İŞTE MALZEMELER

300 gram badem unu

300 gram pudraşekeri

220 gram yumurta akı

300 gram toz şeker

75 gram içme suyu

2-3 damla pembe gıda boyası

Badem unu ve pudraşekerini geniş bir kaba eleyerek karıştırın. Üzerine yumurta akının yarısını ekledikten sonra macun kıvamı alana kadar bir spatula yardımı ile karıştırın. Kalan yumurta akını miksere alıp bekletin.

Toz şeker ve suyu küçük bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca termometrenizi yerleştirin. Karışımın sıcaklığı 115 dereceye ulaştığında beklettiğiniz yumurta akını mikserin en yüksek devrinde çırpmaya başlayın.

Toz şeker ve su karışımı 118 dereceye ulaştığında ocaktan alın. Yumurta akını çırpmaya devam ederek şekerli karışımı azar azar ekleyin. Önce çok sıcak olan çırpma kabı, oda sıcaklığında hissedilene kadar yüksek hızda çırpmaya devam edin.

Gıda boyası ekleyip iyice çırpın. Karışım oda sıcaklığına gelip mikserin telini kaldırdığınızda şeklini koruyorsa ve parlak bir görünüme sahipse ideal kıvamda demektir. Çırpma işlemini sonlandırıp merengi kenara alın.

Bademli macuna merengin 1/4'ünü ekleyin. Macun sertliğini kaybedip kolay karıştırılabilir bir kıvama gelecektir. Kalan merengi alttan üste doğru çok fazla söndürmeden, yavaşça karıştırarak 3 aşamada ekleyin.

Merengin tamamı bitince kenara alın. Pişirme kağıdını tepsinizin boyutuna göre kesin. Üzerine çay bardağı yardımıyla 2-3 cm'lik aralıklar bırakarak yuvarlaklar çizin. Pişirme kağıdını tepsiye yerleştirin. Makaron harcını yuvarlak uçlu bir sıkma torbasına koyun. Yuvarlakların içini doldurana kadar dik bir şekilde tutarak torbayı sıkın. Tepsiyi her yönden sert bir yüzeye vurun.

Üzerinde baloncuklar kalırsa, bir kürdanla patlatın. Kalan makaron harcını da aynı şekilde tepsilere koyarak hazırlayın. Tepsileri serin bir yerde 45 dakika bekletin. Sıktığınızda renkleri parlak olan makaronların bekleme sırasında üzerleri yavaş yavaş kuruyup kabuk bağlayacak ve mat bir renk alacaktır.

Yeteri kadar kuruyup kurumadıklarını anlamak için kuru elle üzerlerine çok yavaş bir şekilde dokunup test edebilirsiniz. Fırınınızın alt ve üst fanını açıp 165 derecede ısıtın. Fırının ortasına her seferinde sadece bir tepsi yerleştirip, yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğuyana kadar dinlendirin. 2 parçanın arasına istediğiniz bir iç krema sürüp servis yapın.

Makaron Yapımının Püf Noktaları

Aklınızda Bulunsun!

➽ Yumurtaların akını ve sarısını ayırırken, akının içine yumurta sarısı karıştırmamaya özen gösterin. Çünkü yumurta sarısında bulunan yağ, çırptığınız akın kabarmasını engelleyebilir.

➽ Yumurta akını çırpmadan önce, mikser kabının ve çırpma telinin yağdan tamamen arınması gerekir. Bunun için kullanmadan önce beyaz sirke ile silip kurulayabilirsiniz. Çünkü yağ yumurta akının kabarmasını engelleyebilir.

➽ Makaron yaparken ısıyı ayarlamak önemli olduğundan mutlaka mutfak termometresi kullanmak gerekir.

➽ Makaron harcını tepsiye sıktıktan sonra tepsiyi her yönden sert bir yüzeye vurmak gerekir. Bu işlem makaronlara şeklini verip, biraz yayılmalarını sağlayarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaracaktır. Eğer üzerinde baloncuklar kalırsa, bir kürdan ile nazikçe patlatabilirsiniz.

➽ Makaronları, pişerken şeklini koruyup, güzel ve ince bir şekil alması için fırına vermeden önce üzerlerinin kuruması için bekletmek gerekir. Tam kurumadan erken fırına verirseniz, şekli bozulabilir ve çatlayabilir.

➽ Makaronların pişip pişmediğini, fırını açıp bir tanesinin üzerine dokunarak ve hafif oynatarak anlayabilirsiniz. Eğer sallanıyorsa katılaşmamış demektir ve birkaç dakika daha fırında tutmanız gerekir.

➽ Makaronlar pişerken renk almamasına dikkat edin.

➽ Hazırladığınız makaronları dolapta 3 gün muhafaza edebilir veya 6 ay buzlukta ağzı sıkı kapanmış bir kutuda saklayabilirsiniz.