Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy'un önderliğinde; gastronomi alanında çok sayıda değerli ismin katkılarıyla hazırlanan kitap, şehrin sadece yemeklerini değil kültürel izlerini de geleceğe taşımayı amaçlıyor.

Heredot'un "Gökyüzünün altındaki en güzel şehir" diye anlattığı, üzerinde birçok medeniyetin yaşadığı, 23 antik kentiyle görkemli bir tarihe ev sahipliği yapan Aydın, Ege'nin her dönemde yıldızı parlayan sembol kentlerinin başında geliyor.

Müthiş bir gastronomi zenginliğine sahip Aydın'ın; Evliya Çelebi'nin de seyahatnamesinde söz ettiği gibi dağlarından yağ, ovalarından bal akıyor. Çünkü zeytin ağaçları kendiliğinden büyüyor bu şehirde. İncir ağaçları başınızı çevirdiğiniz her yerde. Toprağında envaiçeşit bitki yetişiyor. Uzun ömürlü insanların yaşadığı Aydın'ın bereketli topraklarından ve denizinden sağlıklı yaşam fışkırıyor! Büyük Menderes Irmağı'nın suladığı bu bereketli topraklarda üzüm, buğday, zeytin ve incir bir arada yetişiyor. Buğdaydan elde edilen un, zeytinden elde edilen yağ, üzümden elde edilen şarap ve tabii ki incir; yaşama yaşam, lezzete lezzet katıyor.

AYDIN'IN İLK GASTRONOMİ KİTABI

Güler yüzlü insanları, birbirinden güzel koyları, tatil beldeleri, el sanatları ve tarihiyle de bir yeryüzü cenneti olan Aydın, gastronomi anlamında ülkemizin önemli bir potansiyelini yansıtıyor. Aydın Gastronomisi Kitabı da lezzetli ve sağlıklı yemekleriyle Ege'nin bir aynası olan Aydın'ın kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtma ve gelecek nesillere aktarma fikriyle ortaya çıktı.

Sağlıklı ve doğal yaşam gastronomisinde, yaşam kültüründe önemli bir potansiyel barındıran Aydın'ın bu anlamda keşfedilmesine ve tanıtılmasına katkı sağlaması için büyük emek ve titizlikle hazırlanan Aydın Gastronomisi Kitabı'nın proje önderliğini; Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy üstlendi. Kitap, Adnan Menderes Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim üyesi Dr. Emrah Köksal Sezgin, Esnaf Lokantası İşletmecisi Hayrettin Dincil, araştırmacı Havva Çetintürk ve Cansu Öztürk; gurme ve yemek araştırmacısı Ali Gökçen Adar, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Ahmet Güzelyağdöken, yöresel yemek danışmanı Azize Gülpınar ve İstanbul Gastronomi kurucusu, biyolog yazar Sabriye Kocabalkan gibi değerli isimlerin bir yılı aşkın süre devam eden titiz çalışmalarıyla ortaya çıktı. Kitap aynı zamanda Aydın'ın ilk gastronomi kitabı olma özelliğini taşıyor.