Mutluluk gıdaları
Mutluluğun kapılarını bizlere açan mucizevi gıdalar ve bu gıdalardan yapılan enfes tarifler...
ACI BİBER
ruhsal olarak kişiyi çok rahat ve mutlu hissettirir.
PATLICAN-BİBER REÇELİ
150 gram acı biber, 350 gram kırmızı tatlı biber, 650 gram mini patlıcan, 1 çay kaşığı karbonat, 6 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı limon tuzu (toz halinde olan), 1 çay kaşığı tereyağı
Öncelikle biberleri ve patlıcanları yıkayın. Kırmızı biberlerin tepesini keserek, tohum kısımlarını çıkarın. Bir tencereye, su ve bir çay kaşığı karbonat ekleyerek, su kaynadığı zaman tüm sebzeleri içine atın. Tam 8-10 dakika kadar haşlayın. Süzgece alarak soğuk sudan geçirin ve süzün. Soğuduğu zaman buzlukta tam 30 dakika tutarak şoklama yapın. Sebzeler buzlukta iken şerbeti hazırlayın. 6 su bardağı tozşekere, 2 su bardağı su ilave edin. Ocağın üstüne alın. Kaynamaya başladıktan sonra, şerbeti 8-10 dakika, biraz kıvam alana kadar kaynatın. Ardından buzluktan çıkardığınız sebzeleri ilave edin. 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin. 30 dakika hep beraber kaynatın. 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzunu ekleyin. 8-10 dakika kadar daha kaynatın. Reçelden bir kaşık alıp tabağa dökün. Eğer yayılmıyorsa, reçel olmuş demektir. Soğuduğu zaman kavanozlara doldurun.
Mutluluk gıdaları
ÇİKOLATA
İçeriğindeki aminoasitler sayesinde mutluluk hissini en iyi şekilde sağlayan besinlerdendir. Gün içinde tüketilen çikolata kendinizi çok mutlu hissettirir.
ARMUTLU ÇİKOLATALI ISLAK KEK(14 Kişilik)
3 adet armut, 3 çorba kaşığı tozşeker, 250 gram bitter çikolata, 250 gram tereyağı, 5 adet yumurta, altı buçuk çorba kaşığı, pudraşekeri, 1 su bardağı kekun, 10 çorba kaşığı toz badem, çikolatalı kreması için: 1 su bardağından bir parmak fazla krema, 150 gram bitter çikolata
Armutları dilimleyip, tozşekerle birlikte pişirin ve kenara alın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Tereyağını ilave edip, karıştırın. Ayrı bir yerde yumurta ve pudraşekerini koyu bir kıvam alana dek iyice çırpın. Üzerine kekunu eleyip, toz bademi ilave edin. Son olarak tereyağlı çikolatayı ekleyip, karıştırın. 23 cm uzunluğundaki baton kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dakika pişirin. Fırından alıp, tel ızgarada soğumaya bırakın. Çikolatalı kremayı hazırlamak için, kremayı tencereye alıp, ısıtın. Ocaktan alarak içine parçalanmış çikolatayı ilave edin ve iyice karıştırın. Soğuyan keki, enine ikiye bölün. Birinci katına, pişirdiğiniz armutları ve çikolatalı kremayı koyun. İkinci katı üzerine kapatın. Üzerine yeniden çikolatalı krema sürüp, servis yapın.
Mutluluk gıdaları
BALIK
Bol bol balık yiyenlerin yeterli miktarda Omega-3 yağ asidi aldığı için depresyona yakalanma oranı da oldukça düşüyor. Özellikle taze balık tüketimi insanların mutluluk hormonu seretoninin ve endorfinin salgılanması artırıyor.
SAFRAN SOSLU DİL BALIĞI(1 Kişilik)
1 adet dil balığı, 1 dilim somon, 1 adet yumurtanın akı, 2-3 adet bebek ıspanak yaprağı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, sos için: 1’er kahve fincanı krema ve su, 1 çorba kaşığı ufalanmış balık bulyon, 1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım çay kaşığı safran, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 1 tatlı kaşığı limon suyu, servis için: 2-3 dal dereotu, 5 çiçek haşlanmış brüksellahanası, yarımşar sarı ve kırmızı biber
Ayıklanmış dil balığından iki adet fileto çıkarın. Somon ve yumurta akını blenderden geçirin. Bir adet dil balığı filetosunun içine somonu sürün. Diğer filetonun içine ıspanak yapraklarını yerleştirip rulo şeklinde sarın. Açılmaması için kürdanla sabitleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sos için, krema, su ve balık bulyonu yarı yarıya çekene dek kaynatın. Tereyağı ekleyip karıştırın. Safran, karabiber ve limon suyu ekleyip ocaktan alın. Blenderden geçirin. Dil balığı kılçığını çember şekline getirip iple bağlayın. Zeytinyağında kızartıp ipi çıkarın. Balığı servis tabağına alın. Çevresine dereotu, brüksellahanası ve biber yerleştirin. Üzerlerine kılçığı oturtun. Sos gezdirip servis yapın.
Mutluluk gıdaları
KIRMIZI PANCAR
Bir kök sebzesi olan kırmızı pancar B vitamini açısından hayli zengindir. B vitamini, beynin fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlıyor.
PANCAR ŞNİTZEL(4 Kişilik)
2 adet iri kırmızı pancar, 2 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta, 1 su bardağı galeta unu, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber
Pancarları tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Ilındıktan sonra soyup, 1 cm kalınlığında dilimleyin. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son olarak da galeta ununa bulayın. Sıvıyağ ve tereyağını bir tavada kızdırıp, pancarları arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarın. Fazla yağı süzüldükten sonra servis yapın.
Mutluluk gıdaları
DOMATES
Yüksek miktarda likopen içeren domates, bu sayede beyinde depresyona bağlı olarak açığa çıkan zararlı bileşenleri önler.
DOMATES YATAĞINDA TON BALIKLI KISIR(5 Kişilik)
1 su bardağı ince bulgur, 3 çorba kaşığı domates püresi, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 adet limonun suyu, 2 diş sarmısak, yarım demet maydanoz, kimyon, karabiber, pulbiber, 1 kutu light ton balığı, 5 adet orta boy domates, sos için: 7-8 dal maydanoz, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet limonun kabuğu
Bulguru üzerine çıkacak şekilde sıcak su ile ıslatın. içine domates püresi, nar ekşisi, limon suyu, ince kıyılmış sarmısak, maydanoz, kimyon, karabiber ve pulbiber ilavesiyle karıştırın. Light ton balığının yarısını bu karışıma katın. Domateslerin üzerinden kapak kesin. 1 tatlı kaşığı yardımıyla içini çıkarın. Kısırı domateslerin içine paylaştırın. Kalan light ton balığını üzerlerine yerleştirin. Maydanozlu sos için, ayıklanmış maydanozları, zeytinyağı ve limon kabuğunu robotun en yüksek devrinde püre haline getirin. Ardından, servis tabağına aldığınız kısırlı domatesleri, maydanozlu sos ile süsleyerek servis yapın.
Mutluluk gıdaları
BADEM
Kanın akışını rahatlatan aminoasitler içeriyor. İşe giderken yanınıza alacağınız bir miktar badem ile gün içindeki mutluluk hissinizi artırabilir, yüzünüzdeki gülücükleri çoğaltabilirsiniz.
YUMURTALI VE BADEMLİ KUZU TAGİNE(6 Kişilik)
4 adet yumurta, 3 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet orta boy soğan, bir buçuk kg kuzu eti, 1 tutam safran, 3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 150 gram soyulmuş badem, tuz, beyaz biber
İki çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp üzerine çok ince doğranmış soğanları ve kuşbaşı doğranmış etleri ekleyin. Orta ateşte etler suyunu bırakıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Tuz, beyaz biber, safran ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Üzerine yumurtaları kırın ve pişmeye bırakın. Diğer taraftan ayrı bir kapta kalan tereyağını eritip bademleri renkleri dönene kadar kavurun ve yumurtalar pişince yemeğin üzerine serperek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Bağ Bozumu Sofrası
- Bağışıklık Dostu Mevsim Menüleri
- Konuk Şef Can Aras'la Sofraya Özel