Sofra
Ortodoks inancında Paskalya Bayramı ile kutlanır. Kırmızıya, sarıya rengarenk boyanan yumurtalar, mahlep, damla sakızı ile tatlandırılıp saç örgüsü biçiminde şekillendirilen Paskalya çöreği, bayramın olmazsa olmazlarıdır. Peki Paskalya çöreği nasıl yapılır? İşte Paskalya çöreği tarifi.

10-12 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta
Ev Yapımı

MALZEMELER

    4 su bardağı un

    2 yemek kaşığı mahlep

    Bir tutam tuz

    3 yemek kaşığı toz şeker

    20 gram (yarım paket) yaş maya

    1 adet yumurta

    Bir buçuk çay bardağı ayçiçeği yağı

    1 su bardağı ılık süt

    ÜZERİ İÇİN

    1 adet yumurtanın sarısı

    File badem

Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Mahlep, tuz ve şekeri ekleyip harmanlayın. Ortasını havuz şeklinde açın. Ufalanmış yaş maya, yumurta, ayçiçeği yağı ve ılık sütü ilave edin. Kenarlardaki unu ortaya doğru alarak karıştırın ve yoğurun (gerekirse ılık su ekleyebilirsiniz). Hazırladığınız yumuşak kıvamlı hamurun üzerini bir mutfak beziyle kapatıp sıcak bir ortamda yarım saat bekletin. Hamuru tekrar yoğurup üç bezeye ayırın. Bezeleri 20 cm uzunluğunda rulolar haline getirin. Birer uçlarını birbirine yapıştırıp saç örgüsü şeklinde örün. Örgü bitimindeki uçları da birbirine yapıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine alıp üzerini mutfak beziyle kapatın ve sıcak bir ortamda yarım saat daha bekletin. Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp file badem serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.