Sohbetiniz bol,çayınız demli olsun!
Kış mevsiminin karamsarlığını dağıtmak için ideal tarifler...
PATATESLİ BÖREK(30 Adet)
5 su bardağı un, 1 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı sirke, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 adet yumurta, tuz, üzeri için: 175 gram eritilmiş margarin, 1 su bardağı sıvıyağ, içi için: 1 kg patates, 3 adet büyük boy soğan, bir buçuk çay bardağı zeytinyağı, 300 gram rendelenmiş beyaz peynir, tuz, pulbiber, karabiber
Bir kaba elediğiniz unun ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtalardan birinin sarısını, üzerine sürmek için kenara ayırın. Una, yumurtanın akını ve diğer yumurtayı ekleyin. Üzerine süt, yoğurt, sirke, sıvıyağ ve bir tutam tuz ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan 15 tane beze yapın. Bezelerin her birini 3'e bölün ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Birinci hamurun üzerine erimiş margarinden sürün. Üzerine ikinci hamuru koyup tekrar margarin sürün. Üçüncü hamuru en üste yerleştirin. Aralarına sürdüğünüz yağın donması için hamurları yarım saat dinlendirin. Üst üste koyduğunuz hamurları bir oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın ve üzerine sıvıyağ sürün. Hamuru ortadan ikiye bölün. İçi için patatesleri haşlayın, kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine rendelenmiş patatesleri ilave edin ve karıştırın. Rendelenmiş beyaz peynir, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi ateşten alın. Ortadan ikiye böldüğünüz hamurların geniş kenarına patatesli karışımdan koyup rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi etrafında sarıp gül böreği şekli verin. Hamurların hepsine aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Sohbetiniz bol,çayınız demli olsun!
ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ(6 Kişilik)
1 litre + 1 su bardağı süt, 3 kahve fincanı tozşeker, 2 kahve fincanı un, 50 gram margarin, 1 paket vanilya, çikolata sos: 1 adet yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı tozşeker, 2 çorba kaşığı kakao, 2 kahve fincanı süt, süslemek için: frenk üzümü
Öncelikle muhallebi için bir tencerede süt, tozşeker ve unu çırpma teli ile topak kalmayacak şekilde çırpın. Tencereyi ocağa oturtun ve tahta bir kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Margarin ve vanilyayı ekleyip, mikserle 10 dakika çırpın. Hazırladığınız muhallebiyi kuplara paylaştırın. Çikolata sos için bir tencerede yumurta sarısı, tozşeker, kakao ve sütü karıştırıp, pişirin. Muhallebinin üzerine gezdirin ve soğuması için buzdolabında 2 saat bekletin. Soğuduktan sonra frenk üzümüyle süsleyip servis yapın.
Sohbetiniz bol,çayınız demli olsun!
HAVUÇ TURTASI(6 Kişilik)
2-3 adet küçük boy havuç, 125 gram oda sıcaklığında tereyağı, yarım su bardağı tozşeker, 3 adet yumurta, 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu, 80 gram nişasta, 1 su bardağından bir parmak eksik un, 150 gram badem, 10 gram kuru maya, süslemek için: pudraşekeri, havuç dilimleri
Tereyağı ve tozşekeri bir kaba alıp, mikserle iyice çırpın. Yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Rendelenmiş limon kabuğunu, nişasta ile karıştırılmış unu ekleyin ve harmanlayın. İnce rendelenmiş havuç, kıyılmış badem ve mayayı katın. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Daha sonra yağlanmış ve unlanmış 18 cm çapında bir kalıba boşaltın. Fırına koymadan önce oda sıcaklığında 10 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek pişirin (pişip pişmediğini anlamak için kuru bir bıçak batırın, bıçak kuru çıkıyorsa pişmiş demektir). Fırından alıp, turtayı tel bir ızgara üzerine çıkartın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine pudraşekeri serpin ve havuç dilimleriyle süsleyip, servis yapın.
Sohbetiniz bol,çayınız demli olsun!
MANTARLI MİLFÖYLER(8 Adet)
8 adet milföy, 250 gram mantar, 1 adet soğan, 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, yarım çay bardağı krema, tuz, karabiber, pulbiber, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Mantarların zarını soyun ve incecik doğrayın. Kıyılmış soğanla birlikte bir tavaya alın. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip, kısık ateşte 5 dakika soteleyin. Ocaktan alın ve krema ilave edin. Milföylerin ortasına mantarlı harçtan koyun. Kenardaki açık kısımlara yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında börekler kabarana kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp, kaşar peyniri serpin. Tekrar sıcak fırında kaşar eriyene kadar tutun ve çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
Sohbetiniz bol,çayınız demli olsun!
KAYMAKLI POĞAÇA(20 Adet)
125 gram kaymak, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir, 1 çay bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, nane, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un, 1 çay kaşığı tuz, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Yoğurma kabına kaymak, sıvıyağ, peynir, yoğurt, yumurta, nane ve tuzu alın. Kabartma tozu ve yavaşça unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan yeşil erik büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayıp şekil verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler