Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Patlıcanlı Cive Tarifi (6 kişilik)
1 kg patlıcan
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet domates
3 çorba kaşığı pirinç
Yarım demet fesleğen, tuz
PATLICANLARI alacalı soyup, kuşbaşı doğrayın ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve elinizle iyice sıkın. Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağında kavurun. Kabukları soyulmuş ve iri doğranmış domatesi ilave edin. Tencerenin dibine domatesli harçtan koyun ve üzerine bir sıra patlıcan dizin. Tekrar domatesli harç ve patlıcan olmak üzere malzeme bitene kadar işleme devam edin. Tuzunu ayarlayıp kapağını kapatın ve ocağa oturtun. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Patlıcan kendi suyunu salınca, yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Patlıcan ve pirinç pişince ocaktan alıp, üzerine kıyılmış fesleğen gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Lezzet çıkısı Tarifi (25 adet)
Hamuru için:
2 adet yumurta
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket mısır nişastası
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
İki buçuk su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı un
1 paket vanilya
25 gram tereyağı
3/4 su bardağı dövülmüş antepfıstığı
Süslemek için:
Antepfıstığı
HAMURU için yumurta ile tereyağını derin bir kaba alın ve çırpma teli ile çırpın. Pudraşekeri, nişasta ve kabartma tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle hafif bastırarak kase şekli verin. Tereyağı ile yağlanmış muffin kalıplarının içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Piştikten sonra fırından alın ve ılınmaya bırakın. Çok kırılgan bir kurabiye hamuru olduğu için ılındıktan sonra yavaşça kalıptan çıkarın. Diğer taraftan içi için bir tencereye süt, yumurta, tozşeker, un ve vanilyayı koyup çırpın. Tencereyi ocağa oturtun ve tahta bir kaşıkla karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyip çırpın. Antepfıstığını ilave edip, karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan çanakların içine muhallebiyi paylaştırın ve antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Çemenli Humus Tarifi
4 su bardağı nohut
10 su bardağı su
1 kahve fincanı limon suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tahin
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı pastırma çemeni
1 çay kaşığı tuz
BİR akşam önceden tuzlu suda ıslattığınız nohutları haşlayın. Sonra mikser veya süzgeç yardımıyla püre haline getirin. Daha sonra nohutlara limon suyu ve yağın bir kısmını ilave edin. Yağın kalan kısmını yapışmaz yüzeyli tavaya alın ve hafifçe kızdırın. Sırasıyla önce dövülmüş sarmısak, kırmızıbiber, çemen ve tahin ilave edin. 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Önceden hazırlanan nohut püresinin içine karıştırarak lezzetlendirin. Gerekirse biraz daha tuz ilave edin. Ilık olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Tahin soslu kabak tatlısı Tarifi
800 gram dilimlenmiş balkabağı
2 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı su
Üzerine:
10-12 çorba kaşığı tahin
Dövülmüş ceviz ve antepfıstığı
Kabakları bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine tozşeker serpip 1 gün buzdolabında bekletin. Pişireceğiniz zaman suyunu ekleyin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine tahin gezdirin. Ceviz ve antepfıstığı serperek servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Yuvalak Tarifi (4 kişilik)
500 gram yağsız kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 adet yumurta,
2 adet domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 diş dövülmüş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı su,
tuz,
karabiber
Üzerine:
Nane
Kıymayı derin bir kaba alın. İçine bulgur, pirinç, yumurta, tuz ve karabiber katıp, yoğurun. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayıp, misket köfteler hazırlayın. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesi bir tencereye alıp, suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağı, tereyağı ve sarmısağı ekleyin. Tereyağı eriyince nohut ve suyu katın. Su kaynayınca hazırladığınız misket köfteleri ilave edin ve kısık ateşte köfteler yumuşayana kadar pişirin. Üzerine kıyılmış nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Hibeş Tarifi (4 kişilik)
250 gram tahin
4 diş sarmısak
2 adet limonun suyu
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber
Zeytinyağı
Sarmısakları ezip, tahine ekleyin. Limon suyunu ve baharatları da ilave edin. Zeytinyağını katıp, karıştırın ve servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Alfataşı Tarifi (6 kişilik)
1’er demet ebegümeci ve semizotu
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
Yeteri kadar su
Tuz, pulbiber
EBEGÜMECİ ve semizotunu yıkayıp, ayıklayın. Kıydıktan sonra bir kenara alın. Kıyılmış soğan ve kırmızı biberi zeytinyağı ile birlikte tencereye koyun. 1-2 dakika kavurduktan sonra sebzeleri ekleyin ve 1 dakika
daha kavurmaya devam edin. Kabukları soyulup iri doğranmış domates, yıkanmış pirinç, tuz ve pulbiber ekleyin. 1 su bardağı su koyun ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra sıcak olarak servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Ayranlı Tarifi (8 kişilik)
1’er demet semizotu, maydanoz ve
ısırgan otu, 1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta, tuz, pulbiber
2 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
SEMİZOTU, maydanoz ve ısırgan otunu yıkayıp, ayıkladıktan sonra kıyın. Derin bir kapta süt, sıvıyağ ve yumurtayı çırpın. Mısır unu, kabartma tozu, tuz ve pulbiberi ekleyip, karıştırın. En son kıydığınız sebzeleri ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırıp, yağlanmış dikdörtgen bir fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Tahinli Piyaz Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış kurufasulye
Yeteri kadar su
1 su bardağı tahin
2 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
3-4 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz
5 dal taze soğanın beyaz kısımları
Üzerine: Maydanoz, limon, pulbiber
KURUFASULYEYİ bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, haşlayın. Tahini derin bir kaba alıp, içine
dövülmüş sarmısak, limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuz ekleyip, karıştırın. Fasulyeyi derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış soğan ve tahinli karışımı boşaltın. Tüm malzemeyi karıştırın. Maydanoz, limon dilimi ve pulbiberle süsledikten sonra servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Antalya’ya özgü diğer bir piyaz çeşidi de “Taratorlu piyaz”dır.
Antalya mutfağından çıkmış 10 nefis tarif
Düğün Köllesi Tarifi (8 kişilik)
1 su bardağı aşurelik buğday
Yeteri kadar su
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kurufasulye
1 çay bardağı kırık bakla
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
Üzerine: Badem
BUĞDAYI bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar
su ekleyip, pişmeye bırakın. Diğer yandan nohut, kurufasulye ve kırık baklayı da ayrı ayrı bir gece öncesinden suda bekletin ve süzün. Hepsini ayrı ayrı haşlayın ve sularını süzüp, pişen buğdayın içine katın. Tüm baklagiller özleşene dek pişirin. Pişince limon suyu, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyin. Bademle süsleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri