Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Etli Patates Yemeği Tarifi (6 kişilik)
4 adet orta boy patates
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 adet çarliston biber
1 adet kırmızı biber
1 çay bardağı bezelye
1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
SOĞANI portakal dilimi şeklinde 8'e bölün. Tereyağını tencereye koyup etleri ve soğanları birlikte kavurun. Üzerine elma dilimi doğranmış patatesleri ekleyip 5 dakika daha soteleyin. İri halkalar halinde doğranmış kırmızı ve yeşil biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun. Bezelye, sarmısak, salça, kimyon ve tuz da ilave edin. Malzemelerin üstünü 1 parmak geçecek sıcak su ekleyip, kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Patlıcan Yelpazesi Tarifi (6 kişilik)
6 adet patlıcan
Kızartmak için:
sıvıyağ
Yarım limon,
2 su bardağı un
6 dilim antrikot
2 adet soğan,
2 adet kırmızı biber,
2 adet sivribiber,
2 adet havuç
2 adet kabak
6 çorba kaşığı krema
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
tuz,
karabiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
Patlıcanların kabuklarını tamamen soyun. Sapını kopartmadan uzunlamasına dörde dilimleyin. Bir tencerede suyu kaynatın. Limon ve tuz atıp patlıcanları haşlayın. Haşladığınız patlıcanların suyunu iyice sıkın ve una bulayıp, yelpaze şekli vererek sıvıyağda kızartın. Etleri, biberleri, havucu ve kabakların ortasını çıkartıp jülyen doğrayın. Yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine sırası ile et, havuç, kabak, kırmızı biber ve yeşil biber ilave edip kavurun. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Tencereyi ocaktan almadan önce kremayı ilave edip karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları yağlanmış tepsiye alın. Üzerine kavurduğunuz içi paylaştırın. Fırında 15 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Peynirler eriyene kadar fırında tutup sıcak olarak servis yapın.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Zeytinyağlı Kurutulmuş Taze Fasulye Tarifi (3 kişilik)
100 gram kurutulmuş taze fasulye
Yeteri kadar su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
10 adet kuru domates
2 diş kıyılmış sarmısak
1 adet kesmeşeker, tuz
FASULYEYİ akşamdan ıslatın. Ertesi gün süzüp, 15 dakika haşlayarak süzgeçten geçirin. Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine fasulye, salça, kuru domates ve sarmısak ilave edip 5 dakika sote edin. Daha sonra üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve kesmeşeker ekleyin. Orta ateşte suyunu kontrol ederek 45 dakika pişirin.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Kuru Etli Kurufasulye Tarifi (6 kişilik)
100 gram kuru et
2 su bardağı kurufasulye
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
3 adet kıyılmış sivri biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası,
tuz
KURUFASULYEYİ bir gece öncesinden suda bekletin, ertesi gün süzün ve yarı yarıya yumuşayana kadar suda haşlayın. Süzün ve bir kenara alın. Tereyağını bir tencereye alın ve kıyılmış soğan, sivri biber ile doğranmış kuru eti iyice kavurun. Üzerine kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra salça ve biber salçasını katıp, 5 dakika daha kavurun. Kuru fasulye ile üzerini 1-2 parmak geçecek kadar ılık su, tuz katıp, pişmeye bırakın. Fasulye iyice yumuşayana kadar pişirin ve sıcak servis yapın.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Tavuklu Güveç Tarifi (4 kişilik)
8 parça tavuk kanat
1 adet patlıcan
2 adet orta boy kabak
2 adet salçalık kırmızı biber
1 adet büyük boy havuç
1 çorba kaşığı hazır biber sos (ajvar)
Birkaç dal taze kekik
4 diş sarımsak
Tavuk kanatlarını Magicook'un haznesine yerleştirin. Magicook açma düğmesine basıp menüden ''güveç'' modunu seçin ve ''başla''ya basıp çalıştırın. Tavuk etleri ile hazır biber sosu hazneye aktarın. 5 dakika boyunca kavurun. Daha sonra üzerine sırasıyla doğranmış patlıcan, dilimlenmiş havuç, kırmızı biber, kabak ve sarımsakları yerleştirin. Üzerine 2 cup su ilave edin. Magicook'un kapağını kapatın. Magicook 25 dakika boyunca 160-180C arasında har ateşte pişirme yapar, arkasından 20 dakika 130-150C arasında normal pişirme yapıp, daha sonra 80-100C arasında demlenme modunda çalışır. Bu yemek için har ateşte pişirme zamanından sonra normal pişirmeye geçtiğinde ''pişirme zamanı''ndan 20 dakikayı ayarlayın. Pişirme işlemi bittikten sonra Magicook, kendini otomatik olarak kapatıp sıcak modunu çalıştırır. Siz servis yapıncaya kadar güvecinizi sıcak tutar.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Sulu Köfte Tarifi (6 kişilik)
400 gram kıyma
Yarım kahve fincanı pirinç
8 dal maydanoz
5’er adet havuç ve patates
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
6 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
KIYMAYI geniş bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, yıkanıp süzülmüş pirinç, kıyılmış 3 dal maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Harçtan fındıktan biraz daha büyük parçalar koparın. Avucunuzla yuvarlayıp küçük köfteler yapın ve kenara alın. Havuç ve patatesleri temizleyip, çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Tereyağını bir tencereye alıp, üzerine havucu ilave edin. Biraz yumuşadığında patatesi katın. Birkaç dakika kavurup unu ekleyin. Un kokusu gidene kadar kavurun. Azar azar ve karıştırarak suyu tencereye ekleyin. Kaynamaya başlayınca köfteleri katın. Tuzunu ayarlayın. Havuç yumuşayana kadar pişirin. Kalan maydanozu kıyıp tencereye ekleyin. İki taşım kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Tas kebabı Tarifi (6 kişilik)
1200 gram kuşbaşı doğranmışkoyun ya da dana eti
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
6 diş sarmısak
2 çorba kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
10-15 adet tane karabiber
1 tatlı kaşığı un
Bir buçuk litre sıcak su
Tuz
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alıp eti ekleyin. Et suyunu saldıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika kavurun. Çatırdamaya başlayınca kapağını açıp üzerine soğan ve sarmısakları bütün olarak ekleyin. Un hariç diğer malzemeyi de ilave edin. 3 dakika birlikte kavurun. Unu ilave edip bir iki çevirin ve suyunu koyun. Tuzunu ayarlayın. Yemek pişerken oluşan köpükleri ara sıra alın. Köpük bitince tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte bir buçuk saat pişirin. Patates kızartması ile servis yapın.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
İslim Köfte Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
3 adet patlıcan
6-7 dilim kaşar peyniri
1 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
3-4 dal dereotu
Yeteri kadar tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
KIYMA, ufalanmış ekmek, yumurta, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarmısak, kekik, karabiber, pulbiber ve tuzu iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, elinizde yuvarlayın. Sıvıyağda kızartıp kenara alın. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyup, boylamasına dilimleyin. Sıvıyağda kızartıp 3 dilim patlıcanı çapraz şekilde üst üste yerleştirin. Kalan dilimleri de aynı şekilde hazırlayın. Ortalarına köfte yerleştirip, patlıcanların uçlarını ortada toplayın. Üzerlerine kaşar peyniri ve dilimlenmiş domates yerleştirin. Kürdanla tutturup fırın kabına yerleştirin. Salça ve suyu iyice çırpıp, patlıcanların üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Dereotu ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.
Pilavın yanında olmazsa olmaz en leziz yemekler
Zeytinyağlı Bezelye Tarifi (6 kişilik)
1 kg iç bezelye
1 demet taze soğan
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Taze soğanları temizleyip ince kıyın ve tencereye koyup, üzerine ayıklanmış bezelyeleri ekleyin. İncecik doğranmış maydanoz, dereotu ve naneyi de ilave edin. Daha sonra zeytinyağı, şeker ve tuzu da bezelyelere ekleyin. Suyunu koyup 5 dakika hızlı, 20 dakika ağır ateşte pişirip soğumaya bırakın. Bezelyeyi, et yemekleri ve makarnaların yanında servis yapabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar