ANADOLU’NUN BEREKETLİ TOPRAĞINDAN; SURUÇ NARI
ŞANLIURFA’NIN KÖKLÜ TARİHİ, SURUÇ NARININ EŞSİZ LEZZETİYLE BİRLEŞEREK DEĞERİNE DEĞER KATAR. DİĞER NARLARDAN FARKLI OLARAK RENGİ, KABUĞU VE TADI İLE ÖNE ÇIKAN, COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ OLAN SURUÇ NARINI GELİN DAHA YAKINDAN TANIYALIM.

Türkiye'nin güneydoğusunda, Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesine özgü bir nar çeşidi olan Suruç narı, lezzetiyle olduğu kadar bölgenin tarımsal ve kültürel kimliğinde de önemli rol oynar. Yüzlerce yıldır sadece Suruç bölgesinde yetişen bu nar, 2021 yılında coğrafi işaret tescil belgesi alarak kayıtlara geçti.
Kendine has özellikleri ile diğer nar çeşitlerinden ayrılan bu nar çeşidi; genellikle iri boy, yuvarlak ve ortalama 350 gram ağırlığında, ince kabuklu ve bol sulu olur. Tatlı ve ekşi bir dengeye sahiptir; bu da onu hem taze tüketim için hem de yemeklerde kullanımı için uygun kılar. Çekirdeklerinin yapısı küçüktür.
Bu nar çeşidi 'deve dişi' olarak da adlandırır. Yüksek sıcaklık, yüksek güneşli gün sayısı, düşük bağıl nem gibi yerel iklim ve toprağın su içeriği ile şekillenir. Günümüzde halen geleneksel yöntemlerle yetiştirilen Suruç narı ağacının yarısı çiçek açtığında sulama başlar. Meyve gelişimi için en önemli sulama zamanı temmuz ve ağustos aylarıdır. Sulama zamanına, ağaçların rengine bakılarak karar verilir. Susuzluk, ağaçların kararmasına ve meyve kabuğunun çatlamasına neden olur. Son sulamalar ise hasadından sadece bir veya iki hafta önce ağaçların yıkanarak böceklerden ve örümcek ağlarından arındırılmasıyla yapılır.
C vitamini, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin olan bu meyve, sağlık açısından da pek çok fayda sunar; bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını destekler ve sindirime yardımcı olur.
Genellikle sofralık nar olarak tüketilen Suruç narından yan ürün olarak nar ekşisi, nar suyu, reçel ve şerbet de yapılır. Bölgede Suruç narının önemini vurgulamak ve daha geniş kitlelere tanıtmak için her yıl eylül-ekim ayları içinde Geleneksel Suruç Nar Festivali düzenlenmektedir.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler
Bakmadan Geçmeyin

ANTALYA’NIN LEZZETLİ MİRASI; FİNİKE PORTAKALI
TÜRKİYE’NİN GÜNEY SAHİLİNDE YER ALAN ANTALYA İLİNİN FİNİKE İLÇESİNDE YETİŞEN, DÜNYA ÇAPINDA TANINAN BİR NARENCİYE TÜRÜ. AKDENİZ İKLİMİNİN SUNDUĞU UYGUN KOŞULLAR SAYESİNDE BU ÖZEL PORTAKAL TÜRÜ HEM TAT, HEM DE BESİN DEĞERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP.
BİR BAL HİKAYESİ; TROAS ARICILIK
ARICILIK VE BAL; LEZZETLİ BİR GIDA OLMANIN ÖTESİNDE İNSAN SAĞLIĞI, AYNI ZAMANDA EKOSİSTEM İÇİN HAYATİ DE BİR ÖNEME SAHİP. TÜM BUNLARIN BİLİNCİYLE ARICILIK ALANINDA AİLEDEN DEVRALDIĞI BAYRAĞI HAKKIYLA TAŞIYAN ÖZLEM Y. UYAR’A BALIN KOVANDAN SOFRAYA KADAR OLAN YOLCULUĞUNDA TÜM MERAK ETTİKLERİMİZİ SORDUK. VE KARŞINIZDA BİR BAL HİKAYESİ…