Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Tahin Salatası
5 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı su
4 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4-5 diş sarmısak
1 demet marul
2-3 yaprak maydanoz
Tahin Salatası Yapılışı
TAHİNİ derin bir kaba alın. Su ile karıştırıp yoğunluğunu açın. İçine zeytinyağı ve limon suyunu ilave edin. Sarmısakları dövüp, tahinli karışıma ekleyin. İyice karıştırın. Marulu incecik kıyın. Son olarak marulu ekleyip, tüm malzemeyi karıştırın. Maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Tahin Soslu Levrek Fileto
Malzemeler
1 adet levrek
Yarımşar soğan, havuç ve patates
Sosu için: 4 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tahin
Yarım limonun suyu
Yarım çorba kaşığı tuz
Servis için: Yeşil salata
Tahin Soslu Levrek Fileto Yapılışı
LEVREĞİ fileto yaparak rulo haline getirin. Yemeklik doğradığınız soğanı, dilimlediğiniz patatesi ve doğradığınız havucu soteleyin. Sosu hazırlamak için, dövülmüş sarmısağı, zeytinyağı, tahin, limon suyu ve tuzu karıştırın. Daha sonra rulo halindeki levreğin üzerine gezdirin. 180 derece fırında 20 dakika pişirip servis tabağına alın. Yanında yeşil salata ve sotelediğiniz sebzelerle servis yapın.
Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Babagannuş
4 Kişilik
Malzemeler
2 adet bostan patlıcanı
3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı süzme yoğurt
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı tahin
Yeteri kadar tuz
Üzeri için: Zeytinyağı, nar
Babagannuş Yapılışı
PATLICANLARI közleyip, kabuklarını temizleyin. Küp doğrayıp derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış sarmısak, süzme yoğurt ve tuzu ilave edip, çırpma teli ile karıştırın. Limon suyu ve tahini ekleyip, patlıcanı fazla ezmeden karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Narla süsleyip servis yapın
Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Tahin Pekmezli Cheesecake
6 Kişilik
Malzemeler
Bir buçuk paket yulaflı bisküvi
3 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
700 gram krem peynir
5 tatlı kaşığı mısır nişastası
3/4 su bardağı tozşeker
4 adet yumurta
3 çorba kaşığı tahin
4 çorba kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı susam yağı
Yarım su bardağı krema
Üzerine:
Yarım su bardağı dondurulmuş böğürtlen
2-3 çorba kaşığı tozşeker
Nane yaprakları
Tahin Pekmezli Cheesecake Yapılışı
ÖNCELİKLE bisküvileri robottan geçirin ya da streç filmin arasına koyup bir merdane yardımıyla ufalayın ve geniş bir kaseye alın. Tereyağını eritip bisküvilerin üzerine ilave edin ve iyice karıştırın. 22 cm'lik kelepçeli bir kalıbı eritilmiş tereyağı ile yağlayın ve karışımı kalıba yayın. Bir bardağın dibi ile üzerine bastırarak her tarafa eşit şekilde yayılmasını sağlayın. İçi için, krem peynir, mısır nişastası ve tozşekeri bir kaba alıp mikserle çırpın ve kalın bir krema kıvamına getirin. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam edin (bu aşamada çok fazla çırpılmaması gerekir, aksi halde kekin üstü fırında pişerken çatlayabilir). Tahin, pekmez, susam yağı ve kremayı da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırının ısısını 90 dereceye düşürün ve yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam edin (kekin tam ortası ıslak ve parlak değilse pişmiş demektir). Kek sıcakken kalıbın etrafına bir bıçak gezdirerek kalıbın çeperlerinden ayırın. Kek oda ısısına gelince buzdolabına koyun. Üzerini kapatmadan bir gece buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarıp üçgen dilimleyin ve servis tabağına alın. Sosu için, tozşekeri böğürtlenin üzerine döküp yarım saat bekletin. Blenderden geçirip cheesecake'nin üzerine gezdirin. Nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Tahinli Bulgur Köftesi
4 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı tahin
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 adet orta boy soğan
4 çorba kaşığı sıvıyağ
7-8 dal maydanoz
Yeteri kadar su
Tuz, pulbiber, kimyon
Tahinli Bulgur Köftesi Yapılışı
BULGURU kapaklı bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin. Kapağını kapatıp şişene kadar bekletin. Diğer taraftan mercimeği küçük bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kısık ateşte, yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp soğutun ve bulgura ilave edin. Yemeklik doğradığınız soğanı sıvıyağda rengi dönene kadar sote edin. Soğuduktan sonra bulgura ekleyin. Tahin, kıyılmış maydanoz, pulbiber, kimyon ve tuz ekleyip yoğurun.
Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp arzunuza köfteler hazırlayın
Tahinin lezzet kattığı 8 yemek tarifi
Börülce Soslu Dana Madalyon
2 Kişilik
Malzemeler
2 adet dana madalyon
Yarım su bardağı haşlanmış kuru börülce
1 adet soğan
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 diş sarmısak
2 adet defne yaprağı
2 adet kesmeşeker
3-4 adet tane karabiber
Yarım kahve fincanı sıcak su
1 kahve fincanı krema
1 adet haşlanmış kırmızı biber
Tuz
Üzeri için:
Tahin ve safran
Börülce Soslu Dana Madalyon Yapılışı
Soğanı piyazlık doğrayıp tencereye alın. Üzerine zeytinyağı, sarmısak, defne yaprağı, kesmeşeker, karabiber ve eti ekleyin. Su ilave edip, kısık ateşte etler suyunu salıp yeniden çekene dek pişirin. Ocağın altını orta ısıda açıp, etleri kızartın. Etleri servis tabağına alın. Börülceyi, eti pişirdiğiniz tencereye koyun. Defne yapraklarını çıkarıp, kremayı ekleyin. Koyulaştığında tuz ilave edip ocaktan alın. Blenderden geçirip etlerin yanına koyun. Kırmızı biberi halka doğrayıp servis tabağına alın. Sosun üzerine tahin gezdirip, safran serperek servis yapın.
Aşçının notu: Börülce sosu evde hazırlayabilir veya hazır olarak gurme market ve şarküterilerden temin edebilirsiniz
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri