Sofra
Görüntüsüyle mutlu ederken, tadına doyamayacağınız özel günlerinizde de rahatlıkla tercih edebileceğiniz krem karamelli kek tarifi.

6-8 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta
Ev Yapımı

MALZEMELER

    KARAMEL İÇİN

    1 su bardağı toz şeker

    Yarım su bardağı su

    KALIBI YAĞLAMAK İÇİN

    1 tatlı kaşığı tereyağı

    1 yemek kaşığı toz şeker

    KEK İÇİN

    2 adet büyük boy Trabzon hurması

    170 gram oda ısısında tereyağı

    1 su bardağı toz şeker

    3 adet büyük boy yumurta

    1 tatlı kaşığı vanilya özütü

    1.5 su bardağı un

    Yarım su bardağı bitter kakao

    1.5 paket kabartma tozu (15 gram)

    1 çay kaşığı tarçın

    Bir tutam tuz

    KREMA İÇİN

    4 adet yumurta

    Yarım su bardağı krema (yüzde 35 yağ oranında)

    390 gram yoğunlaştırılmış süt

    2 tatlı kaşığı vanilya özütü

    1 yemek kaşığı un

Karamel için toz şekeri kalın tabanlı tavaya alıp orta ısıda eritin. Şeker tamamen eriyince tavayı ocaktan alıp dikkatlice suyu karamelin üzerine dökün. Tavayı tekrar ocağa alıp orta ısıda karamel renkli şurup kıvamına gelene kadar 4 dakika pişirip ocaktan alın. Oda ısısına gelene kadar dinlendirin. Ortası delik yüksek kenarlı kek kalıbını yağlayıp şeker serpin. Soğuyan karameli kalıba döküp, koyulaşması için derin dondurucuda dinlendirin. Kek için tereyağı ve toz şekeri derin bir kapta mikser yardımıyla krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtaları teker teker eklerken bir yandan da mikserin düşük devrinde çırpın. Vanilyayı katın. Trabzon hurmasını püre haline getirerek ekleyin. Ayrı bir yerde un, kakao, kabartma tozu, tarçın ve tuzu harmanlayıp eleyin. Daha sonra yumurtalı karışıma katın. Spatula ile karıştırın. Krema için yumurtaları mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Krema, yoğunlaştırılmış süt, vanilya ve un katıp 3 dakika çırpın. Kek kalıbını buzluktan alıp, karamelin üzerine kek harcını dikkatlice dökün. Üzerini spatula ile düzeltin. Kek harcının üzerine kremayı dökün. Kek kalıbının her tarafını önce pişirme kağıdı sonra alüminyum folyo ile kaplayıp derin bir fırın tepsisine oturtun. Kalıbın yarı yüksekliğine gelene kadar tepsiye sıcak su koyun. Önceden ısıtılmış 175 derece ısıda 1 saat 15 dakika pişirin. Sürenin sonunda bir kürdan batırın. Temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Islak çıkıyorsa üzerindeki alüminyum folyo ve pişirme kağıdını çıkartıp 15 dakika daha pişirin. Fırından alıp oda ısısında tamamen soğuyunca buzdolabında en az 6 saat dinlendirin. Kalıptan çıkartıp dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.