Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
Daha çok tahıl ürünleri ile et yemeklerinin tüketildiği Tunceli Mutfağı'nın geleneksel yemekleri...
MAHLUTA ÇORBASI(6 Kişilik)
250 gram kırmızı mercimek, yeteri kadar su, 150 gram aşurelik buğday, 1 adet soğan, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı kişniş tohumu, tuz, üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı un, pulbiber
Mercimeği yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca yemeklik doğranmış soğan ve kıyılmış sarmısağı ekleyip, yarım saat kaynatın. İçine kavrulmuş kişniş tohumu ile tuz katın. Ayrı bir tencerede buğdayı bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzün. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip, pişmeye bırakın. Piştikten sonra mercimeğin üzerine ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Üzeri için tereyağını eritip, unu kokusu çıkana kadar kavurun. Pulbiber ekleyip, çorbaya katın ve sıcak olarak servis yapın.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
GURİZ YEMEĞİ(4 Kişilik)
500 gram çiriş otu, 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet domates, 1 çay bardağı su, tuz, karabiber
Çiriş otunu ayıklayıp, yıkadıktan sonra kıyın. Yemeklik doğranmış soğanı tereyağında kavurun ve çiriş otunu ilave edip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi katın. Tuz ile karabiber ekledikten sonra suyunu koyun ve kısık ateşte 15-20 dakika pişmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
ŞORBİK(4 Kişilik)
500 gram dana ya da kuzu kuşbaşı, 4 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, yeteri kadar su, bir buçuk su bardağı süt, tuz
Tereyağını eritin ve eti ilave edip, hafif rengi dönene kadar 5 dakika kavurun. Nohudu ekleyin ve üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını hafif aralık bırakacak şekilde kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Süt ve tuzu yavaşça ekleyip, karıştırın. 10 dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
YUMURTALI TEPSİ KUMBİĞİ(6-8 Kişilik)
4 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un, bir tutam tuz, üzerine: 1 adet yumurta sarısı, çörekotu
Derin bir kapta yumurtayı iyice çırpın. Sütü ilave edip, karıştırın. Kabartma tozu ve tuz katın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Orta büyüklükte bir fırın kabının içini yağlayın ve karışımı elinizle iyice her tarafını eşit kaplayacak şekilde yayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Baklava dilimi şeklinde kesin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
ZEREFET(BABİKO)(6 Kişilik)
1 kg un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı yaş maya, yeteri kadar su, 4 diş dövülmüş sarmısak, yarım kg süzme yoğurt, 4 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber
Un ve tuzu yoğurma kabına alın. Mayayı 1 çay bardağı suda açın ve una ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Daha sonra bir fırın tepsisine yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabarıp, üzeri kızarana kadar pişirin. Pişip, ılındıktan sonra ekmeğin kenar kısmı kalacak şekilde üst kısmını kesip, çıkarın. Çıkardığınız üst kısmı bir kabın içinde ufak parçalara ayırın ve sarmısakla karıştırılmış yoğurdu dökün. 3 çorba kaşığı tereyağını eritip, üzerine ekleyin ve tümünü karıştırıp, ekmeğin içine doldurun. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını eritip, pulbiber serpin ve ydğurdunüzerine gezdirip, servis yapın.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
KALBUR HURMASI(6-8 Kişilik)
1 çay kaşığı toz maya, 1 çay bardağı süt, aldığı kadar un, 2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı, 2 kahve fincanı irmik, 2 adet yumurta sarısı, şerbeti için: 5 su bardağı tozşeker, 5 su bardağı su, yarım limonun suyu
Mayayı yarım çay bardağı sütün içinde eritin ve bir kaba alın. 1 çay bardağı un ilave edip, yumuşak bir mayalı hamur yapın ve 15 dakika dinlendirin. Diğer taraftan tereyağını bir kapta yakmadan ısıtın ve içine kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un katın. İrmik, yumurta sarısı, mayalı hamur ve kalan sütü ekleyip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve 4 cm çapında yuvarlaklar yapın. Hamuru rende veya kalbur üzerine bastırarak kendi etrafında sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Bu şekilde 20 dakika daha mayalandırın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Kaynayınca limon suyu katıp, bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. Pişen tatlıları şerbetin içine atın ve 1-2 dakika çekmesi için bekletip, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler