Tarihimizden lezzet derlemesi
TANDIR ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kurufasulye
Yarım su bardağı aşurelik buğday
3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
4 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
8-10 su bardağı sıcak et suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Nohut, kurufasulye ve aşurelik buğdayı bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün süzüp, yeniden su ekleyin. Ayrı kaplarda hafif diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Tereyağını bir tencereye alıp, üzerine ince kıyılmış soğanı ilave edin ve rengi dönene dek kavurun. Üzerine 8 su bardağı et suyu ilave edin. Nohut, kurufasulye, buğday, kırmız mercimek, tuz ve karabiber ekleyin. Mercimek yumuşayana dek (çorba koyu olursa kalan et suyunu da ilave edin) pişirip, servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
TAVUK GERME(1 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram derisi alınmış tavuk kalça
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
1 diş dövülmüş sarmısak
Yarım çorba kaşığı salça,
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, kekik
2-3 dal taze kekik
Servis için:
Patates kızartması, közlenmiş biber ve domates
Hazırlanışı:
Baharatları ve tuzu karıştırıp, tavuğun her iki tarafına sürün. Zeytinyağı, limon suyu, salça ve sarmısağı bir kapta karıştırıp yine her iki yüzüne sürün. Daha sonra tavuğu, ızgarada ya da fırında pişirin. Piştikten sonra irice doğrayıp servis tabağına alın. Kekik dalları ile süsleyin. Közlenmiş biber, domates ve patates kızartması eşliğinde servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
KAŞIK SALATASI(2 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet domates
1 adet salatalık
2 adet sivri biber
1 adet küçük boy soğan
3’er dal maydanoz ve nane
3 çorba kaşığı kıyılmış badem
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz
Hazırlanışı:
Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
TAHİN SOSLU BALKABAĞI(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 çorba kaşığı tahin
500 gram balkabağı
Yarım su bardağı tozşeker
3 cm büyüklüğünde çubuk tarçın
20 adet kepekli bisküvi
1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Süslemek için:
Ceviz ve nane yaprağı
Hazırlanışı:
Balkabağını küçük parçalar halinde dilimleyip, bir tencereye alın. Üzerine tozşeker ve tarçın ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte kabak yumuşayana dek pişirin. İçinden tarçını alın. Kabak soğuduktan sonra blenderden geçirip, sıkma torbasına alın. Bisküvi ve tereyağını birlikte blenderden geçirin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine, dört adet küçük çember kalıp koyun. İçlerine elinizle bastırarak tereyağlı bisküvi yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 3 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra çemberleri alın. Bisküvi tabanlarını bir spatula ile servis tabaklarına aktarın. Üzerine balkabağı püresi sıkın. Tahin gezdirin. Yarım ceviz koyup, nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Evde Sıcacık Yılbaşı
- Hindistan Cevizli Kış Tatlıları
- Ete ve Balığa Narenciye Dokunuşu
MÜJGAN YURTSEVEN