Antalya yöresinden farklı lezzetler
Alfataşı
Malzemeler
1’er demet ebegümeci ve semizotu
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
Yeteri kadar su
Tuz, pulbiber
Yapılışı
EBEGÜMECİ ve semizotunu yıkayıp, ayıklayın. Kıydıktan sonra bir kenara alın. Kıyılmış soğan ve kırmızı biberi zeytinyağı ile birlikte tencereye koyun. 1-2 dakika kavurduktan sonra sebzeleri ekleyin ve 1 dakika
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Arap kadayıfı
Malzemeler
6 adet yassı kadayıf;
2 su bardağı ılık süt
Bir buçuk su bardağı un
3 adet yumurta
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu
Servis için: Toz antepfıstığı
Yapılışı
KADAYIFLARIN etrafını bir makasla çok ince kesip aldıktan sonra tepsiye koyun. Üzerine ılık sütü boşaltın ve 1-2 dakika bu şekilde bekletin. Sütün içinden çıkarın ve önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, 1 taşım
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Tahinli piyaz
Malzemeler
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı tahin
2 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
4 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
5 dal taze soğanın beyaz kısımları;
Üzerine: Maydanoz, Limon, Pulbiber
Yapılışı
Kurufasulyeyi bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, haşlayın. Tahini derin bir kaba alıp, içine dövülmüş sarmısak, limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuz ekleyip, karıştırın. Fasulyeyi derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış soğan ve tahinli karışımı boşaltın. Tüm malzemeyi karıştırın. Maydanoz, limon dilimi ve pulbiberle süsleyip servis yapın.
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Ayranlı
Malzemeler
1’er demet semizotu,maydanoz ve ısırgan otu
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
Tuz, pulbiber
2 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
SEMİZOTU, maydanoz ve ısırgan otunu yıkayıp, ayıkladıktan sonra kıyın. Derin bir kapta süt, sıvıyağ ve yumurtayı çırpın. Mısır unu, kabartma tozu, tuz ve pulbiberi ekleyip, karıştırın. En son kıydığınız sebzeleri ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırıp, yağlanmış dikdörtgen bir fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Tahin soslu kabak tatlısı
Malzemeler
800 gram dilimlenmiş balkabağı
2 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı su
Üzerine: 10-12 çorba kaşığı tahin
Dövülmüş ceviz ve antepfıstığı;
Yapılışı
Kabakları bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine tozşeker serpip 1 gün buzdolabında bekletin. Pişireceğiniz zaman suyunu ekleyin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine tahin gezdirin. Ceviz ve antepfıstığı serperek servis yapın.
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Yuvalak
Malzemeler
500 gram yağsız kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 adet yumurta
2 adet domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 diş dövülmüş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı su
Tuz, karabiber
Üzerine: Nane
Yapılışı
Kıymayı derin bir kaba alın. İçine bulgur, pirinç, yumurta, tuz ve karabiber katıp, yoğurun. Harçtan fındıkbüyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayıp, misket köfteler hazırlayın. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesi bir tencereye alıp, suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağı, tereyağı ve sarmısağı ekleyin. Tereyağı eriyince nohut ve suyu katın. Su kaynayınca hazırladığınız misket köfteleri ilave edin ve kısık ateşte köfteler yumuşayana kadar pişirin. Üzerine kıyılmış nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Antalya yöresinden farklı lezzetler
Lezzet çıkısı
Hamuru için:
2 adet yumurta
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket mısır nişastası
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:İki buçuk su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı un
1 paket vanilya
25 gram tereyağı
3/4 su bardağı dövülmüş antepfıstığı
Süslemek için: Antepfıstığı
Yapılışı
HAMURU için yumurta ile tereyağını derin bir kaba alın ve çırpma teli ile çırpın. Pudraşekeri, nişasta ve kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan iri cevizbüyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle hafif bastırarak kase şekli verin. Tereyağı ile yağlanmış muffin kalıplarının içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Piştikten sonra fırından alın ve ılınmaya bırakın. Çok kırılgan bir kurabiye hamuru olduğu için ılındıktan sonra yavaşça kalıptan çıkarın. Diğer taraftan içi için bir tencereye süt, yumurta, tozşeker, un ve vanilyayı koyup çırpın. Tencereyi ocağa oturtun ve tahta bir kaşıkla karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyip çırpın. Antepfıstığını ilave edip, karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan çanakların içine muhallebiyi paylaştırın ve antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar