Türkiye'nin Gastronomi Serüveni Bu Kitapta
Gastronominin toplum ile bütünleşen dünyasına ışık tutan çalışmalarıyla öne çıkan Araştırmacı Yazar Durmuş Durukan, referans niteliği taşıyan 'Gündelik Yaşamda Gastronomi, Kültür ve Medya' kitabıyla bu özel bütünleşmenin dününe, bugününe ve yarınına işaret ediyor.

Her bir noktası gündelik yaşamdan izler barındıran kitabında gastronominin kültürel etkilerini kaleme alan Araştırmacı Yazar Durukan, lezzet yolculuğunun aynı zamanda hayatı da nasıl şekillendirdiğine geniş bir pencere açıyor.
İnsan doğası gereği yaşamın sürdürülebilirliğinde ana gereksinimlerden birini oluşturan yeme-içme kültürü, gastronominin doğuşuna kapı araladı. Bugün, dünya üzerindeki her bir farklı noktada, yemek ile kültürün birbirinden eşsiz niteliklerini taşıyan gastronomi, toplumların da gelişen ve dönüşen dünyasını yansıtıyor.
Bu kapsamda Akademik kariyerini toplum ana teması üzerinde şekillendiren Araştırmacı Yazar Durmuş Durukan, gerçekleştirdiği önemli çalışmalarıyla kültür mozaiğinin var olmuş ve var olacak ilişkisine rehberlik ediyor.
2017 yılında Politika Bilimi üzerine lisans eğitimi almak için gittiği Viyana Üniversitesi'nde bulunduğu süre kapsamında gözlemde bulunduğu pek çok ülkede Avrupa'nın demografik yapısını yakından tanıyan Durukan, sosyoloji alanında perçinlediği eğitimini, gastronomi bilimi ile bütünleştirerek, gündelik hayat ve kent sosyolojisinin gastronomi ile olan bağına ilişkin pek çok araştırmalarda bulundu.
Londra'daki 3 yıllık süreci boyunca çalımalarının temelini oluşturarak sosyal yapıları yakından inceleyen Durukan, Türkiye'ye dönüşünün ardından kültür, medya ve sosyoloji ekseninde gelişen gastronominin evrelerine yoğunlaştı. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında aldığı eğitim ile lisans derecesini 4 yıldan kısa bir sürede dönem birincisi tamamlayarak, bilgi ve birikimini pekiştiren Durukan, deneyimlerini gözlemleriyle bütünleştirdiği 'Gündelik Yaşamda Gastronomi, Kültür ve Medya' kitabını yazdı.
Araştırmacı Yazar Durukan, gastronominin, bireylerin sosyal yapı içerisinde davranışlarının incelenmesinde önemli bir etken olduğuna işaret ettiği kitabında, Türkiye'nin damak yolculuğunu tüm detaylarıyla ortaya koydu. Kitap; İstanbul'un Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinin yemek kültüründen, İstanbul'un ilk lokantalarının yer aldığı fotoğraflara, İstanbul'un hafızasında derin yer edinen Kanaat Lokantası'nın sahipleriyle mülakattan, Türkiye'deki birçok mekanın işletmecisi konumundaki Ali Ünal ile gerçekleştirilen söyleşiye kadar, birçok detayı çeşitli fotoğraflar ve tanıklar ile destekleyerek, Türkiye'nin gastronomi kültürünü geleneksel-modern ve post-modern anlatı üzerinden inceledi. Aynı zamanda hayatından içerisinden, işletmeci, usta ve şeflerin yaşadıklarının da akıcı bir dil ile kaleme alındığı kitap, gündelik yaşamın kültürel oluşumlarının tüm öğelerini içerisinde barındırıyor.
Medya alanında editör ve sanat yönetmeni olarak görev alan, 2018 yılında sanatçı, film ve reklam yönetmeni Murathan Özbek'ün küratörlüğündeki Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde fotoğrafları sergilenen Durukan, görsel gücün yansımalarını da kaleme dökerek anlatımını zenginleştiriyor.
Ayrıca 2020 yılında lisans derecesi alarak tamamladığı 'Kentsel Mekanların Kapitalist Dönüşüm Sürecinde Bir Deneyim Alanı Olarak Gastronomi Mekanları: Üsküdar ve Beşiktaş Örnekleri' başlıklı tez çalışmasıyla da ilgi gören Durukan'ın kitabı, gastronomi ve kültürü eğitimini kapsayan pek çok üniversitede ders kitabı olarak okutuldu. Türkiye'nin birçok kütüphanesinde de kaynakça eser olarak bulunan kitap, yaşanılan zamanın içerisinde düne, bugüne ve yarın var olmaya devam edecek pek çok gastronomi değerlendirmesini de barındırıyor.
Şu an Türkiye'nin akademik alanda değerli sosyoloji dergilerinde gastronominin sosyolojiye olan etkisi üzerine yayımlanan pek çok makalesi bulunan Durukan'ın, yürütmekte olduğu 3 kitap projesi de bulunuyor.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
Bakmadan Geçmeyin

Arçelik’ten Buzlu Lezzet Devrimi: Slushup™!
Yenilikçiliği temel alarak tüketicilerinin ihtiyaçları doğrultusunda 70 yıldır teknoloji ile hayatın kalbinde ürünler geliştiren Arçelik, evde pratik ve lezzetli buzlu içecekler hazırlama kolaylığı sunan yeni ürünü SlushUp™’ı tanıttı. SlushUp™ mutfaklara buzlu lezzet devrimini başlatıyor ve yepyeni bir içecek deneyimi getiriyor. Beş farklı modu, kişiye özel soğutma seçenekleri, geniş haznesi ve özel soğutma teknolojisiyle öne çıkan SlushUp™, evde doğal, katkısız ve hijyenik buzlu içecekler hazırlamayı kolaylaştırıyor. Slush’tan milkshake’e, frozen juice’tan frappe’ye kadar yazın sevilen lezzetlerini tek tuşla hazırlamak mümkün.
MICHELIN Rehberi Türkiye Seçkisine Kapadokya Ekleniyor.
Kapadokya, 2026 restoran seçkisinde İstanbul, İzmir ve Muğla'nın ardından MICHELIN Rehberi’ne katılan en yeni destinasyon oldu. Bu ikonik ve sık ziyaret edilen bölgeye açılmak, Türkiye’nin önde gelen ve sürekli gelişen bir gastronomi destinasyonu olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. MICHELIN Rehberi’nin Kapadokya’daki restoran seçkisi, İstanbul, İzmir ve Muğla’daki restoranlarla birlikte, 4 Aralık 2025’te İstanbul’da düzenlenecek bir törenle açıklanacak.