Tatlılardan tuzluya milföy pratikliği!
Çilekli Milföy Pasta Tarifi (4 kişilik)
8 adet milföy hamuru
2 su bardağı süt
4 çorba kaşığı tozşeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı un
250 gram çilek
100 gram çilekli jöle
Milföy hamurlarını ortadan ikiye bölün. Elde ettiğiniz 16 adet milföy hamurunu yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarıp pembeleşinceye kadar pişirin. Sütün bir bardağını kenara ayırın. Bir bardak süte tozşekeri ekleyip ocağa alın. Tozşeker eriyinceye kadar hafifçe ısıtın. Unu, kalan bir bardak sütte karıştırarak ezin. Başka bir kap içinde çırptığınız yumurtaları ve vanilyayı unlu süte ekleyip karıştırın. Unlu ve yumurtalı sütü yavaş yavaş şekerli süte ekleyip karıştırarak, muhallebi kıvamı almaya başlayınca 1 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Bir kap içinde toz jöleyi yarım çay bardağı sıcak suyla eritin. Eriyen jöleye yarım çay bardağı soğuk su ilave edip karıştırın. Çilekleri istediğiniz gibi doğrayıp jöleyle karıştırın. Hazırladığınız kremadan 4 adet milföyün ilk katına sürüp, ikinci kat milföyleri yerleştirin. Üzerine kremadan sürüp üçüncü katı yerleştirin. Krema yayıp en üste dördüncü kat milföyleri kapatın. Çilekli jöle donup kıvamlı bir hal almaya başladığında milföy pastaların üzerine paylaştırın. Soğutup, servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Etli Milföy Tarifi (10 adet)
20 adet milföy
500 gram yağsız kuşbaşı dana eti
2 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
1 demet taze soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, biberiye
1 su bardağı sıcak su
2 adet orta boy domates
1 adet yumurtanın sarısı
Eti bir tavaya alıp suyunu salıp yeniden çekene kadar kavurun. Üzerine, doğranmış biberleri, sonra taze soğanları ekleyin. Biber ve soğanlar yumuşayınca salçayı ekleyin. Bir iki çevirip tuz, baharatlar ve sıcak suyu ekleyin. Etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. İndirmeye yakın minik küpler halinde doğradığınız domatesleri de üzerine ekleyin. Hazırladığınız harcı 10 adet milföy hamuruna paylaştırın. Kalan milföyleri üstlerine koyup kenarlarını elinizle bastırıp birbirlerine yapışmalarını sağlayın. Bir bisküvi kalıbı ile böreklerin üst parçalarından kapaklar kesin. Börekleri fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Milföy Pastası Tarifi (8 kişilik)
3 adet uzun milföy
1 su bardağı süt
Kreması için: 1 kg süt
2 adet yumurta
2 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
6 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
100 gram margarin
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Süslemek için:
2 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 çay bardağı pudraşekeri
Üzerine:
1 su bardağı tozşeker
ODA sıcaklığında bekleterek yumuşattığınız milföy hamurlarına çatalla delikler açın. Bir fırın tepsisine koyup, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin ve bir kenara alın. Krema için; süt, yumurta, tozşeker ve unu kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra içine vanilya, margarin ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip 5 dakika çırpın. Pişen milföylerin kenarlarını düzeltmek için, 2 parmak genişliğinde şeritler kesip çıkartın.1 su bardağı sütle milföyleri hafifçe ıslatın. Birinci milföyü servis tabağına alın ve üzerine hazırladığınız kremadan sürün. İkinci milföyü yerleştirip, tekrar krema sürün. Üçüncü milföyü yerleştirin ve kalan kremayı her tarafına sıvayın. Pastanın dört kenarını iri dövülmüş fındık ile kaplayın. Krema ılındıktan sonra pastanın üzerine pudraşekeri serpin. Diğer taraftan 1 su bardağı tozşekeri yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp, kısık ateşte karamelize hale getirin. Karamelize şeker sıcakken, bir kaşıkla alarak pastanın üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra, dilimleyerek servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Mücverli Milföy Tarifi (4 kişilik)
10 adet milföy hamuru
3 adet kabak
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
3-4 dal taze soğan
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
1 paket krema
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Tuz, karabiber
Üzerine: Bir buçuk su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
