Tam mevsiminde salatalar
RULO PATATES SALATASI(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet patates
Yarım kg havuç
1 demet dereotu veya maydanoz
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı mayonez
Hazırlanışı:
Havuç ve patatesleri kabuklarını soymadan haşlayın. Daha sonra kabuklarını temizleyip çatalla püre haline getirdiğiniz patatese ince kıydığınız dereotunu, tozşekeri, karabiberi, limon suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Hazırlanan püreyi bir parmak kalınlığında ve dikdörtgen şekilde streç film üzerine yayın. Streç filmle birlikte rulo halinde sararak katlayın. Yarım saat soğumasını bekleyin. Bezelyeyi, mayonezi ve küçük doğradığınız havuçları karıştırın ve soğuyan rulo püreyi açarak orta kısmına uzun şerit halinde yerleştirin. Patatesli ruloyu streç filmin üzerinde tekrar kıvırarak altta kalan streç filmle uzun bir servis tabağına alın. Kenarlarındaki fazla streç filmi bıçak yardımıyla kesin ve dilediğiniz şekilde üzerini süsleyerek, dilimleyip servis yapın.
Tam mevsiminde salatalar
SEBZELİ HELLİM KEBABI(4 Kişilik - 8 çöp şiş)
Malzemeler:
400 gram hellim peyniri
16 adet kiraz domates
16 adet kültür mantarı
2 adet dolmalık yeşil biber
16 adet defne yaprağı
Sos için: 1 çorba kaşığı teriyaki sos
1 çorba kaşığı taze nane yaprağı
Hazırlanışı:
Hellim peynirini iri küpler halinde kesin. Bambu şiş veya kebap şişlerine hellim peyniri, kiraz domates ve mantarları dizin. Aralarına küçük kareler halinde doğradığınız dolmalık biberi ve defne yapraklarını yerleştirin. Teriyaki sos ve ince doğradığınız taze nane yaprağını karıştırarak hazırladığınız sosu mangal, barbekü veya ızgaraya yerleştirdiğiniz kebapların üzerine sık sık sürün. Mantarlar yumuşadığında ızgaradan alın.
Tam mevsiminde salatalar
TAVUKLU PİRİNÇ SALATASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet tavuk but
1 su bardağı esmer pirinç
3 yaprak marul veya göbek salata
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 adet havuç
1 çay bardağı haşlanmış mısır
Tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çorba kaşığı mayonez
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
Tavuk butlarını bir çay kaşığı tuz eklediğiniz suda haşlayıp bir kenara alın. Pirinci ılık suda 2-3 saat bekletip sonrasında süzün. Tavuk butlarını haşladığınız tavuk suyundan 2 su bardağı alıp pirinci bu suda haşlayın ve dinlenmeye bırakın. Derin bir kaseye istediğiniz büyüklükte doğradığınız marulu, maydanozu, dereotunu ve havucu alın. Sonrasında kemiklerinden ayırarak küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış tavuğu, pirinci ve mısırı ilave ederek iyice karıştırın. Balzamik sirke, mayonez, limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirerek 5-10 dakika dinlendirip servis yapın.
Tam mevsiminde salatalar
BALIKÇI LİMONLARI(10 Adet)
Malzemeler:
5 adet büyük boy limon
1 demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
Yarım demet marul
2 küçük kutu diyet ton balığı
1 su bardağı esmer pirinç
2 adet yumurta
Sos için:
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limonun suyu
4 diş sarmısak
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çorba kaşığı mercanköşk
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Limonları tabağa oturtmak için iki ucundan hafifçe kesin. Sonra limonları ortadan ikiye keserek içlerini boşaltın ve tabağa dizin. İnce doğradığınız dereotunu,maydanozu, soğanı, marulu, haşladığınız pirinci, ton balığını, katı haşlayıp küçük doğradığınız yumurtayı çukur bir kaseye alarak hafifçe karıştırın. Sosu hazırlamak için ayrı bir kapta zeytinyağını, limon suyunu, ince doğradığınız sarmısağı, karabiberi, mercanköşkü ve tuzu iyice karıştırarak salataya ilave edip 5 dakika dinlendirin. Sonra içini boşalttığınız limon kaselerinin içine malzemeyi paylaştırın. Dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Tam mevsiminde salatalar
SEBZELİ BAHAR SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
200 gram taze fasulye (çalı veya ayşekadın)
1 çorba kaşığı balzamik sirke
2 adet kabak
1 adet kereviz
4-5 adet yerelması
8-10 adet mantar
1 demet roka
1 adet salatalık
2 adet havuç
1 çay kaşığı tuz
Sos için: Yarım limonun suyu
Yarım çorba kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kuru fesleğen
Süslemek için:
Yarım su bardağı haşlanmış mısır
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Taze fasulyeyi bütün olarak, tuz ve balzamik sirke kattığınız kaynar suda 10 dakika haşlayın. Tencereden aldıktan hemen sonra soğuk suyla şoklayın ve kurulayarak verev şeklinde kesin. Kabakları da aynı suda 5 dakika haşlayıp çıkartın. Soğuk suyla şoklayıp suyunu sıkın ve kurulayıp doğrayın. Kereviz ve yerelmalarına da aynı işlemleri uygulayarak dilediğiniz şekilde kesin. Mantar ve rokayı iri şekilde doğrayın. Salatalığı, kabuğunu temizlemeden ince dilimleyin. Havuçları arzuya göre dilimleyin veya rendeleyin. Hazırladığınız bu malzemeleri salata kasesinde harmanlayın. Sosu hazırlamak için limon suyunu, elma sirkesini, zeytinyağını, minik doğradığınız sarmısağı, tuzu, pulbiberi, fesleğeni bir kasede karıştırarak salataya ekleyin. Üzerini mısır ve kaşar peyniri ile süsleyerek servis yapın.
Tam mevsiminde salatalar
MEYVE SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı tuzsuz badem
2 adet elma
2 adet armut
1 adet limon
2 adet muz
2 adet kivi
1 adet portakal
3 adet mürdüm eriği
10 adet çilek
1 paket kıvam verici
1 çay bardağı pudraşekeri
Hazırlanışı:
Bademkabuklarının kolay soyulabilmesi için bademleri sıcak suda 1 saat bekletin ve kabuklarını temizleyerek kenara alın. Arzuya göre kabuklu veya kabuksuz olarak dilimlediğiniz elma ve armutları kaynar şekildeki limonlu suda 5 dakika bekletip süzün. Çiğ olarak dilimlediğiniz muzu, kiviyi, portakalı, mürdüm eriği ve çilekleri çukur bir kaseye alın. Kıvam vericiyi 2 su bardağı su ile karıştırın. Karışıma pudraşekerini de ekleyerek yeniden karıştırıp kasedeki meyvelerin üzerine gezdirin. Son olarak bademlerle süsleyip servis yapın.