Bilmeyen ve duymayanlar için: Alabaş
ALABAŞ SALATASI(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet alabaş
1 adet kırmızı soğan
Yarım demet maydanoz
Sosu için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Alabaşları soyun ve küp şeklinde doğrayıp, servis tabağına alın. Halka doğranmış kırmızı soğan ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Sosu için zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştırıp, salatanın üzerine gezdirin. Tatların birbirine geçmesi için tüm malzemeyi karıştırın ve servis yapın.
Bilmeyen ve duymayanlar için: Alabaş
ZEYTİNYAĞLI ALABAŞ(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet alabaş
1 adet soğan
2-3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet havuç
1 adet limon
1 çorba kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
Tuz
Üzerine:
Dereotu
Hazırlanışı:
Alabaşları soyun ve irice doğrayın.Yarım limon suyu kattığınız suyun içine koyup, bir kenara alın. Yemeklik doğranmış soğan, sarmısak ve unu bir tencereye koyun. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edip, hafifçe kavurun. Halka doğranmış havucu katın ve 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Alabaş, tozşeker, limon suyu ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra bir buçuk su bardağı su ekleyin. Önce harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alıp, kalan yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin. Kıyılmış dereotu ile süsleyip, soğuduktan sonra servis yapın.
Bilmeyen ve duymayanlar için: Alabaş
ALABAŞ DOLMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet alabaş
Yeteri kadar su
300 gram dolmalık kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 çorba kaşığı pirinç
1 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
10 dal maydanoz
10 dal dereotu
5 dal nane
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Hazırlanışı:
Alabaşları soyun ve üst kısmından kapak kesip, çıkarın. Alabaşları tencereye dizin ve 1 su bardağı su ekleyip, 20 dakika pişmeye bırakın. Diğer taraftan kıyma, yemeklik doğranmış soğan, pirinç, kabuğu soyulup küp doğranmış domates, salça, kıyılmış maydanoz, dereotu ve naneyi derin bir kaba alın. İçine tuz, karabiber ve pulbiber katıp, tüm malzemeyi yoğurun. Yarım çay bardağı su ekleyin ve karıştırın. Pişen alabaşların içini kabak oyacağı veya bir kaşık ile oyun. İçlerine kıyma harcını paylaştırın ve tencereye yerleştirin. Üzerine 1 çay bardağı su ekleyin ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Önce harlı sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri