TEL HELVASI İÇİN MALZEMELER

8-10 KİŞİLİK

125 gram tereyağı

4 su bardağı un

AĞDA İÇİN

500 gram tozşeker

150 ml su (1 su bardağı 200 ml)

1 tatlı kaşığı limon suyu

TEPSİYİ YAĞLAMAK İÇİN

2 yemek kaşığı tereyağı

Tereyağını yayvan bir tencereye alarak eritin. Unu ilave edin ve orta ateşte rengi hafif sararıncaya dek kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Ağda için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, orta ateş eriyinceye dek karıştırın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edin ve rengi iyice koyulaşıncaya kadar kaynatıp ocaktan alın. Geniş ve kenarları olan bir tepsiye tereyağı sürün. Koyulaşıp kehribar rengi alan ağdayı bu tepsiye dökün.

Elinizle şekil vereceğiniz ısıya gelinceye dek kaşık ile karıştırın. Ilınan ağdayı elinize alarak esnetin ve rengi iyice açılıncaya kadar katlayın. Kavurup soğuttuğunuz unu düz bir zemine dökün. Halka haline getirdiğiniz ağdayı unun ortasına koyun. İki kişi karşılıklı olarak ağdaya unu yedire yedire kopartmadan esnetin. Bu esnetme işlemini karşılıklı unun içinde halka halindeki ağdayı çevirerek ve çekiştirerek yapın.

Her bir turdan sonra da halkaya 8 şekli verin. Ardından 8'in her iki halkasını üst üste birleştirerek katlayın ve tekrar halka haline getirin. Bu işlemi helva tamamen tel tel olup un bitene kadar tekrarlayın. Telleri tamamen ayrılan helvayı makasla 10-15 cm uzunluğunda kesip bir fincan içerinde şekillendirin ve ters çevirerek servis yapın.