Mavi Bölgelerden (Blue Zone) İlham ile Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı…
Nüfusun uzun ve sağlıklı yaşadığı mavi bölge olarak adlandırılan Japonya'daki Okinawa Adası, Sardunya'daki Barbagia bölgesi, Kosta Rika'daki Nicoya Yarımadası, Yunanistan'daki Ikaria adası ve ABD, California’daki Loma Linda şehrinde insanlar nasıl besleniyor? Mavi bölge beslenmesi nedir? Tüm bunların yanıtı diyetisyen, fonksiyonel beslenme, PNI ve GAPS terapisti Vildan Kabataş Çelik’ten öğrenelim.

Mavi bölgeler; dünyada sağlıklı nüfusları ve yüksek oranda uzun ömürlü yaşayanlarıyla tanınan alanlardır. Birbirinden çok farklı coğrafyalarda yer almalarına karşın (Okinawa, Barbagia, İkaria, Loma Linda, Nicoya) bu bölgelerdeki insanların kronik hastalıklardan uzak, uzun ve en önemlisi de bedenen ve zihnen aktif bir yaşam sürdükleri farkedilince, son yıllarda bu insanların ne yediği, nasıl yaşadığı dikkat çekmiştir.
Aile bütünlüğü, sigaradan kaçınma, bitki bazlı beslenme, ılımlı ve günlük fiziksel aktivite, her yaştan insanın sosyal olarak aktif olduğu ve topluma entegre olduğu sosyal katılım gibi bazı yaşam tarzı özellikleri, bu bölgelerde anketlere katılan tüm kişilerde yaygın olduğu görülmektedir. Burada kilit noktalardan biri de hiç bir şeyi aşırıya kaçmadan uygulamaları. Ve ek olarak bu bölgelerde daha çok bitki bazlı ve hep aynı besin gruplarının tüketildiğini görüyoruz;
Sirtuinden zengin gıdalar bolca kullanılıyor. Sirtuin içeren gıdalar açlık ve egzersizin etki ettiği genleri çalıştırarak, yaşlanma, metabolizma hızı, ruh sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapar.
Sirtuin zengini gıdalar: Yeşil çay, matcha, kahve, kakao, zerdeçal, tarçın, zencefil, kırmızı meyve grubu (berry), elma, nar, limon, brokoli, kuşkonmaz, kırmızı soğan, sarımsak, kereviz, kekik, biberiye, zeytin yağı, ceviz, zeytin…
Genel olarak baktığımızda ortalama bir beslenme planında yüzde 90 bitki bazlı beslenme olmakla beraber;
* Kırmızı eti ve süt ürünlerini haftada 1 kez tüketiyorlar.
* Haftada 3-4 gün serbest gezen tavuk yumurtası yiyorlar.
* Balık, deniz mahsulü haftada 3 kez tüketiyorlar.
*Her gün baklagil, sebze (çiğ- fermente- pişmiş mutlaka ve çoğunlukla) ek olarak 1 kase kuruyemiş tüketiyorlar.
*Ekmeği ekşi mayalı ve glütensiz tercih ediyorlar.
*Günde 1.5 litreye yakın su içiyorlar.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
Bakmadan Geçmeyin

Tayland Mutfağının Sokak Lezzetleri, Ünlü Thai Şef Pailin Chongchitnant ile Gastronometro’da Tanıtıldı
Tam 10 sene önce Türkiye’nin ilk Gastronomi Keşif Platformu olarak kurulan Gastronometro’da, Tayland Büyükelçiliği iş birliğinde Thai masterclas etkinliği gerçekleştirildi. Ünlü Thai Şef Pailin Chongchitnant’ı iki gün boyunca hem şef adaylarıyla hem de sektör profesyonelleri ile Gastronometro’daki mutfak atölyelerinde bir araya getiren Metro Türkiye, Thai mutfağına dair mutfak tekniklerini ve püf noktalarını Thai mutfağı sevenler ile buluşturdu.