Hünkarbeğendi

Hünkarbeğendi

Köz patlıcanın ipeksi dokusuyla hazırlanan hünkarbeğendi, üzerinde servis edilen yumuşacık etle Osmanlı mutfağının en özel lezzetlerinden biri.

Malzemeler

Yapılışı

  • 1
    Tencereye ayçiçeği yağı ve tereyağını alın. Kıyılmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından kuşbaşı doğranmış eti ekleyin. Suyunu salıp tekrar çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin.
  • 2
    Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Doğranmış yeşil biberleri ekleyerek birkaç dakika daha pişirin. Soyulmuş ve doğranmış domatesleri ve sarımsakları ekleyin, karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.
  • 3
    Üzerine sıcak suyu dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte yaklaşık 30-35 dakika et yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almadan önce tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın.
  • 4
    Beğendi için patlıcanları ocakta, fırında ya da köz tavasında közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup ince doğrayın.
  • 5
    Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu ilave edin. Kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun. Sürekli karıştırarak sütü azar azar ekleyin. Pürüzsüz ve koyu kıvamlı bir sos elde edene kadar pişirin.
  • 6
    Soğanı bütün halde içine koyun, karanfil ve defne yaprağını ilave edip birkaç dakika daha kaynatın. Soğan, karanfil ve defne yaprağını içinden çıkarın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip karıştırın.
  • 7
    Rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip tamamen eriyene kadar karıştırın. Tuz, karabiber ve muskatı ekleyerek beğendiyi ocaktan alın. Servis tabağına önce beğendiyi yayın. Üzerine pişen eti yerleştirin. Sıcak servis yapın

Sofra’da Bu Ay

  • İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
  • Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
  • Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...