Sofra

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    2 adet hindi budu
    1 kg baldo pirinç
    100 gram tereyağı
    100 gram zeytinyağı
    300 gram hindi ciğeri
    250 gram mantar
    1 adet kuru soğan
    1 adet pırasa
    1 adet havuç
    100 gram kuru üzüm
    1 çay kaşığı safran
    1 litre et suyu, tuz
    1 kahve fincanı beyaz şarap

    Pişirmek için: Hindi kemikleri, kereviz, soğan, havuç, defne yaprağı ve maydanoz dalları

    Sos için:
    1 litre hindi suyu + su karışımı
    1 çorba kaşığı un
    1 tatlı kaşığı tereyağı (tepeleme)
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 su bardağı kırmızı şarap
    Tuz
PİRİNCİ bir kapta tuzlu sıcak suda 1 saat kadar ıslatın. Daha sonra yıkayıp süzün. Soğan, havuç ve pırasayı soyup küp küp doğrayın. Mantar ve hindi ciğerini de küçük doğrayın. Bir tencerede tereyağını eritin. Zeytinyağını ekleyip kızdırın. Doğranmış sebzeleri ve hindi ciğerini tencereye alıp soteleyin. Hindi ciğerleri pembeleştikten sonra süzülmüş pirinci ekleyin. Birkaç dakika kavurup üzerine kaynar haldeki et suyunu ve safranı ekleyin. Şarap ve tuzu ilave edip 8-10 dakika kısık ateşte pişirin. Pilav piştikten sonra soğuması için bir kenara alın. Kuru üzümleri ayıklayıp kaynatın. Soğuk suda yıkayıp süzün. Pilava ekleyip karıştırın. Hindi butlarının ortaya kadar olan kemiğini çıkarın. Soğuyan pilavı içlerine doldurun. Butları iple bağlayın. Üzerlerini yağlayıp fırın tepsisine yerleştirin. Yanına hindi kemikleri, kereviz, soğan, havuç, defne yaprağı ve maydanoz kökleri yerleştirin. 180 derece fırında her iki tarafı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp bağladığınız ipi kesin. Dilimledikten sonra servis tabağına alın. Üzerine sos gezdirip servis yapın.

Sosun Hazrlanmas:ı HİNDİ butları ile birlikte kızarttığınız kemikleri ve sebzeleri bir tencereye alın. Üzerine, tepside kalan suyla birlikte 1 litre kadar su ilave edin. 2 saat kadar ağır ateşte kaynatıp süzün. Bu arada tereyağı ve zeytinyağını bir tencereye alıp kızdırın. 1 çorba kaşığı unu ekleyip 2-3 dakika kavurarak mpembeleştirin. Üzerine hindi suyunu ve küçük bir tavada çektirdiğiniz şarabı ilave edin. Tuz ekleyin. Yavaş yavaş kaynatıp üstte oluşan köpüğü alın. Tekrar süzüp hindiyle servis yapın.