YOĞURT İÇİN

1 litre günlük pastörize süt

1 yemek kaşığı yoğurt

Sütü ısıya dayanıklı toprak bir kaba alıp, ocağa oturtun. Karıştırarak ılınmasını sağlayın. Bu aşamada, sütün besin değerlerini kaybetmemesi için kaynatmamaya özellikle dikkat edin. Ocaktan alıp, ılık olduğunu kontrol etmek için serçe parmağınızı süte hafifçe batırın. Ayrı bir yerde sütten 1 çorba kaşığı alıp yoğurda ilave edin ve karıştırın. Sütlü yoğurdu toprak kaba ekleyip hafifçe karıştırın. Daha sonra toprak kabın kapağını kapatıp, büyükçe bir havlu ya da örtüyle kabın her tarafını sıkıca kapatın. Soğuyana dek dinlendirin. Sonrasında örtüyü alıp toprak kabı buzdolabına yerleştirin. Bir gece buzdolabında dinlendirip servis yapın.

Hazırlanış sırasında aklınızda olsun…

● Yoğurt yaparken, sağlık açısından ve daha lezzetli olması için sırlı toprak kap kullanmaya özen gösterin.

● Yoğurt günlük pastörize süt kullandığınızda kaynatmak zorunda kalmayacağınızdan, besin değerlerini korumuş olursunuz.

● Pastörize olmayan süt yerine günlük süt kullanmayı tercih ederseniz, 8-10 dakika karıştırarak kaynatın. Sonra ocağın altını kısıp, 15-20 dakika daha kaynatın.

● Günlük pastörize sütle hazırlanan ev yapımı yoğurt, hazır yoğurtlara ve diğer sütlerle yapılan yoğurtlara nazaran daha yumuşak ve sulu olur.

● Yoğurda bıçak batırıp çıkardığınızda, oluşan boşluk çabucak değil yavaş yavaş doluyorsa yoğurdunuz kaliteli demektir.

● Tüm süt ve süt ürünlerinde olduğu gibi yoğurdu da, içeriğindeki B2 vitaminlerinin kaybolmaması, aynı zamanda bozulmaması için güneşte bırakmayın.

● Yoğurdun içeriğinde bulunan bakterilerin korunması adına yoğurdunuzu buzdolabında muhafaza edin.