Daha önce duymadığınız Patlıcan tarifleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1
Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını
süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı
suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız
dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim.
3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Daha önce duymadığınız Patlıcan tarifleri
Patlıcan Kayığında Sebzeli Tavuk Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet patlıcan
400 gram kuşbaşı tavuk
1 adet küçük boy soğan
2 diş sarmısak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
Yarım su bardağı su
Tuz
pulbiber
Patlıcan Kayığında Sebzeli Tavuk Yapılışı
PATLICANLARI yıkayıp, kuruladıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirin. Ortalarını bıçak yardımıyla yarın ve tuz serpin. Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağı ile birlikte bir tavaya alıp, hafif kavurun. Kıyılmış kırmızı ve yeşil biberi ilave edip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Tavuk etini ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun.
Tuz ve pulbiber serpip, tavayı ocaktan alın. Patlıcanların içine tavuklu harcı paylaştırın ve tepsiye yarım çay bardağı su ilave edip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın
Daha önce duymadığınız Patlıcan tarifleri
Girit Usülü Patlıcan Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg patlıcan, 1 adet soğan
4-5 dal taze soğan, 2 adet domates
10 diş sarmısak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
Yarım su bardağı soğuk su
tuz
Girit Usülü Patlıcan Yapılışı
PATLICANLARI alaca şekilde soyup doğrayarak, geniş bir kaba alın. Bir çorba kaşığı tuz ve patlıcanların üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. 15 dakika dinlendirip, elinizle sıkarak tencereye alın. Üzerine yemeklik doğranmış soğan, küp doğranmış domates, bütün sarmısak, zeytinyağı, salça, su ve tuz ilave edin. Kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana dek pişirin. Arzunuza göre yoğurtla birlikte servis yapın.
Daha önce duymadığınız Patlıcan tarifleri
Güveçte Akdeniz Usulü Soslu Patlıcan Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
5 adet kemer patlıcan
2 adet domates,
5 adet mantar
3 adet sivri biber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı salça
Bir tutam tozşeker
Tuz, karabiber, kimyon
5 dilim hellim peyniri
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Güveçte Akdeniz Usulü Soslu Patlıcan Yapılışı
PATLICANLARI alacalı soyup kuşbaşından biraz daha küçük doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Daha sonra sudan geçirip kurulayın. Kızgın yağda kızartıp kenara alın. Domatesin kabuklarını soyup küp doğrayın.
Sivri biber ve mantarları temizleyip çok iri olmayacak şekilde doğrayın. çorba kaşığı sıvıyağı bir tavaya alıp sivri biber, mantar ve sarmısak ekleyin. Yarı yarıya umuşayınca domates ve salça katın. Tozşeker, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip ocaktan alın. Hellim peynirini ızgarada ya da yapışmaz yüzeyli tavada pişirin. Kızarmış patlıcanları güveçlere pay edin. Üzerine birer dilim hellim peyniri koyun. Domates sosu ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirip servis yapın.
Daha önce duymadığınız Patlıcan tarifleri
Zeytinyağlı Patlıcan Pilaki Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
1 kg kemer patlıcan
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı zeytinyağı
3 diş sarmısak
2 adet büyük boy soğan
2 adet ince kıyılmış çarliston biber
1 adet ince kıyılmış kırmızı biber
Yarım kg tam kızarmamış domates (küp doğranmış)
3/4 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 su bardağı yoğurt
Zeytinyağlı Patlıcan Pilaki Yapılışı
Patlıcanları alacalı soyarak, kuşbaşı doğrayın. Kararmamaları için, bir kap içinde bol tuzlu suda 15 dakika bekletin. Ardından yıkayın ve süzgeçten geçirin. Derin bir tavada sıvıyağı kızdırıp, patlıcanları kızartın. Kağıt havlu üzerine koyup, fazla yağını alın. Ayrı bir tencereye zeytinyağını lıp kızdırın. Küçük doğranmış soğan ve sarmısağı ekleyin, karıştırarak kavurun.
Biberleri ve domatesi koyarak, tuz ile şekeri ekleyin. 3 dakika çevirdikten sonra pirinci ve 2 su bardağı sıcak suyu koyup, orta ateşte 15 dakika pişirin. Kızarttığınız patlıcanları ateşe dayanıklı ve kenarlı bir tepsiye yayın. Üzerine pirinçli harcı yayın. Kalan 1 su bardağı sıcak suyu da ekleyin.
Tepsiyi yağlı kağıt veya alüminyum folyo ile kapatarak, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. ırından alıp soğuttuğunuz pilakinin üzerine, servis öncesi yarım demet ince kıyılmış maydanoz serpin. Yoğurt eşliğinde servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri