Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
Kış aylarında da yaza özel ev lezzetlerinden mahrum kalmak istemeyenler, hummalı bir çalışma içine girdi. İşte soğuklar bastırmadan kış hazırlıklarını tamamlama derdine düşenler için pratik öneriler...
Domates ve domates ürünleri
Kışın yapacağınız yemekler için domates karışımını önceden hazırlamanız mümkün. Tek ihtiyacınız domates, zeytinyağı ve tuz... Bunun için, domatesleri doğrayıp yarım saat tencerede kaynattıktan sonra tuz ve yağ ekleyin. 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Soğuyunca evinizde bulunan kavanoz ya da buzdolabı poşetlerine doldurun, dondurucuya koyun. Kışın hazırlayacağınız tüm yemeklerde bu karışım en leziz yardımcınız olacaktır. İsterseniz domatesi dörde bölüp direkt buzdolabı poşetinde dondurucuya da atabilirsiniz. Bu kışın organik domates lezzetini almanıza yeter de artar bile...
Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
Taze Fasulye
Temizleyip yıkadığınız fasulyeleri 5 dakika kaynar suda bekletin, süzgeçten geçirerek buzlu su dolu bir kapta soğutarak poşetlere doldurun. Ardından direkt dondurucuya koyun. Böylece hem yeşil kalırlar hem de kış aylarında pişirdiğinizde gayet iyi sonuç alırsınız.
Bezelye, barbunya, dolmalık biber
Bu sebzeleri ayıklayıp, yıkayıp kurutun. Ardından paketleyip dondurucuya atmanız yeterli. İsterseniz kavurarak ya da biberleri azıcık haşlayarak da poşetlere koyabilirsiniz. Tercih sizin.
Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
Enginar
Taze enginarı soyup limonlu suda bekletin. Çıkar çıkmaz poşetlere koyup doğru buzdolabına… Böylece kararmadan uzun süre saklayabilirsiniz.
Taneli meyveler
Frambuaz, böğürtlen, vişne gibi taneli meyveleri poşet ya da pet şişelere doldurarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Böylece kışın yapacağınız tatlılara yaz tadı getireceklerdir.
Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
Et saklama
Yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır. Bu nedenle yağlı etleri dondurucuya koymadan yağlarından ayıklamanız gerekir. Derin dondurucu bile olsa et ve tavuğun birbirinden farklı raflarda dondurulması gerekir. Sebze ve etler de ayrı ayrı muhafaza edilmelidir. Etlerin örü en fazla 6 aydır. Bu süre içinde mutlaka tüketilmesi gerekir.
Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
ŞOKLAMA NASIL YAPILIR
Büyük bir tencerede su kaynatılır. Haşlanacak sebzeler "temizlenmiş, doğranmış olarak" bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır.
Sebzeler bu suda (sebzesine göre) 2-8 dakika bırakılır. Süre bitiminde doğrudan musluktan akan soğuk suyun altına tutularak ya da ayrı bir kaba hazırlanmış soğuk suya batırılarak hızla soğutulur ve süzülür.
Daha sonra kağıt havlu yardımıyla kurutularak zaman geçirmeden poşetlenir ve dondurucuya konur.
Şoklama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta; süzgece bir seferde yarım kilodan fazla sebze koymamaktır.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar