Pratik bayram tatlıları
Ekmek Kadayıfı Tarifi
10 Kişilik
1 adet orta boy ekmek kadayıfı
Yarım kg lor peyniri
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı süt
Vanilya, tarçın
Şerbeti için:
Dört buçuk su bardağı tozşeker
Beş buçuk su bardağı su
Üzerine:
1 su bardağı dövülmüş badem
Ekmek Kadayıfı Yapılışı
ŞERBETİ hazırlamak için, tozşeker ve suyu kaynatıp, ılınmaya bırakın. Ekmek kadayıfının tek katını tepsiye yerleştirip, ılık haldeki şerbetin bir kısmıyla ıslatın. Ayrı bir yerde lor peyniri, tozşeker, süt ve tarçını mikserle karıştırın. Hazırladığınız karışımı, tepsideki ekmek kadayıfının üzerine yayın. Üzerini diğer ekmek kadayıfı katı ile kapatıp, kalan şerbeti üzerine gezdirin. Kısık ateşte, şerbetini çekene dek pişirin. Badem serpip, dilimleyerek servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Kolay Baklava Tarifi
Malzemeler
3/4 ekmek içi
3 çorba kaşığı tozşeker
4 su bardağı fındık
6 adet yufka
150 gram eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Kolay Baklava Yapılışı
BAYAT ekmeğin kabuklarını çıkartıp ufalayın. İçine tozşeker ve fındığı karıştırın.
* 30-35 cm çapındaki yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Birinci yufkayı tepsiye sererek kenarlardan üç parmak yukarı kıvırma payı bırakın. Fazlasını muntazam şekilde kesin. Birinci yufkanın üzerine ekmekli fındıklı karışımın 1/3'ünü yayın. İkinci yufkayı tepsi büyüklüğünde keserek üzerini hafifçe yağlayın. Üçüncü yufkayı da gergin olarak tepsiye serin. Kalan 1/3'ünü üzerine serpin. En alttaki yufkanın kenarlarını yukarı doğru kıvırın. Kıvırdığınız kenarlara çok az yağ gezdirerek bastırın ki cevizli iç dışarıya akmasın. Dördüncü ve beşinci yufkayı tam olarak tepsi büyüklüğünde kesin. Gergin olarak tepsiye yayın. Ucunu yağladınız bıçakla, yufkaların şeklini bozmadan ve en alt yufkaya inmeden dilimleyin. Erittiğiniz tereyağını kestiğiniz dilimlerin aralarına ve tüm tepsinin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Çıkardığınızda ılınması için kenara alın.
*Şerbeti için, tozşeker ve suyu kaynatın. Tozşeker eridiğinde limon suyunu ilave ederek bir dakika daha kaynatın. Sonrasında ocaktan alarak soğumaya bırakın. Soğuyan şerbetin yarısını ılık haldeki tatlının üzerine gezdirin. Daha sonra şerbetin kalanını yavaş yavaş tatlının tümüne yedirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Çikolatalı İrmik Helvası Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
4 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı irmik
İki buçuk su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket vanilya
Üzerine:
1 paket (80 gram) bitter çikolata
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Çikolatalı İrmik Helvası Yapılışı
TEREYAĞINI bir tencereye alıp eritin. Üzerine irmiği ekleyip 8-10 dakika karıştırarak kavurun. Diğer taraftan sütü kaynatıp içine tozşekeri ekleyin. Sıcakken, irmiğin rengi dönünce üzerine ekleyin. Ceviz ve vanilyayı ilave edin. Suyunu çekince ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra elinizle istediğiniz gibi şekillendirip bir tepsiye dizin. Üzerine benmari usulü erittiğiniz çikolatayı dökün. Dolmalık fıstıkla süsleyin. Çikolata donduktan sonra servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Mısır Unlu ve Mısırlı Revani Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı konserve tane mısır
4 adet yumurta
Bir buçuk çay bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
Yarım limonun suyu
Üzerine:
Hindistancevizi, mısır
Mısır Unlu ve Mısırlı Revani Yapılışı
YUMURTALARI bir buçuk çay bardağı tozşekerle birlikte derin bir kapta iyice çırpın. Yoğurt, mısır unu, un, 1 paket kabartma tozu ve vanilya ekleyip, çırpmaya devam edin. Orta büyüklükte bir fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın. Karışımı içine boşaltın ve üzerine mısırı serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dakika pişirin. Bu arada şerbet için tozşeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra dilimleyip, üzerini hindistancevizi ve mısırla süsleyerek, servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
İzmir Lokması Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kuru maya
Bir buçuk su bardağı su
Yarım çay kaşığı tozşeker
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
İzmir Lokması Yapılışı
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğutun. Kuru mayayı yarım su bardağı ılık su ve tozşekerin içinde kabarması için 15 dakika bekletin. Diğer taraftan hamur için unu derin bir kabın içine eleyip, üzerine tuzu ekleyin. Mayalı suyu, yumurtayı ve 1 su bardağı suyu da kattıktan sonra çatalla iyice çırpın. Daha sonra elinizle yoğurarak muhallebi kıvamında cıvık bir hamur elde edin. Hamuru 30 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru avucunuzun içine alın ve baş ile işaret parmağınızla sıkın. Fındık büyüklüğünde çıkan hamuru, tatlı kaşığı yardımıyla kızdırılmış yağın içine atın. Hamur bitene kadar işleme devam edin (hamurun kaşığa yapışmaması için her seferinde kaşığı sıvıyağa batırın). Tatlıları önlü arkalı kızartıp kenara alın. Kızarmış lokmaları bir kevgir yardımıyla tavadan alın ve soğuk şerbetin içine atın. 10 dakika şerbette bekletip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri