Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Somon Tarifi (4 kişilik)
4 dilim somon
2 adet portakal
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
2 diş dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz,
karabiber
TEREYAĞINI eritip, baharatları ve limon suyunu ekleyin. Somon dilimlerini tepsiye yerleştirip, üzerine
tereyağlı karışımı gezdirin. Üzerine portakal dilimlerini yerleştirin. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında pişirin. Baharatlı patates dilimleriyle servis yapın.
Baharatlı patates için:
2-3 adet patatesi yuvarlak dilimleyin. Yarı yarıya haşlayın. Kekik, pulbiber, tuz ve karabiber karışımına bulayıp, sıvıyağda çevirerek kavurun.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Turta Tarifi (12 adet)
125 gram margarin
1 çorba kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tozşeker
3 su bardağı un
Krema için: Yarım su bardağı un
‹ki buçuk su bardağı süt
100 gram margarin
Süslemek için:
3 adet portakalın suyu
2 çorba kaşıı tozşeker
Bir buçuk çorba kaşığı nişasta
ILK olarak krema için iki buçuk su bardağı süt, margarin ve yarım su bardağı unu topak kalmayacak şekilde karıştırın. Hafif ateşte koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Daha sonra mikserle 5 dakika çırpın. Soğuması için kenara bırakın. Turtanın üzerini süslemek için nişasta ve 2 çorba kaşığı tozşekeri hafif ateşte iyice karıştırın. Portakal suyu ilave ederek karışıma devam edin. Karışım piştikten sonra soğumaya bırakın. Turta için un, margarin, yoğurt, sıvıyağ ve şekeri karıştırın. Kabartma tozu ve vanilyayı karışıma eleyin ve bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp açın. Küçük kalıpların içine hamurları yayın. Kabarmaması için hamurların üzerini çatalla delin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen turtaları kalıptan çıkarın ve içine krema koyun. Kremanın üzerine hazırladığınız portakal sulu sostan koyup servis yapın.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Et Sote Tarifi (6 kişilik)
2 adet portakal
750 gram dana kontrfile
1 çorba kaşığı rendelenmiş
limon kabuğu
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı elma sirkesi
Tuz, pulbiber
PORTAKALLARIN kabuğunu soyup keskin bir bıçakla içindeki beyaz kısmı çıkarın. Daha sonra jülyen (ince uzun şeritler halinde) doğrayıp kenara alın. Portakalların suyunu sıkıp bir tencereye alın. Ağır ateşte 3 çorba kaşığı kalıncaya kadar kaynatın. Altını kapatıp kenara alın. Diğer taraftan eti bir parmak genişliğinde şeritler halinde doğrayın. Üzerine rendelenmiş limon kabuğu, mısır nişastası ve tozşeker ekleyip harmanlayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp portakal kabuklarını kızartın ve kenara alın. Eti geniş bir tavaya alıp sık sık karıştırarak kızartın. Üzerine kızarttığınız portakal kabuklarını ekleyin. Portakal suyu, elma sirkesi, pulbiber ve tuz ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip servis yapın.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Reçelli Mahlepli Poğaça Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için:
1/3 paket eritilmiş tereyağı
(1 paket 250 gram)
1 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı tozşeker
3 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
1 su bardağı
suyu süzülmüş portakal reçeli
Üzeri için
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz
1 TEREYAĞI, yumurta, süt, tozşeker ve mahlebi geniş bir kaba alıp çırpın. Kabartma tozunu ekleyin. Azar azar un katıp yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.
2 Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlak açın. Ortasına portakal reçeli
koyun. İki kenarını ortada toplayıp mekik şekli verin. Açılmasını önlemek için parmaklarınızla birleşme
yerini sıkıştırın. Ek kısmı aşağıda kalacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Hamur ve iç harç bitene dek işleme devam edin. 3 Poğaçaların üzerine çırpılmış yumurta sürüp, ceviz serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Kalburabastı Tarifi (8 kişilik)
4 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı yağ (sıvıyağ ve eritilmiş margarin karışımı)
1 çay bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
Üç buçuk su bardağı un
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
şerbet için:
Bir buçuk su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
1 su bardağı taze portakal suyu
ÖNCELİKLE şerbeti hazırlayın. şeker ve suyu 15 dakika kaynatın. Portakal suyunu ekleyip, karıştırın ve soğutun. Yoğurt, yağ, şeker, kabartma tozu ve rendelenmiş portakal kabuğunu karıştırın. Unu ilave edip, yoğurun. 1 saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde oval hale getirin. Rendenin iri tarafına bastırarak veya bıçakla şekil vererek yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Tatlılar sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, servis yapın.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Kurabiye Tarifi (12 adet)
1+1/3 su bardağı un
175 gram yağ
2/3 su bardağı tozşeker
1 adet yumurta
1 paket vanilin
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket (80 gram) bitter çikolata
2-3 adet vanilyalı gofret
Üzerine:
Tozşeker
Yağı tozşekerle karıştırın. Çırpılmış yumurtayı ekleyin. Un, vanilin, rendelenmiş portakal ve limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp buzdolabında 1 saat dinlendirin. Hamuru 2 eşit parçaya bölün. İki parçayı da unlanmış zeminde merdaneyle bisküvi kalınlığında açın. Çay bardağıyla yuvarlak hamurlar kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Hamurların yarısının üzerine tozşeker serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Bu arada çikolatayı benmari usulü eritin. Dövülmüş gofretleri ekleyip karıştırın. Şekersiz kurabiyeleri taban olarak kullanıp çikolatalı karışımı üzerlerine sürün. Şekerli parçaları da bunların üzerine yapıştırıp servis yapın.
Portakal ile harikalar yaratın
Portakallı Kereviz Tarifi (6 kişilik)
1 kg kereviz, 2 adet portakal
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon, 1 adet elma
10 adet arpacık soğan
1’er çorba kaşığı hardal ve bal
1 su bardağı su
ZEYTİNYAĞI ile yarım limonun suyunu bir tencereye alın. Dörde böldüğünüz limonu ve kabuklarını soyup küp doğradığınız kerevizi tencereye ilave edin. Üzerine bir adet portakalın suyunu, bir adet kabuklarıyla beraber dörde böldüğünüz portakalı ve kabuklarıyla beraber irice doğradığınız elmayı ekleyin. Arpacık soğanları temizleyip bütün olarak malzemeye ilave edin. Son olarak hardal, bal ve suyu ekleyip 15 dakika pişirerek ocağın altını kapatın. Soğuk servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri