin. Nar ekşili sosu üzerine gezdirin. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Patlıcan Yelpazesi Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet patlıcan
Kızartmak için:
sıvıyağ
Yarım limon,
2 su bardağı un
6 dilim antrikot
2 adet soğan,
2 adet kırmızı biber,
2 adet sivribiber,
2 adet havuç
2 adet kabak
6 çorba kaşığı krema
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
tuz,
karabiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
Patlıcan Yelpazesi Yapılışı
Patlıcanların kabuklarını tamamen soyun. Sapını kopartmadan uzunlamasına dörde dilimleyin. Bir tencerede suyu kaynatın. Limon ve tuz atıp patlıcanları haşlayın. Haşladığınız patlıcanların suyunu iyice sıkın ve una bulayıp, yelpaze şekli vererek sıvıyağda kızartın. Etleri, biberleri, havucu ve kabakların ortasını çıkartıp jülyen doğrayın. Yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine sırası ile et, havuç, kabak, kırmızı biber ve yeşil biber ilave edip kavurun. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Tencereyi ocaktan almadan önce kremayı ilave edip karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları yağlanmış tepsiye alın. Üzerine kavurduğunuz içi paylaştırın. Fırında 15 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Peynirler eriyene kadar fırında tutup sıcak olarak servis yapın.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Kuzu Etli Patlıcan Sandal Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet patlıcan
250 gram kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
2 diş sarmısak
1 adet domates
Yarım su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
100 gram rendelenmiş tulum peyniri
2 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Kekik
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Kuzu Etli Patlıcan Sandal Yapılışı
1 PATLICANLARIN üst kısmındaki küçük yeşil yapraklarını temizleyin, sapını üzerinde bırakın. Yıkayıp, alacalı soyun. Bir yanlarına bıçakla boydan boya derin bir çizik atın. Kızartıp, fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın.
2 İki çorba kaşığı zeytinyağını tavaya alıp kuzu etini suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine ince kıyılmış soğan ve sarmısak ekleyin. Soğan pembeleşince, kabukları soyulduktan sonra küp doğranmış domates, yarım su bardağı sıcak su, tuz, karabiber ve kekik ekleyin. Kapağını kapatıp, kısık ateşte et yumuşayana dek pişirin.
3 Tereyağını bir tavaya alıp, unu rengi dönene dek kavurun. Üzerine sütü ekleyin. Kıvam alınca ocaktan alın. Patlıcanları bir fırın tepsisine yerleştirin. Bıçakla çizdiğiniz yerleri bir kaşık yardımıyla genişletin. İçlerine kuzu etli karışımı paylaştırın. Üzerine beşamel sosu dökün. Tulum peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Maydanozla süsleyerek servis yapın.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Bostan Patlıcan Kebabı
6 Kişilik
Malzemeler
3 adet orta boy bostan patlıcanı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
300 gram kıyma
2 adet orta boy soğan
100 gram mantar
2 adet domates
2 adet dolmalık biber
Yarım çorba kaşığı salça
Tuz,
karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Bostan Patlıcan Kebabı Yapılışı
PATLICANLARIN saplarını kesmeden ve soymadan küçük yeşil yapraklarını koparın. Daha sonra sapları ile birlikte ortadan ikiye bölün. Kesilmiş yüzlerine tuz serpin ve yarım saat bekletin. Yıkayıp, kurulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. İçlerini kaşıkla çıkarın. Çıkan parçaları küçük doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp, kıyma ve piyazlık doğranmış soğanı, soğanın rengi dönene dek kavurun. Üzerine doğranmış mantar, biber ve domates ekleyip kavurun. Doğradığınız patlıcanları, tuz ve karabiberi de katın. Birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın. Harcı patlıcanların içine doldurun ve bir fırın tepsisine yerleştirin. 1 çorba kaşığı salçayı suyla açın ve tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Birbirinden farklı ve leziz patlıcan yemekleri
Yaz Patlıcanı Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
1 kg patlıcan,
1 kg domates
20-25 diş sarmısak,
2 adet havuç
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber
Yaz Patlıcanı Yapılışı
PATLICANLARI alacalı soyun. İri iri doğrayıp tencereye dizin. Domatesleri kabukları ile blendırdan geçirin. Patlıcanların üzerine yayın. Sarmısakları ayıklayıp domateslerin üzerine serpiştirin. Havucu halka halka doğrayıp tencereye ilave edin. Tuz, karabiber, tozşeker ve zeytinyağını tencereye alın. Orta hararetli ateşte hiç karıştırmadan pişirin (patlıcanlar yumuşadıktan sonra 1 kere karıştırabilirsiniz). Soğuduktan sonra servis tabağına alıp maydanozla süsleyin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri