Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Tam Buğday Unlu Peynirli Poğaça Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için:
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın akı
Yarım çay bardağı soda
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar tam buğday unu
Tuz
İç malzeme için:
200 gram beyaz peynir
5-6 dal maydanoz
1 çay kaşığı pulbiber
Karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar galeta unu
1 HAMURU için yoğurt, sıvıyağ, tereyağı, yumurta, yumurta akı, soda, tozşeker ve tuzu geniş bir kaba alıp çırpın. Kaşar peyniri ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlayıp kenara alın. 2 İç harcı için beyaz peyniri
ufalayıp bir kaba alın. Üzerine kıyılmış maydanoz, pulbiber ve karabiber ekleyip harmanlayın. 3 Hazırladığınız hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar koparın. Avucunuzda kare şeklinde açıp, içine
peynirli harçtan koyun. Hamuru üçgen olacak şekilde kapatın. Uçlarının açılmasını önlemek için
parmaklarınızla bastırın ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamur ve iç harç bitene
dek işleme devam edin. 4 Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı çırpıp, poğaçaların üzerine sürün. Galeta unu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Sebzeli Ve Peynirli Küçük Rulo Börekçikler Tarifi (6 kişilik)
250 gram lor peyniri
2 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet havuç
1 çorba kaşığı çörekotu
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yufka
LOR peyniri, taze soğanın kıyılmış yeşil kısımları, kıyılmış maydanoz, rendelenmiş havuç ve çörekotunu derin bir kapta karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zemine serin ve sıvıyağ ile her tarafını yağlayın. Hazırladığınız peynirli karışımın yarısını üzerine serpin ve sıkıca sararak, rulo yapın. Ruloyu 3 parmak genişliğinde kesin. Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Börek rulolarını dik olarak tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Peynirli Pay Tarifi (8 kişilik)
10 çorba kaşığı tepeleme un
125 gram oda sıcaklığında margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
İç malzeme:
250 gram beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
Pulbiber, karabiber
Üzerine: 1 su bardağı süt
1 adet yumurta
3-4 adet kiraz domates
ÖNCELİKLE hamur için unu derin bir kaseye alın. İçine margarin, yoğurt, kabartma tozu ve yumurtayı ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun yarıdan fazlasını tart kalıbına, kenarlarını kaplayacak şekilde elinizle yayın. İç malzeme için rendelenmiş beyaz peynir, kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, pulbiber ve karabiberi karıştırıp hamurun üzerine dökün. Ayırdığınız hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp iki avucunuzun arasında yuvarlayıp uzun şeritler hazırlayın. Peynirli harcın üzerine bu şeritleri kafes şeklinde yerleştirin. Payın üzerine çırpılmış süt ve yumurta karışımını boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kalıbı fırından çıkarıp şeritlerin arasına ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesler dizip 1-2 dakika daha fırında bekletip çıkarın. Ilındıktan sonra servis tabağına alıp dilimleyerek servis yapın.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Peynirli Tart Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı un
4 çorba kaşığı yoğurt
125 gram margarin
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
İçi için:
300 gram beyaz peynir
1 demet dereotu
3 adet yumurta
UNU bir kaba eleyin. Yoğurt, margarin, tuz ve kabartma tozunu una ekleyip yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan, mandalina büyüklüğünde bir parça ayırın. Kalanını yuvarlak bir kalıba döşeyin. İçi için yumurtaları iyice çırpın. Rendelenmiş peyniri ve ince kıyılmış dereotunu da ekleyip karıştırın. Karışımı kalıbın içindeki hamurun üzerine yayın. Ayırdığınız hamurdan şeritler yapıp tartın üzerine kafes şekli verin.Fırında, üzeri kızarana kadar pişirin.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Peynirli Lokma Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı eritilmiş margarin
1 tatlı kaşığı tozşeker l Tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Üzerine: Yarım demet maydanoz
1 komposto kasesi beyaz peynir
Hamur yoğurma kabına yoğurt, yumurta, margarin, tozşeker ve tuz koyup karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip harmanlayın. Buzdolabında 1 saat bekletin. Sıvıyağı tavaya alıp kızdırın. Hazırladığınız hamurdan birer tatlı kaşığı tavaya koyup, kızartın. Daha sonra servis tabağına alın. Ayrı bir yerde beyaz peyniri eritin. İnce kıyılmış maydanoz ile karıştırın. Krema pompasına koyup, lokmaların üzerine sıkarak servis yapın.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Peynirli Izgara Köfte Tarifi (3 kişilik)
2 su bardağı ufalanmış peynir
500 gram kıyma
1 adet yumurta
Yarımşar demet kıyılmış maydanoz ve dereotu
1 su bardağı galeta unu
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
DERİN bir kapta kıyma, yumurta, maydanoz, dereotu, galeta unu, kıyılmış soğan, karabiber ve tuzu iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde bezelerkoparıp, elinizde yuvarlayın. 50 EVDE YAPIN! Ortalarına peynir koyup, yuvarlayarak kapatın. Izgarada pişirip, sıcak olarak servis yapın. Aşçının notu: Peynirli ızgaraköfteyi, pilavla servis yapabilirsiniz.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Peynirli Patlıcan Tarifi (6 kişilik)
6 adet orta boy patlıcan
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Patlıcanları bıçakla birkaç yerinden delin. Soymadan kaynamakta olan suya atıp 20- 25 dakika pişirin. Sudan çıkarıp soğumaya bırakın. Bu arada beyaz peyniri bir kaba alıp üzerine yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sudan çıkardığınız patlıcanlar soğuduktan sonra üstlerinden 2 santimlik bir bölümünün kabuğunu alın. Buradan patlıcanların içini bir kaşıkla çıkarın. Çıkan patlıcanları kıyıp peynirli karışıma ekleyin. Harcı patlıcanlara pay edin. Üstlerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirip servis yapın.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Lor Peynirli Pastırmalı Börek Tarifi (10 kişilik)
400 gram lor peyniri
16 dilim pastırma
6 adet yufka
5 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet sivri biber
2 adet domates
5 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı süt
4 dal maydanoz
Tuz,
karabiber,
pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Çörekotu
SIVIYAĞI bir tavaya alıp, üzerine ince kıyılmış biber ekleyin. Birkaç dakika kavurup, küp doğranmış domates ekleyin. Domates suyunu çekince, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve pulbiber katıp ocaktan alın. Ilındıktan sonra lor peynirini domatesli karışıma katın. Büyük boy yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Bir adet yufkayı tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin. Eritilmiş tereyağı ve sütü karıştırın. 2 adet yufkayı elinizle iri parçalara bölün ve aralarına tereyağlı karışımdan sürerek tepsiye yerleştirin. Peynirli iç harcın yarısını serpin. Pastırma dilimlerinin yarısını harcın üzerine yerleştirin. 2 adet yufkayı yine elinizle parçalara bölün ve aralarına sütlü karışımdan dökerek üst üste koyun. Kalan harcı ve pastırmayı, ilk yaptığınız şekilde tepsiye koyun. Kalan yufkayı da parçalara ayırıp, tepsiye yerleştirin. Üzerine tereyağlı karışımdan koyun. Tepsiden dışarı sarkan yufkanın kenarlarını üzerinde toplayın. Sıvıyağ ve yumurta sarısını çırpıp, böreğin üzerine sürün. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45-50 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Peynirin lezzet kattığı 9 nefis tarif
Örgü Peynirli Patlıcanlı Kanepe Tarifi (6 kişilik)
Yarım su bardağı ince kıyılmış örgü peynir
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
4-5 dal kıyılmış maydanoz
3 diş kıyılmış sarmısak
10 dilim tahıllı ekmek
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
10 adet kiraz domates
Tuz
karabiber
Patlıcan ve kırmızı biberleri ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyup ince doğrayın. Geniş bir kaba alın. Üzerine, peynir, maydanoz, sarmısak, sıvıyağ, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Ekmek dilimlerini ortadan ikiye kesip üçgen şekline getirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızartın. Üzerlerine peynirli karışımdan koyun. İkiye bölünmüş kiraz domatesle süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar