Soya soslu deniz lezzetleri
Soya ile deniz ürünlerinin muhteşem flörtü...
SOYA SOSLU ÇİNEKOP(4 Kişilik)
8 adet çinekop, 10-12 adet mantar, 8-10 adet arpacık soğan, 2-3 diş sarmısak, yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağı soya sosu, 4-5 adet tane karabiber, 1 tutam fesleğen
Çinekopları ayıklayıp, kılçıklarını çıkarın. Bir güveç kabının içine ortadan ikiye bölünmüş mantar, soğan ve sarmısağı yerleştirin. Üzerine balığı dizin. Derin bir kapta zeytinyağı ve soya sosunu karıştırıp, balığın üzerine gezdirin. Tane karabiber ve fesleğen serpin. Güvecin üzerini alüminyum folyo ile örtün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında balık soya sosunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOYA SOSLU PİLİÇ LİNGUİNE(4 Kişilik)
1 adet soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı, 5 diş sarmısak, yarım çay bardağı soya sosu, 2 çorba kaşığı nişasta, 250 gram kemiksiz tavuk butu, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı beyazbiber, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 paket lingunie makarna, 2 dal taze kekik, 2 dal taze fesleğen, 1 dal maydanoz, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
Tavuk etlerini ezilmiş sarmısak, soya sosu, beyaz biber ve nişasta karışımında bekletin. Küçük doğranmış soğanı zeytinyağıyla tavada çevirin. Marine ettiğiniz piliç etlerini ilave edip, soteleyin. Tavuk suyu, taze kekik ve fesleğeni ilave edip, pişirin. Lingunie makarnayı orta dirilikte haşlayıp, bu sos ile karıştırın. Maydanoz ve parmesan peyniri ile süsleyip, servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
BALLI SOYA SOSLU BUHARDA PİŞİRİLMİŞ LEVREK FİLETO
(4 Kişilik)
4 adet levrek fileto, 50 gram somon balığı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çorba kaşığı krema, 4 adet orta boy haşlanmış karides, 4 adet haşlanmış pazı yaprağı, 2 çorba kaşığı soya sosu, 1 çorba kaşığı süzme bal, 1 tatlı kaşığı susam yağı, 4 adet Tayland mantısı, 1 çorba kaşığı ketçap, 1 çay kaşığı kavrulmuş susam
Somon balığını blendırdan geçirin. Tuz, krema ve karabiberi ekleyerek, iyice karıştırın. Bu karışıma karidesleri de ekleyin. Fileto levreklerin üzerine bu karışımı sürün. Her bir pazı yaprağının üzerine birer fileto koyarak rulo şeklinde sarın. Buharda 10 dakika pişirin. Soya sosunu, susam yağını ve balı bir kapta karıştırıp sos haline getirin. Tayland mantılarını haşlayarak, ketçapla karıştırın. Üzerlerine kavrulmuş susam serpin. Servis tabağına pazı yapraklarına sarılı levrek filetoları, mantıları ve sosu alarak, servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOYA SOSLU PORTAKALLI SOMON(1 Kişilik)
1 adet somon fileto, 2 çorba kaşığı beyaz şarap, 2 çorba kaşığı soya sosu, 1 çorba kaşığı balzamik sirke, 2 diş ince kıyılmış sarmısak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 1 adet portakal
Şarap, soya sosu, balzamik sirke ve sarmısağı karıştırın. Somon filetoyu marine sosunda 2 saat kadar bekletin. Yapışmaz yüzeyli derin bir tavayı ısıtın. Zeytinyağını ekleyin. Somonu marine sosu ile pişirin. Kalınca dilimlenmiş soğanı ilave edip, pembeleştirin. Kabuklarıyla birlikte küçük doğranmış portakalı ekleyin. 1-2 dakika sonra ocaktan alın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOYA SOSLU KALAMAR(5 Kişilik)
1 kg kalamar, 3 adet orta boy soğan, 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 3 diş sarmısak, 5 çorba kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı nane, karabiber
Kalamarı temizleyip ince ince dilimleyin. Sızma zeytinyağını ve kalamarları bir tavaya alın. Sarmısakları ekleyip 15-20 dakika kavurun. Soğanları ince halkalar halinde doğrayıp kalamarlara ekleyin. 1-2 dakika kavurun. Soya sosunu ekleyip soğanlar karamelize olana kadar kavurmaya devam edin. Baharatları ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOYA SOSLU SEBZELİ SOMON(6 Kişilik)
400 gram somon fileto, 4 çorba kaşığı soya sos, 2 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı mısır nişastası, 1 bafl taze sarmısak, 2’şer adet soğan ve havuç, 4 çorba kaşığı sıvıyağ, 100 gram soya filizi
Somon filetoları şerit biçiminde doğrayın. Ayrı bir kaba soya sos, limon suyu, nişasta koyup, balığı bu sosta 15 dakika dinlendirin. Taze sarm›sak ve soğanları uzunlaması na şerit biçiminde doğrayın Havuçları da ince dilimleyin. Sostan aldığınız balıkları (sosu kenarda bekletin) kendi yağı ile dışları beyazlaşana kadar kızartın Aynı yağda soğanları kavurun. Yumuşayınca da sarmısak ve havuçları ekleyin. Balıkları süzdüğünüz sosu, yarım su bardağı suyla karıştırın. Tencereye soya filizi ve karabiberle birlikte sosu da katın. 5 dakika piflirin. Üçüncü dakikada, yemeğe somonları ekleyin. Sıcak servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOYA SOSLU USKUMRU(2 Kişilik)
1 adet uskumru, 2 su bardağı su, Sos için: 1 çay kaşığı hardal, 1 adet limonun suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı soya sosu, 2 çorba kaşığı elma sirkesi
Uskumruyu filetolarına ayırıp suda haşlayın. Süzdükten sonra parmak uzunluğunda doğrayın. Diğer tarafta hardalı limon suyu ile açın. Zeytinyağı ilave edip mayonez kıvamına getirin. Soya sosu ve elma sirkesi kattıktan sonra tüm malzemeyi karıştırın. İçine balığı katıp servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SEBZELİ BALIK(4 Kişilik)
1 kg iri boy balık (kefal, lüfer, palamut veya alabalık), 1 su bardağı konserve bezelye, 10 adet kiraz domates, yarım limon, tuz, karabiber, yarım demet dereotu, Sos için: 3 diş ezilmiş sarmısak, yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı soya sosu, 7-8 adet tane karabiber, tuz, 1 tatlı kaşığı fesleğen
Temizleyip halka şeklinde dilimlediğiz balıkları yıkadıktan sonra 1 saat kadar süzülmeye bırakın. Süzülen balıkları kaplara dizin. Üzerine bezelyeleri serpiştirin. Domatesleri de yerleştirin. Dilimlediğiniz limonu balıkların arasına ilave ettikten sonra üzerine tuz ve karabiberi serpin. Kiremitleri folyo ile kapladıktan sonra önceden ısıtılmış 250 derece fırında 30 dakika pişirin. Sos için tüm malzemeyi kavanozda iyice çalkalayın. Pişen balıkların üzerinden folyoyu çıkardıktan sonra sosu gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
DENİZ ÜRÜNLÜ SALATA(1 Kişilik)
4 adet kalamar, sotelemek için sızma zeytinyağı, yarım demet roka yaprağı, yarım demet göbek marul, birkaç dilim domates, 1 adet salatalık, 1 adet havuç, 1 çorba kaşığı konserve mısır, 1 küçük kutu konserve tonbalığı, 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 1 adet limonun suyu, tuz, pulbiber, kekik
Kalamarı, çok az zeytinyağı, pulbiber ve kekikle soteleyin. Salatalığı yıkayıp, kabuklarıyla birlikte dilimleyin. Roka yaprakları ile göbek marulu irice doğrayın. Servis kabına alın. Üzerine dilimlenmiş domates, salatalık ve rendelenmiş havucu ekleyin. Ton balığı ve sotelenmiş kalamarı ilave edin. Mısırları üzerine serpip, tuzunu ekleyin. Zeytinyağı ve limon suyunu ilave ederek servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
IZGARA KALAMAR DOLMA(4 Kişilik)
300 gram tüp kalamar, 6 adet orta boy karides, 1 adet ahtapot bacağı, 1 dilim bayat ekmek, 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, yarım çay kaşığı köri, 6’şar dal maydanoz ve dereotu, 1 tatlı kaşığı soya sosu, Üzerine: 2-3 adet mantar, 1 diş sarmısak, tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı krema
Karides ve ahtapot bacağını ayrı ayrı haşlayın. Ahtapotun kabuklarını soyduktan sonra karidesle birlikte incecik kıyın. İçine kenarları alındıktan sonra ufalanmış ekmek dilimi, rendelenmiş kaşar peyniri, köri ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve soya sosunu ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı kalamarların içine doldurun. Izgara yapın ve servis tabağına alın. Üzeri için, ince kıyılmış mantar, sarmısak, tuz ve karabiberi tereyağında kavurun. Kremayı ilave edip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra, kalamarın üzerine gezdirip, servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
KARİDES ŞİŞ(4 Kişilik)
16 adet orta boy karides, 4 adet sivri biber, 4 adet şiş, Marine için: Yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı soya sosu, pulbiber, kekik, Sos için:4 adet közlenmiş domates, 2 adet közlenmiş sivri biber, 2 diş sarmısak, 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber
Öncelikle marine için zeytinyağı, soya sosu, pulbiber ve kekiği karıştırın. Karidesleri bu karışımda yarım saat bekletin. Marine edilmiş karides ve iri doğranmış sivri biberleri şişlere dizip, ızgara yapın ve servis tabağına alın. Sos için, közlenmiş domates ve biberleri blendere alın. Üzerine sarmısak, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip blenderden geçirin. Hazırladığınız sosu ızgara karideslerin üzerine gezdirip, servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SEBZELİ LEVREK(4 Kişilik)
4 adet levrek, 4 adet arpacık soğan, 4 diş sarmısak, 2 adet büyük boy patates, 2 adet havuç, 1 kahve fincanı su, 4 adet defne yaprağı, 8 adet mantar, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz , karabiber
Soğan ve sarmısağı zeytinyağında soteleyin. Küp doğranmış patates ve havuç ekleyin. Su ilave edip pişmeye bırakın. Levrekleri temizleyip, ızgarada önlü arkalı pişirin. Sebzeli karışımı ve levrekleri fırın tepsisine alın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış 150 derece fırında 30 dakika pişirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
SOMON ŞİŞ(4 Kişilik)
350 gram somon fileto, 8 adet pırasa, 5 tatlı kaşığı soya sosu, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarmısak
Somonun derisini çıkarın ve iri küpler halinde, ayıklanmış pırasaları ise iki parmak kalınlığında doğrayın. Çöp şişlere bir parça balık, bir parça pırasa olacak şekilde 4 parça halinde dizin. Diğer yandan bir tavada soya soyu, zeytinyağı ve ince kıyılmış sarmısağı, 2-3 dakika çevirin. Tavayı ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Sosu, balık şişlerin üzerine bir fırça yardımıyla sürün. Balık şişleri ızgarada önlü arkalı pişirin. Haşlanmış patatesle birlikte, sıcak olarak servis yapın.
Soya soslu deniz lezzetleri
TEMPURA KARİDES VESEBZELER(1 Kişilik)
1 adet yumurta, 1 su bardağı un, 1 su bardağı buzlu su, 3 adet orta boy karides, 1 adet ince dilim balkabağı, 1 adet ince dilim dolmalık, kırmızı biber, 1 adet ince dilim patlıcan, 2-3 adet kuşkonmaz, soya sosu, Kızartmak için: Sıvıyağ
Yumurtayı, unu ve 1 su bardağı buzlu suyu bir kapta iyice karıştırın. Karidesleri, balkabağı, dolmalık kırmızı biber, patlıcan ve kuşkonmazları bu karışıma bulayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerinde 1-2 dakika bekletin. Yanında küçük bir kap içinde soya sosuyla birlikte servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri