Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU NOODLE(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 çorba kaşığı soya sosu
1 paket (350 gram) noodle
Yeteri kadar su
2 adet küçük boy kabak
3 adet küçük boy havuç
8-10 adet mantar
Yarım demet taze soğan
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Hazırlanışı:
Geniş bir tencerede su kaynatın. Üzerine noodle ekleyin ve 5 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Kabak, havuç, mantar ve taze soğanı arzunuza göre çok büyük olmayacak şekilde doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp üzerine havucu ilave edin. Bir-ikidakika sonra sırasıyla, kabak, mantar ve taze soğanı ekleyin. Biber salçasını da ilave edin ve birkaç dakika soteteleyin. Noodle ve soya sosunu tavaya katın. Karıştırarak yüksek ateşte bir-iki dakika daha soteledikten sonra servis yapın.
Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU SOĞAN ÇORBASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 çorba kaşığı soya sosu
6 adet orta boy soğan
1 adet kırmızı biber
1 çorba kaşığı tereyağı
6 su bardağı et suyu
4-5 dal kekik
Karabiber
Kimyon
Yenibahar
Hazırlanışı:
Soğanları piyazlık doğrayıp, kırmızı biberi ince kıyın. Tereyağını bir tavaya alıp kısık ateşte soğanı soteleyin. Üzerine kırmızı biberi katıp, biber yumuşayana dek pişirin. Et suyunu ekleyin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra, soya sosu, karabiber, kimyon ve yenibahar ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Ocaktan almadan önce kıyılmış kekik ekleyin. Kaselere alıp sıcak servis yapın.
Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU VE MANTARLI KARİDES(4 Kişilik)
Malzemeler:
3 çorba kaşığı soya sosu
500 gram ayıklanmış karides
10 adet mantar
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kırmızı biber
4 dal dereotu
Karabiber
Kekik
Pulbiber
Hazırlanışı:
Zeytinyağını bir tavaya alıp, dilimlenmiş mantarı yüksek ateşte suyunu salıp çekene dek soteleyin. Üzerine ince kıyılmış kırmızı biber ekleyin ve orta ateşte biber yarı yarıya yumuşayana dek kavurun. Üzerine karides, soya sosu, karabiber, kekik ve pulbiber ekleyip soteleyin. Servis tabağına alın. Kıyılmış dereotu serperek servis yapın.
Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU PATATES SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet orta boy patates
2 adet orta boy kırmızı soğan
10 adet kornişon turşu
10 adet yarı kurutulmuş domates
5-6 dal dereotu
Sos için:
4 çorba kaşığı soya sosu
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Karabiber
Pulbiber
Hazırlanışı:
Patatesleri haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup, irice doğrayın. Geniş bir kaba alıp üzerine halka doğranmış soğan, ikiye bölünmüş kornişon ve küp doğranmış yarı kurutulmuş domates ilave edin. Kıyılmış dereotu ekleyip harmanlayın. Soya sosu, zeytinyağı,limon suyu, karabiber ve pulbiberi karıştırıp salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.
Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU KUZU PİRZOLA(3 Kişilik)
Malzemeler:
5 çorba kaşığı soya sosu
6 kalem kuzu pirzola
8 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber
Pulbiber
Kekik
6 adet patates
Hazırlanışı:
Soya sosunu 4 çorba kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış soğan, biber salçası, karabiber, pulbiber ve kekiği geniş bir kapta karıştırın. Pirzolaları bu karışıma bulayıp, buzdolabında 4-5 saat marine edin. Patatesleri temizleyip elma dilimi şeklinde doğrayın. Üzerine kalan 4 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber ve pulbiber ekleyin. Marinedeki pirzolaları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Yanına patatesleri koyun. Önceden ısıtılış 200 derece fırında, et yumuşayana dek pişirip, servis yapın.
Uzak coğrafyanın lezzet iksiri: soya sosu
SOYA SOSLU BİBERLİ TAVUK(4 Kişilik)
Malzemeler:
5 çorba kaşığı soya sosu
600 gram kuşbaşı tavuk eti
4 adet kırmızı biber
4 adet dolmalık biber
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı susam
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
Hazırlanışı:
Biberleri temizleyip, jülyen doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp tavuğu ekleyin. Suyunu salıp çekene dek soteleyin. Susam, kişniş ve toz kırmızıbiberi katıp karıştırarak kavurun. Tavuk yarı yarıya pişince, biberleri ekleyin. Birkaç dakika sonra soya sosunu katın. Tavuk piştiğinde ocaktan alıp servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar