Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Portakallı Tatlı Tarifi (8 kişilik)
5 kahve fincanı tozşeker
5 adet yumurta
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı portakal suyu
2 çorba kaşığı rendelenmiş
portakal kabuğu
5 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı margarin
Şerbet için:
Dört buçuk su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1/4 limon dilimi
Bir buçuk su bardağı portakal suyu
2 çorba kaşığı ince rendelenmiş
portakal kabuğu
Süslemek için: 1 su bardağı krem şanti
Yarım çay bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı fındık
Şekeri ve oda sıcaklığındaki yumurtaları beyazlaşana dek çırpın. Sıvıyağı, portakal suyunu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Yuvarlak ya da dörtgen bir cam tepsiyi margarinle yağlayın. Tepsinin sadece taban kısmına un serpiştirin. Karışıma elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyin. Çırpma teli ya da tahta kaşıkla çırpmadan karıştırıp, tepsiye boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Şerbet için, şeker, su ve limon dilimi ile birlikte kaynatın. Şerbeti ateşten alıp, soğuttuktan sonra portakal kabuğu ile bir buçuk su bardağı portakal suyunu ekleyin. Tatlı hamuru piştiğinde fırından alıp, ters çevirerek, başka bir tepsiye çıkarın. Dilimleyin. Buzlukta soğutulan şerbeti üzerine gezdirin. Krem şantiyi yarım çay bardağı portakal suyu ile çırpın. Tatlının üzerine iri dövülmüş fındık serpin. Krema ile birlikte servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Fırında Muz Tarifi (2 kişilik)
2 adet muz
40 gram bitter çikolata
MUZLARIN kabuklarını soymadan uzunlamasına ikiye bölün. Alüminyum folyo serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bitter çikolata parçaları yerleştirin. 170 derece fırında çikolatalar eriyinceye kadar bekletin. Dondurma veya krema ile servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Mandalina Tatlı Tarifi (6 kişilik)
3 adet mandalina
130 gram (yarım su bardağından bir parmak fazla) tozşeker
3 adet yumurta
50 gram (3.5 çorba kaşığı) tereyağı
100 gram şekersiz krema
Hamuru için:
100 gram (2 kahve fincanı) un
100 gram margarin
1 tutam tuz
Gerekirse 1 çorba kaşığı soğuk su
HAMUR malzemesini bir kapta karıştırın. Hamur toplanmayıp ekmek kırıntısı gibi kalırsa, bir çorba kaşığı soğuk su ekleyin. Yağladığınız kelepçeli kalıbın dibine hamuru yerleştirin. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Bu arada mandalinaları püre haline getirin. Üzerine tozşeker, yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekersiz kremayı ilave edip karıştırın. Fırında pişen tabanın üzerine bu malzemeyi dökün. Fırının derecesini 200'e çıkarıp yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Sonrasında fırından çıkarıp soğutun. Dilimleyerek servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Cevizli ve Çikolatalı Tart Tarifi (12 kişilik)
Hamuru için:
3 su bardağından 1 parmak az un
Yarım su bardağı tozşeker
150 gram tereyağı
3 adet yumurta, bir tutam tuz
İç malzemesi için: 150 gram toz ceviz
1 su bardağından 1 parmak az tozşeker
3 adet yumurta, yarım çay kaşığı tarçın
1 adet limonun suyu
Üzerine: 200 gram bitter çikolata
Süslemek için: Rendelenmiş bitter ve
sütlü çikolata, vişne
HAMUR için tüm malzemeyi derin bir kaba alıp, yoğurarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru strech filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru merdane ile açıp, 26 cm çapındaki tart kalıbına yerleştirin. İç malzemesi için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Cevizli harcı hamurun içine yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Tart soğuyunca üzerini benmari usulü erittiğiniz çikolata ile kaplayın. Rendelenmiş çikolata ve vişne ile süsleyin.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Kestane Pudingi Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg Kırık Kestane Şekeri
100 gram sütlü çikolata
1 su bardağı krema
Yarım su bardağı krem şanti
Yarım çay bardağı tozşeker
1 paket vanilya
KIRIK kestane şekerlerini ezerek püre haline getirin. Tozşeker, vanilya ve rendelenmiş çikolata ekleyip karıştırarak iyice birbirine yedirin. Kremayı iyice çırparak köpürtün. Kremayı kaşık kaşık kestaneli karışıma ekleyip karıştırın. Karışımı ıslatılmış kalıplara paylaştırın. Kalıpları buzdolabında 4 saat bekletin. Kalıpları ters çevirerek servis tabağına çıkartın. Üzerine kestane şekeri yerleştirin, kenarlarını krem şantiyle süsleyip servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Fıstık Ezmesi Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı tuzsuz antep fıstığı
Bir buçuk su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurtanın akı
Antepfıstıklarını, kabukları çıkana dek haşlayın. Temiz bir bez üzerine sererek kurutun, blenderden geçirin. Öğütülmüş antepfıstıklarını, pudraşekeri ve yumurta akı ilavesiyle havanda macun kıvamı alana dek dövün. Daha sonra streç filmle rulo şeklinde yuvarlayın. İki parmak boyunda kesip, servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Ballı Armut Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
4 adet armut
1 çorba kaşığı bal
Yarım çay kaşığı safran
1 adet çubuk tarçın
Birkaç dal lavanta
1 çorba kaşığı limon suyu
2 su bardağı su
Balı, safranı, tarçını, lavantayı, limon suyunu ve suyu bir kaba aldıktan sonra karışımı kaynatın. Kaynadıktan sonra tatların birbirine karışmasını sağlamak amacıyla ocağın altını hafif kısın ve dinlenmeye bırakın. Daha sonra soyduğunuz ve göbeğini çıkarttığınız armutları dinlenmek üzere olan karışıma batırın. Armutlar yumuşayıncaya dek haşlayın ve ocaktan alın. Armutların şurubu soğuyuncaya kadar bekletin ve sonrasında buzdolabında soğumaya alın. Soğuk olarak servis edin
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Kabak Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
1 kg kabak
2 su bardağı tozşeker
Üzeri için:
Kaymak ve ceviz
KABAĞI dilimleyip, tencereye alın. Üzerine tozşeker serpip, kısık teşte yumuşayana dek pişirin. Servis tabağına alıp, üzerine kaymak yerleştirin. Ceviz serpip servis yapın.
Aşçının notu: Eğer imkanınız varsa, akşamdan kabakların üzerine tozşeker serpip, ertesi gün pişirebilirsiniz.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Kızılcık Ve Kırmızı Erik Marmeladı Tarifi
Bir buçuk kg olgun kızılcık
1 kg kırmızı erik
5 çorba kaşığı su
5 su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı limon suyu
KIZILCIKLARI yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine 3 çorba kaşığı su ekleyip yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Diğer taraftan erikleri de yıkayın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra dilimleyin ve başka bir tencereye alıp üzerine 2 çorba kaşığı su ekleyin. Yumuşayana dek pişirin ve ılıtın. Kızılcıklar ılındıktan sonra süzgeçten geçirip, çekirdeklerini ayırın ve yeniden tencereye alın. Erikler ılındıktan sonra blenderden geçirin ve kızılcığın üzerine katın. Tencereye tozşeker ekleyin. Kısık ateşte dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak 1 saat pişirin. Üzerine limon suyunu katın. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğutup temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Havuç Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
1 kg havuç
Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yerfıstığı
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kayığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Üzerine: 3 çorba kaşığı
rendelenmiş hindistancevizi
2 adet limonu rendelenmiş kabuğu
1 HAVUÇLARI temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Yerfıstığını incecik dövün. 2 Tozşeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yerfıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. 3 Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin. 4 Rendelenmiş hindistancevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.
Sonbaharın en lezzetli tatlıları
Yufkada Elma Tatlısı Tarifi (2 kişilik)
2 adet kırmızı sert elma
2 adet baklavalık yufka
1 çay bardağı pudraşekeri
1 çay bardağı toz badem
2 adet yumurta akı
YARIM çay bardağı pudraşekeri, toz badem ve yumurta aklarını karıştırın. Elmaların içlerini oyup, hazırladığınız karışımı içlerine doldurun. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayıp, ortasına 1 adet elma yerleştirin. Yufkayı elmanın üzerine sarıp, kalan yufka ve elmaya da aynı işlemi uygulayın. Kalan yarım çay bardağı pudraşekerini üzerlerine serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri