Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Patlıcanlı Cive Tarifi (6 kişilik)
1 kg patlıcan
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet domates
3 çorba kaşığı pirinç
Yarım demet fesleğen, tuz
PATLICANLARI alacalı soyup, kuşbaşı doğrayın ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve elinizle iyice sıkın. Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağında kavurun. Kabukları soyulmuş ve iri doğranmış domatesi ilave edin. Tencerenin dibine domatesli harçtan koyun ve üzerine bir sıra patlıcan dizin. Tekrar domatesli harç ve patlıcan olmak üzere malzeme bitene kadar işleme devam edin. Tuzunu ayarlayıp kapağını kapatın ve ocağa oturtun. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Patlıcan kendi suyunu salınca, yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Patlıcan ve pirinç pişince ocaktan alıp, üzerine kıyılmış fesleğen gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Patlıcanlı Cive Tarifi (6 kişilik)
1 kg patlıcan
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet domates
3 çorba kaşığı pirinç
Yarım demet fesleğen, tuz
PATLICANLARI alacalı soyup, kuşbaşı doğrayın ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve elinizle iyice sıkın. Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağında kavurun. Kabukları soyulmuş ve iri doğranmış domatesi ilave edin. Tencerenin dibine domatesli harçtan koyun ve üzerine bir sıra patlıcan dizin. Tekrar domatesli harç ve patlıcan olmak üzere malzeme bitene kadar işleme devam edin. Tuzunu ayarlayıp kapağını kapatın ve ocağa oturtun. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Patlıcan kendi suyunu salınca, yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Patlıcan ve pirinç pişince ocaktan alıp, üzerine kıyılmış fesleğen gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Alfataşı Tarifi (6 kişilik)
1’er demet ebegümeci ve semizotu
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
Yeteri kadar su
Tuz, pulbiber
EBEGÜMECİ ve semizotunu yıkayıp, ayıklayın. Kıydıktan sonra bir kenara alın. Kıyılmış soğan ve kırmızı biberi zeytinyağı ile birlikte tencereye koyun. 1-2 dakika kavurduktan sonra sebzeleri ekleyin ve 1 dakika
daha kavurmaya devam edin. Kabukları soyulup iri doğranmış domates, yıkanmış pirinç, tuz ve pulbiber ekleyin. 1 su bardağı su koyun ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra sıcak olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Ayranlı Tarifi (8 kişilik)
1’er demet semizotu, maydanoz ve
ısırgan otu, 1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta, tuz, pulbiber
2 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
SEMİZOTU, maydanoz ve ısırgan otunu yıkayıp, ayıkladıktan sonra kıyın. Derin bir kapta süt, sıvıyağ ve yumurtayı çırpın. Mısır unu, kabartma tozu, tuz ve pulbiberi ekleyip, karıştırın. En son kıydığınız sebzeleri ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırıp, yağlanmış dikdörtgen bir fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Tahinli Piyaz Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış kurufasulye
Yeteri kadar su
1 su bardağı tahin
2 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
3-4 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz
5 dal taze soğanın beyaz kısımları
Üzerine: Maydanoz, limon, pulbiber
KURUFASULYEYİ bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, haşlayın. Tahini derin bir kaba alıp, içine
dövülmüş sarmısak, limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuz ekleyip, karıştırın. Fasulyeyi derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış soğan ve tahinli karışımı boşaltın. Tüm malzemeyi karıştırın. Maydanoz, limon dilimi ve pulbiberle süsledikten sonra servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Antalya’ya özgü diğer bir piyaz çeşidi de “Taratorlu piyaz”dır.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Düğün Köllesi Tarifi (8 kişilik)
1 su bardağı aşurelik buğday
Yeteri kadar su
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kurufasulye
1 çay bardağı kırık bakla
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
Üzerine: Badem
BUĞDAYI bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar
su ekleyip, pişmeye bırakın. Diğer yandan nohut, kurufasulye ve kırık baklayı da ayrı ayrı bir gece öncesinden suda bekletin ve süzün. Hepsini ayrı ayrı haşlayın ve sularını süzüp, pişen buğdayın içine katın. Tüm baklagiller özleşene dek pişirin. Pişince limon suyu, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyin. Bademle süsleyerek, sıcak olarak servis yapın.