Rize' ye lezzet yolculuğu
Birbirinden lezzetli Rize yemekleri...
ZEYTİNYAĞLI TURŞU KAVURMASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kavanoz fasulye turşusu
4 adet soğan
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Soğanı yemeklik doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Turşuyu kavanozdan alıp, elinizle suyunu sıkın ve soğana ekleyin. Birkaç dakika karıştırıp ocaktan alın.
Rize' ye lezzet yolculuğu
KARALAHANA SARMASI(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
5 bağ karalahana
Yarım kg kıyma
1 su bardağı pirinç
3 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı salça
Yarım su bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Karalahanaları yumuşayana dek haşlayın. Bu arada iç malzemeyi çiğden karıştırın (zeytinyağı, baharatlar ve tuz hariç). Bir lahana yaprağını ikiye bölerek, içine harçtan doldurun. Açılmayacak şekilde sarıp, tencereye dizin. Sarmaları geçmeyecek kadar su koyun. Fokurdayana kadar pişirip, daha sonra tencerenin altını kısın. Biraz pişince zeytinyağı, tuz, baharatları ekleyin. Su çok azalırsa biraz daha ekleyip, kısık ateşte sarmaları pişirin.
TARİF DETAYRize' ye lezzet yolculuğu
MIHLAMA(1 Kişilik)
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı mısır unu
2 çorba kaşığı tel peynir
Hazırlanışı:
Tereyağını eritin. Pembeleşince mısır ununu katıp kavurun. Üzerine yarım su bardağı su koyun. Tereyağı üste çıkınca, peyniri katın. Çok karıştırmadan peynir eriyene dek kaşıkla karıştırarak çevirin.
TARİF DETAYRize' ye lezzet yolculuğu
RİZE KAVURMASI(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg dana eti
6 çorba kaşığı kavurma yağı (yörede hazır olarak satılmaktadır. İç yağdan yapılan ve tortusu alınmış yağdır)
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Kavurma yağını kavurma kazanında (tencere ya da tava da olur) eritip, tortusunu süzün. Siniri ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış dana etinin but kısmını kazana atıp, her yarım saatte bir karıştırarak kavurun. Kavurmayı ocaktan almaya yakın tane karabiber ve tuz ilave edin (bu işlem yaklaşık 4-5 saat sürecektir).
TARİF DETAYRize' ye lezzet yolculuğu
MISIR ÇORBASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı kırıklı mısır
1 çay fincanı barbunya
250 gram orta yağlı parça et
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
Tuz
Hazırlanışı:
Kırıklı mısırı yıkayın, üzerine bolca su ekleyip, iyice pişirin. Akşamdan ıslatmış olduğunuz barbunyayı da ayrı bir yerde yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşamış barbunyayı ve eti, pişmiş olan mısıra ekleyin. Soğanı yemeklik olarak doğrayıp, tereyağında pembeleştirin. Soğanı, pişmeye devam eden mısırlı- barbunyalı karışıma ekleyip, tuzunu katın. Orta hararetli ocağın üzerinde 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYRize' ye lezzet yolculuğu
HAMSİLİ PİLAV(6 Kişilik)
Malzemeler:
200 gram tereyağı
250 gram margarin
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 adet soğan
Yarım kg pirinç
2 su bardağından fazla etsuyu
1 kg hamsi
5 adet nane yaprağı
İnce kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Tencerede tereyağının yarısı ve margarinin tamamını eritin. Fıstığı yağda kavurun. Soğanı ince kıyıp yağda kavurmaya devam edin. Üzerine yıkanmış pirinç ve tuz ilave edip kavurun. Üzerine önceden kaynatılmış 2 su bardağından biraz fazla etsuyunu ilave edin. Kısa bir süre kaynatın. Pirinç nemliyken tepsiye alın. Üzerine fileto edilmiş hamsileri dizin. İnce kıyılmış nane yaprağı ve maydanoz serpin. Karabiber katın. Tavada kalan yağ ve etsuyunu pilavın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. 15-20 dakika pişirip servis yapın.
TARİF DETAY