Gourmand Awards’a Türkiye Damgası

Dünyanın tek uluslararası yemek kitapları yarışması olan ve ‘Yemek Kitaplarının Oscar’ı’ olarak bilinen Gourmand World Cookbook Awards, 30. yılını Riyad’da düzenlenen görkemli bir törenle kutladı.

Gourmand Awards’a Türkiye Damgası

'Best of the Best' (En İyilerin En İyisi) temasıyla gerçekleşen ödül töreninde Türk gastronomi yazarları ve yayıncıları, son 30 yılın en prestijli ödüllerini toplayarak tarihi bir başarıya imza attı.

Gastronomi dünyasının en saygın platformlarından biri olan Gourmand Awards, 2025 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Saudi Feast Food Festival kapsamında sahiplerini buldu. Bu yılki organizasyonun en dikkat çeken yönü, yarışmanın 30. yılına özel olarak verilen ve son üç onyılın en başarılı eserlerini onurlandıran özel ödüller oldu. Türkiye, gastronomi kültürü, tarihi araştırmaları ve nitelikli yayıncılığıyla geceye damgasını vurdu.

Aslıhan Koruyan Sabancı'ya 30. Yıl Üstün Başarı Ödülü

Sağlıklı beslenme ve Türk mutfağı üzerine çalışmalarıyla tanınan Aslıhan Koruyan Sabancı, 'Doğanın Terapötik Reçeteleri' adlı eseri ve bugüne kadarki çalışmalarıyla büyük bir onura layık görüldü. Sabancı, son 30 yılda yazılan kitaplar arasından her ülkeden yalnızca tek bir yazara takdim edilen '30. Yıl Üstün Başarı Ödülü'nü' Türkiye'ye kazandırdı. Sabancı duygularını, "Bu ödülü ülkemize kazandırmanın büyük onurunu yaşıyorum" sözleriyle ifade etti.

Dünyanın En İyi Peynir Kitabı Türkiye'den

Türk peynirlerini dünyaya tanıtmak adına dev bir envanter niteliği taşıyan, Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur tarafından kaleme alınan 'Türkiye'de Yaşıyorum, Ne Yediğimi Biliyorum - PEYNİR' kitabı, küresel bir zafere imza attı. Eser, Gourmand Awards 2025 kapsamında 'Son 30 Yılın En İyi Peynir Kitabı' (Best of the Best) seçilerek Türk süt ürünleri ve peynir kültürünün uluslararası alandaki gücünü kanıtladı.

Çatalhöyük ve Boncuklu Höyük'e Çifte Ödül

Karatay Yayınları tarafından yayımlanan, Ulaş Tekerkaya imzalı 'Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük' kitabı, gastronomi tarihine ışık tutan içeriğiyle iki dalda birden zirveye oturdu. Kitap, 'Dünyanın En İyisi İllüstrasyon' ve 'Dünyanın En İyisi Gastronomi Tarihi Kitabı' ödüllerine layık görülerek nadir görülen bir başarı elde etti.

Dergicilikte Dünya Zirvesi: YÜciDER-Gİ

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) yayın organı YÜciDER-Gİ, akademik ve kültürel derinliği ile jürinin takdirini topladı. Dergi, Riyad'da gerçekleştirilen törende "Son 30 Yılın En İyi Dergisi" ödülünü alarak coğrafi işaretler konusundaki hassasiyetin ve yayıncılık kalitesinin ödülünü aldı.

Gourmand Awards 2025 Listesine Giren Diğer Türk Eserleri

Riyad'daki ödül gecesinde Türkiye'den pek çok değerli eser ve yazar, farklı kategorilerde ödüllendirilerek Türk mutfağının zenginliğini dünyaya duyurdu. Alfa Yayınları'ndan Çiğdem Alagök'ün Apiko eseri ve Simay Bülbül ile Sinan Hamamsarılar'ın Ege'den Miras Sofralar kitabı listede yerini alırken; Anadolu'nun kadim lezzetleri Rıza Duru'nun Gelenekten Aşhaneye Karaman Mutfağı, Dr. Mehmet Akif Şen'in Gelenekten Geleceğe Trabzon Mutfağı ve Şahrap Soysal ile Uğur Aktaş'ın Gümüşhane ile Kelkit eserleriyle taçlandırıldı. Bölgesel mutfak kültürü, Yılmaz Seçim ve Mehmet Koru'nun Çumra Food Culture, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin Muğla Cuisine ve Recep Çeşmen ile Elizabeth Kurumlu'nun Timeless Flavors on the Çeşme Peninsula çalışmalarıyla uluslararası platforma taşındı. Sürdürülebilirlik, uzmanlık ve akademik alanda ise Özlem Warren'ın Sebze kitabı, Dr. Abdullah Badem'in Sourdough and Bread (Ekşi Maya ve Ekmek) araştırması ve İsmail-Özden Özsabuncuoğlu'nun Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık projesi öne çıktı. Ayrıca Selin Atasoy ve Şahrap Soysal'ın In the Footsteps of Culinary Migrants eseri, Kansu Gençer ve Hasibe Yazıt'ın Current Research on Gastronomy and Culinary Arts çalışması, Prof. Yavuz Tekelioğlu'nun YÜCİDER dergisi ve baskı kalitesiyle Mas Matbaa, Türkiye'nin bu prestijli listedeki diğer gurur kaynakları oldu.

Sofra’da Bu Ay

  • İlham Veren Konuklarla Aynı Sofra'da
  • Geçmişten Geleceğe Gastronomi
  • Zeynep Dinç'le Yaş Günü Özel: Kutlama Tatlıları
ve Daha Fazlası ...

Bakmadan Geçmeyin