MİLFÖY hamurlarını yumuşayana kadar oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra kelepçeli yuvarlak ya da kare bir kalıba, uç kısımları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Elinizle bastırarak kalıba yayın ve kenarlarını 1 parmak yükseltin. Diğer taraftan kabakları rendeleyin ve elinizle sıkıp, fazla suyunu alın. İçine yumurta, un, ince kıyılmış taze soğan, dereotu, krema, beyaz peynir, tuz ve karabiber ilave edin. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Bu karışımı milföy hamurunun üzerine yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve tekrar fırına verin. Kaşar eridikten sonra fırından alın. Ilındıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Çikolatalı Milföyler Tarifi (6 kişilik)
6 adet milföy hamuru
2 paket (80’er gramlık) bitter çikolata
1 adet yumurtanın sarısı
Milföy hamurlarını oda sıcaklığında 5-10 dakika bekleterek yumuşamasını sağlayın. Çikolatayı uzun parçalar halinde kırın. 1 parça milföy hamurunun uç kısmına 2 parça çikolata koyun. Daha sonra rulo şeklinde sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Labneli Milföy Bohçacıkları Tarifi (16 adet)
4 adet milföy
4 çorba kaşığı labne peyniri
Birkaç dal maydanoz
Pulbiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Süslemek için: Kiraz domates
Milföylerin her birini dört eşit kare şeklinde kesin. Kareleri elinizde hafifçe açın. Küçük bir kapta labne peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve pulbiberi karıştırın. Hazırladığınız harçtan, milföylerin içine paylaştırın. Milföyleri bohça gibi katlayın. Bol kızgın yağda kızartın (kızartırken açılmaması için kürdan saplayabilirsiniz). Kiraz domateslerle süsleyerek servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Çilekli Milföy Tart Tarifi (8 kişilik)
4 adet milföy hamuru
Dilediğiniz miktarda çilek
Krema için: 2 su bardağı süt
Yarım su bardağı tozşeker
1/3 su bardağı un
1 adet yumurtanın sarısı
Sütü bir tencereye aktarın. Kaynamaya başladığında un ve tozşekeri azar azar ekleyin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın. Çırpılmış yumurta sarısını ekleyin ve sürekli çırpmaya devam edin. Kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Tencereyi ateşin üzerinden indirerek, soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını unlu bir zemine alıp kenarlarını birleştirerek büyük bir kare elde edin. Daha sonra merdane ile inceltin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hamur kızarana dek pişirin. Hamurun kabaran kısımlarını bıçakla kesin. Ilınmış milföyün üzerine soğuk kremayı yayın. Üzerini çileklerle süsleyerek, servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Peynirli Milföy Böreği Tarifi (12 adet)
5 adet milföy hamuru
1 adet yumurtanın sarısı
İçi için: 200 gram beyaz peynir
2 çorba kaşığı krem peynir
1 adet kırmızı biber
10-12’şer dal maydanoz ve dereotu
1 çorba kaşığı çörekotu
Pulbiber, karabiber
ÜÇ adet milföy hamurunun kenarlarını incecik kesip alın. Daha sonra hamurları dörde bölerek 12 adet hamur elde edin. Fırın tepsisine dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Geriye kalan milföy hamurlarından küçük kurabiye kalıpları ile şekiller çıkarıp büyük hamurların ortasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta rendelenmiş beyaz peynir ve krem peyniri karıştırıp iyice ezin. İçine küp doğranmış kırmızı biber, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, çörekotu, pulbiber ve karabiberi ilave edip karıştırın. Pişen milföyleri ortadan ikiye kesip, içlerine hazırladığınız harçtan pay edin ve servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Çilekli Milföy Tarifi (5 kişilik)
10 adet milföy hamuru
250 gram çilek
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı pudraşekeri
MİLFÖYLERİ oda sıcaklığında bekletip yumuşamalarını sağlayın. Yıkayıp ikiye böldüğünüz çilekleri milföy hamurlarının içlerine koyup üçgen şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Servis tabağına aldıktan sonra pudraşekeri serperek servis yapın.
Tatlılardan tuzlulara milföy pratikliği!
Patatesli Milföy Böreği Tarifi (4 adet)
4 adet milföy hamuru
4 adet büyük boy patates
4 çay kaşığı hardal
4 dal dereotu
Tuz
Milföy hamurlarını uzun dikdörtgenler olacak şekilde merdaneyle açın. Hamurları hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerini birkaç yerinden çatalla delin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Bu arada patatesleri haşlayıp ezerek püre haline getirin. Tuz ve hardalı ekleyip karıştırın. Son olarak iri kıyılmış dereotunu ilave edip tekrar karıştırın. Hamurları 3'er eşit parça olacak şekilde kesin. Dilimlerin arasına karışımdan bolca sürüp, üçer kat olacak şekilde üst üste yerleştirin. Böreği sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar