Özel gün sofralarının vazgeçilmez ikramları
Muzlu rulo pasta tarifi
Malzemeler
1 adet muz,
3 adet yumurta
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı un
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Krema için:
2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya,
1 su bardağı tozşeker
1’er çorba kaşığı un ve nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Süslemek için: Çilek
YUMURTA ve tozşekeri, tozşeker eriyene dek mikser yardımıyla çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve un ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı, yağlı kağıtla kaplanmış orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Krema için kakao, vanilya, tozşeker, un, nişasta ve sütü tencereye alın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca tereyağı ilave edin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kekin üzerine kremanın yarısını sürün. Ortasına muz yerleştirip rulo şeklinde sarın. Üzerini kalan krema ile kaplayıp 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilimlenmiş çilek ile süsleyip servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Tuzlu Kurabiye Tarifi (30 adet)
Malzemeler
3 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurtanın sarısı
100 gram oda sıcaklığında bekletilmiş margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı mahlep
2 çorba kaşığı sirke
Bir buçuk çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
2 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
DERİN bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, margarin ve zeytinyağını karıştırın. Mahlep, sirke, tozşeker, susam, çörekotu ve tuzu ilave edip bütün malzemeyi iyice karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğiniz şekli verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta akı sürüp haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Ayçekirdekli Pizza Tarifi (25 adet)
Malzemeler
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 paket (41 gram) yaş maya
Üç buçuk su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
3 çorba kaşığı biber salçası
2 adet sivri biber
10-12 adet kiraz domates
50 gram kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı süt
HAMUR için yaş mayayı 15 dakika suda bekletin. Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayalı su, süt, yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve tuz koyup, tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 40 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. 1 parça hamuru elinizle yuvarlayıp, fırın tepsisine yerleştirin. Parmağınızla ortasını çukurlaştırıp, kenarlarını yüksek bırakın ve diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine fırça yardımıyla salça sürüp, kıyılmış sivri biber serpin ve ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Daha sonra kenarlarına sütle açtığınız yumurta sarısı sürün ve ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri