Trabzon mutfağından lezzetler
Akçaabat Köftesi Tarifi (25 adet)
1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu,
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik,
tuz,
karabiber
Derin bir kaba tüm malzemeyi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin.
Aşçının notu: Akçaabat köftesinin özelliği, içine tuz ve karabiber dışında baharat konulmaması ve sarmısağının bol olmasıdır.
Trabzon mutfağından lezzetler
Hamsili Pilav Tarifi (6 kişilik)
1 kg hamsi (kılçığı alınmış)
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Bir buçuk su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
YEMEKLİK doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyip, pembeleşene kadar kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci tencereye katın ve rengi beyazlaşana kadar soteleyin. Üzerine sıcak suyu ekleyin. Kuşüzümü, kuru üzüm ve tuz ekledikten sonra, suyunu çekene kadar pişirin. Pilav pişince karabiberi ilave edin. Ayıklanmış hamsiyi yıkayın ve süzgece alın. Diğer yanda 30 cm çapında cam bir kabın içini tereyağı ile yağlayın. Suyu süzülen balığı cam kabın içine yarısı dışarı taşacak şekilde yerleştirin. Pişen pilavı tepsiye döküp, yayın. Kenardan taşan hamsilerle pilavın üzerini kapatın. En üste artan hamsilire dizin. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Trabzon mutfağından lezzetler
Hamsili Kaygana Tarifi (5 kişilik)
250 gram ayıklanmış hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
3 adet yumurta, yarım kg süt
6-7 yaprak ince kıyılmış pazı
Yarımşar demet ince kıyılmış
taze nane ve maydanoz, tuz
5-6 dal ince kıyılmış taze soğan
Kızartmak için:
Sıvıyağ
DERİN bir kasede mısır unu, un ve yumurtayı bir çırpıcı ile iyice çırpın. Topaklanmaması için sütü yavaşça ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırın. İnce kıyılmış hamsi, pazı, nane, maydanoz, taze soğan ve tuz ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırın. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı kızdırın ve 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ gezdirin. Hamsili karışımdan 1 kepçe koyun ve krep gibi her iki tarafını kızartın. Karışım bitene kadar işleme devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Trabzon mutfağından lezzetler
Karalahana Sarması Tarifi (5 kişilik)
2 demet karalahana
500 kg dolmalık kıyma
1 su bardağı mısır yarması
3-4 adet soğan
2 adet domates
2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı süt
1 demet nane
100 gram tereyağı
Yeterince sıcak su
Tuz, pulbiber
KARALAHANA yapraklarını haşlayıp, saplarından ayırın. Mısır yarmasını kısık ateşte 2-2.5 saat haşlayın ve süzün. Kıyma, mısır yarması, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş domates, salça ve sütü derin bir kaseye alıp, karıştırın. İnce kıyılmış taze nane, tuz ve pulbiber ekleyin. Bütün malzemeyi tekrar karıştırın. Karalahana yaprağının içine sarma harcından 1 çorba kaşığı koyun ve sarın. Karalahana ve sarma harcı bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları bir tencereye dizin. Tereyağı ve üzerine çıkacak kadar sıcak su koyun. Kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Mısır yarmasını aktarlarda bulabilirsiniz.
Trabzon mutfağından lezzetler
Kaşar Peynirli Hamsi Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg hamsi
1 çay bardağı mısır unu
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Kırmızı pulbiber
HAMSİLERİN kılçıklarını çıkarıp tuzlayın. Yarısının dış yüzünü mısır ununa bulayın. Yağlanmış yapışmaz yüzeyli tavaya aralıksız dizin. Bir kapta rendelenmiş kaşar peynirini, ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ve pulbiberi karıştırın. Bu karışımı, tepsiye dizdiğiniz hamsilerin ortasına yayarak yerleştirin. Kalan hamsilerin de dış yüzlerini mısır ununa bulayıp iç malzemenin üzerine dizin. Kısık ateşte kızartın. Altı kızarınca tabakla ters çevirip diğer tarafı da kızartın. Dilimleyip servis yapın.
Trabzon mutfağından lezzetler
Kaygana Tarifi (3 kişilik)
100 gram hamsi (kılçığı alınmış)
4 yaprak pazı
1-2 yaprak karalahana
1 adet pırasa
4 dal taze soğan
7-8 dal maydanoz
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı mısır unu
1 çay bardağı sıvıyağ, tuz
2’şer çay kaşığı kekik, pulbiber
AYIKLANMIŞ ve yıkanmış pazı, karalahana, pırasa, taze soğan ve maydanozu incecik kıyıp, derin bir kaba alın. İçine hamsi, yumurta, un, mısır unu, kekik, pulbiber ve tuzu ilave edip, karıştırın. Sıvıyağın yarısını yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Hazırladığınız karışımı içine dökün ve ağzını bir kapakla kapatarak altı kızarana kadar pişirin. Daha sonra kayganayı bir tabağa alın. Kalan sıvıyağı tavaya boşaltın ve kaygananın diğer yüzünü de pişirin. Servis tabağına alıp, dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri