Özellikle etin yanlış pişirilmesi nedeniyle oluşan kimyasallar kansere yol açabiliyor! Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuş. Bu zararlı maddelerin oluşumu etin tipine ve pişirme yöntemine bağlı. Mangal keyfinin sağlığımızı tehdit etmemesi için hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Doğru mangalın 10 püf noktasını anlatarak, önemli uyarılar ve önerilerde bulunmak istiyoruz.

• Sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünler yerine işlenmemiş et çeşitlerini tercih etmenizde fayda var.

Eti ateşe yaklaştırmayın. Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe 15 cm'den daha yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artıyor. O nedenle etle ateş arasında 15 cm mesafe olmasına dikkat edin.

Sıralama önemli! Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri de kullanacaksanız, mangala mutlaka önce onları koyun. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da sucuk gibi işlenmiş ürünleri mangalda pişirebilirsiniz.

Yağsız eti tercih edin. Zararlı kimyasallardan olan polisiklik hidrokarbonlar ısı etkisiyle etten ayrılan yağın ateş üzerine damlayıp buharlaşarak tekrar ete ulaşması sonucu oluşuyor. Damlamanın daha az olması için yağsız etleri tercih edin.

Küçük parçalar olmalı! Büyük parça etlerde küçük parça etlere göre pişme süresi daha uzun olacağından mangalda kalma süresi uzar. Bu da kanserojen madde oluşum riskini artıracağından mangalda küçük parça etlerin kullanılmasında fayda var.

Yağları temizleyin. Etin üzerindeki yağ tabakalarının etten ayrılması kanserojen bileşenlerin oluşmasını azaltacağından, mangalda kullanılacak etten bu kısımları ayırın.

Mangalda bekletmeyin. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artar. Bu nedenle daha çabuk pişen et türlerini seçmekte fayda var.

Eti terbiye edin. Etleri pişirmeden önce mutlaka terbiye edin. Etlerin zeytinyağı, sirke ve limon ile terbiye edilmesi, pişirme süresinin kısalmasını, haliyle etin mangalda kalma süresinin azalmasını sağlıyor.

Baharatlardan faydalanın. Yapılan bilimsel çalışmalar, marine işlemi sırasında kırmızıbiber, karabiber ve kekik kullanılan etlerde daha az kanserojen madde oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle eti terbiye ederken bu baharatlara yer verin.

Bol yeşil salata ile tüketin. Mangal etinin yanında bol yeşil salata tüketin. C vitamini antioksidan etkisi sayesinde, etin mangalda pişmesi esnasında ortaya çıkabilecek kanserojen maddelerin zararlı etkisinin minimize edilmesinde fayda sağlayabilir. Bu nedenle mangal etinin yanında C vitamininden zengin bol yeşil biber, maydanoz içeren salata tüketmek faydalı olabilir.