Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Sakız ağacının dalları ve gövdesindeki çiziklerden elde edilen bir reçine olan damla sakızı, minicik bir parçasının efsunlu dokunuşuyla içine girdiği tüm yemekleri farklılaştırıp benzersiz kılar. Elmas Yetgin, helvadan pastaya, kurabiyeden keke kadar, buram buram damla sakızı kokan tarifler hazırladı
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı ponçik
(30 adet)
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 2 çay bardağı süt, 3 adet yumurta, Bir buçuk su bardağı tozşeker, 1 su bardağı sıvıyağ, 2 tatlı kaşığı mahlep, 2 paket (20 gram) instant maya, Yarım çay kaşığı tuz, Aldığı kadar un
İçine: Bir buçuk su bardağı
dondurulmuş vişne, Bir buçuk su bardağı tozşeker,
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı, 1 çay bardağı file fındık
HAMUR için derin bir cam kaba dövülmüş damla sakızı, süt, yumurta, tozşeker, sıvıyağ, mahlep, tuz ve mayayı alın. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp, 1 saat dinlendirin. Bu arada dondurulmuş vişneyi tencereye alın ve tozşeker ilave edin. Koyu marmelat kı
vamına gelene kadar kaynatın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra blenderden geçirin. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde açın. Ortasına hazırladığınız vişne marmeladından koyun ve yuvarlak poğaça şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız ponçikleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, file fındık serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı Eskişehir lokumu
(8 kişilik)
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 2 su bardağı ılık süt, 1 paket (10 gram) instant maya, 2 çorba kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 çay kaşığı tuz, 4 su bardağı un,
İçi için: 1 çay bardağı tahin, 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 çorba kaşığı toz haşhaş, 4 çorba kaşığı tozşeker, Bir buçuk su bardağı ceviz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
DERİN bir kapta dövülmüş damla sakızı, süt, maya, tozşeker, mahlep, tuz ve unu yoğurup, yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Her parçayı, un serpilmiş tezgahta merdane ile yarım cm kalınlığında ve dikdörtgen olacak şekilde açın. Diğer taraftan iç malzeme için tahin, sıvıyağ ve haşhaşı karıştırın. Karışımın yarısını hamurlardan birinin üzerine yayın ve 2 çorba kaşığı tozşeker serpin. En üste de dövülmüş cevizin yarısını serpin. Hamurun geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın ve 2 parmak genişliğinde kesin. Kesik kısım alta gelecek biçimde, yağlanmış kelepçeli kalıba (fazla sıkı olmayacak şekilde) 1 cm arayla yan yana dizin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı muhallebi çıkısı
(30 adet)
1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 adet yumurta, Aldığı kadar un
Muhallebi için: 1 litre süt, 1 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 1 su bardağı tozşeker, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı mısır nişastası, 1 su bardağı krema
Yufkaları açmak için: Nişasta
Yufkaların aralarına sürmek için: 100 gram tereyağı
Süslemek için: Renkli akide şekeri
ÖNCELİKLE muhallebi için sütü bir tencereye alın. İçine dövülmüş damla sakızı, tozşeker, un ve mısır nişastasını katın. Ocağa oturtup muhallebi kıvamına gelene kadar çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca kremayı ilave edip, karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Karıştırarak soğumasını sağlayın. Diğer taraftan hamur için yoğurma kabına süt, sıvıyağ ve yumurtayı alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin ve 3 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi nişasta serperek baklava hamuru inceliğinde açın. Yufkaların arasına eritilmiş tereyağı sürüp üst üste koyun. Hamurdan geniş ağızlı bir su bardağı ile yuvarlaklar kesin. Yağlanmış muffin kalıplarına veya fırına dayanıklı yağlanmış küçük cam kaselerin içine yufkaları yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve içlerine muhallebiyi pay edin. Üzerlerine dövülmüş akide şekeri serpin ve servis yapın.
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı Kavala kurabiyesi
(30 adet)
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 250 gram tereyağı, 1 adet yumurta, 2 damla badem esansı, 1 su bardağı pudraşekeri, Bir buçuk su bardağı kavrulmuş badem, Yarım paket kabartma tozu, Aldığı kadar un
Üzerine: 1 kahve fincanı pudraşekeri, 1 kahve fincanı nişasta
KURABİYE hamuru için derin bir kaba dövülmüş damla sakızı, tereyağı, yumurta, badem esansı ve pudraşekerini alın. Mikserle 5 dakika çırpın. İçine dövülmüş badem ve elenmiş kabartma tozu ilave edin. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar elenmiş un ekleyip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve istediğiniz şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Kurabiyeler sıcakken pudraşekeri-nişasta karışımına bulayın ve servis yapın
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı trüf
(40-45 adet)
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 1 kutu (200 ml) krema, 100 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 su bardağı dövülmüş fındık, 1 kahve fincanı tozşeker, 3 çorba kaşığı kakao, 1 su bardağı damla çikolata, 1 su bardağı hindistancevizi, 2 paket pötibör veya bebe bisküvisi
İçi için: 200 gram damla sakızlı lokum
Bulamak için: Hindistancevizi, toz antepfıstığı, kakao
TRÜF için derin bir kasede krema, tereyağı, fındık, tozşeker, kakao, damla çikolata ve hindistancevizini karıştırın. Robottan geçirdiğiniz bisküvi ve dövülmüş damla sakızını ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Hazırladığınız harçtan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde açın. Ortasına lokum koyun ve yuvarlayıp top haline getirin. Harç ve iç malzeme bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız trüfleri üçe ayırın. Bir kısmını hindistancevizine, bir kısmını toz antepfıstığına, bir kısmını da kakaoya bulayıp, servis yapın.
Aşçının notu: Hamurunuz sert olursa biraz süt ilave edebilir, lokumlar büyük ise ikiye bölebilirsiniz.
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Armut tatlısı
(8 kişilik)
8 adet armut, 1 kahve fincanı kaynar su, Bir buçuk su bardağı tozşeker, 2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 16 adet hurma, 32 adet badem
Üzerine: 2 paket (80’er gramlık) bitter çikolata, 1 kahve fincanı krema
ARMUTLARI yıkadıktan sonra sapını kolay tutabilmek için üst kısmından 2 cm’lik bölümünü kabuklu bırakıp kalan kısmını soyun. Daha sonra alt kısmını düz bir şekilde kesip içini temizleyin Tencereye dizip, üzerine kaynar su, tozşeker ve dövülmüş damla sakızını ilave edin. Armutlar yumuşayana kadar pişirin (tencerenin dibinde şerbet kalırsa, harlı ateşte şerbet koyulaşana kadar pişirin, şerbet kolaylıkla yanabileceğinden bu işlem sırasında tencerenin başından ayrılmayın). Daha sonra soğumaya bırakın. Diğer taraftan hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve içlerine 2’şer badem koyun. Hurmaları soğuyan armutların çekirdek yataklarına yerleştirin. Sapları yukarı gelecek şekilde armutları servis tabağına yerleştirin. Üzeri için çikolata ve kremayı benmari usulü eritip, karıştırın. Armutların üzerine gezdirip, servis yapın
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Mısır unlu kek
(6-8 kişilik)
1 su bardağı mısır unu, 3 adet yumurta, Bir buçuk su bardağı tozşeker, 100 gram margarin, 1 su bardağı krema, 2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, Bir buçuk su bardağı un, 1 kahve fincanı karışık granül meyve şekeri, 1 kahve fincanı damla çikolata, 1 çay bardağı dövülmüş fındık, Bir buçuk paket kabartma tozu
Üzerine: Pudraşekeri
Süslemek için: Meyve şekerlemesi
YUMURTALARI tozşekerle birlikte derin bir kapta 5 dakika mikserle çırpın. Eritilmiş margarin, krema ve dövülmüş damla sakızı ilave edip, çırpma teli ile karıştırın. Unu bir kaba alın. Üzerine granül meyve şekeri, çikolata ve fındık ekleyip, tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. Mısır unu ve kabartma tozunu da kattıktan sonra bu karışımı yumurtalı harca ekleyin. Tahta kaşıkla tüm malzemeyi 1-2 kez karıştırıp birbirine yedirdikten sonra, yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika (sürenin sonuna kadar fırının kapağını hiç açmadan) bir kürdanla kontrol ederek (kekin ortasına bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir) pişirin. Eğer kek pişmediyse fırını 150 dereceye getirin ve 5-10 dakika daha pişirin. Ilındıktan sonra ters çevirip servis tabağına çıkarın. Üzerine pudraşekeri serpin ve meyve şekerlemesi ile süsleyin.
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Kokoş pasta
(6-8 kişilik)
1 adet kakaolu pandispanya
Krema için: 1 litre süt, 1 su bardağı tozşeker, 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı nişasta, 100 gram tereyağı, 1 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı, 1 çay bardağı karışık granül meyve şekeri, 1 çay bardağı dövülmüş badem
Keki ıslatmak için: 1 su bardağı süt u u Yarım tatlı kaşığı tozşeker
Üzerine: 250 gram pişmaniye
Süslemek için: Damla çikolata, meyve şekerlemesi
PANDİSPANYAYI ıslatmak için süt ve tozşekeri karıştırın. Kekin alt parçasını servis tabağına alın ve üzerini sütlü karışımın yarısı ile ıslatın. Kalan sütle de diğer pandispanya parçasını ıslatın. Krema için sütü bir tencereye alın. Tozşeker, un ve nişasta ilave edip, koyu bir kıvam alana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın. Ocağın altını kapatın ve dövülmüş damla sakızı ile tereyağını ekleyip, telle çırparak soğumasını sağlayın. Karışımın yarısına karışık granül meyve şekeri ve bademi katıp, karıştırın. Sütle ıslattığınız pasta tabanının üzerine granül meyve şekerli kremayı yayın. Diğer parçayı üzerine kapatın. Sade kremayı üzerine boşaltıp, her tarafını kaplayın. Soğuması için buzdolabında 1 saat bekletin. Servis yapmadan 15 dakika önce üzerini pişmaniye ile kaplayın. Damla çikolata ve meyve şekerlemesi ile süsledikten sonra dilimleyerek servis yapın
Sakız ağacının efsunlu reçinesi: Sakız
Damla sakızlı irmik helvası
(6-8 kişilik)
1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı, 2 su bardağı irmik, 100 gram tereyağı, 1 su bardağı kara, Özbek üzümü, Bir buçuk su bardağı kıyılmış ceviz, 2 su bardağı süt, Bir buçuk su bardağı tozşeker
İRMİK ve tereyağını bir tencereye alın. Bir yandan tahta bir kaşıkla kavururken, diğer yandan da üzüm ve cevizi ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin ve ocağın altını kapatın. Diğer taraftan ayrı bir tencerede süt, damla sakızı ve tozşekeri kaynamaya bırakın. Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve kavurduğunuz irmiğin üzerine ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra dilediğiniz şekilde servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri