Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Çiğ Börek Tarifi (15 adet)
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı su
1 adet soğan
125 gram yağsız kıyma
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Soğanı rendeleyin. Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırarak harcı hazırlayın. Hamur için unu bir kaba eleyin. Üzerine yoğurt, tuz ve suyu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde 15 eşit beze yapın. Hamurların her birini unlanmış tezgahta merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurlara harcı paylaştırın. Yarım ay biçiminde kapatıp kenarlarına bastırarak ya da bir hamur ruleti ile keserek sıkıca birleştirin. Sıvıyağı tavada kızdırın. Hazırladığınız börekleri kızgın yağda her iki tarafı da altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, üzerine havlu kağıt serilmiş bir tabağa çıkartın. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Geleneksel bir Tatar yemeği olan “Çiğ Börek”in kenarlarını kapattıktan sonra çok bekletmeden kızartmanız gerekir. Kuruyan börekler kabarmaz. Ayrıca börekleri kızartacağınız yağın çok sıcak olmasına dikkat edin.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Karadutlu Tatlı Börek Tarifi (8 kişilik)
300 gram taze karadut
300 gram lor peyniri
1 su bardağı iri kıyılmış antepfıstığı
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
3-4 dal kıyılmış nane
100 gram tereyağı
16 adet baklava yufkası
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Servis için:
1 çay bardağı pudraşekeri
HARÇ için lor peyniri, antepfıstığı, fındık ve naneyi harmanlayın. Tereyağını eritip, fırın tepsisini yağlayın. 4 adet yufkayı aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Dördüncü yufkanın üzerine, yufkanın kenarlarına çok gitmeden lorlu karışımın bir kısmını serpiştirip, dut yerleştirin. Aynı işlemi 3 kez daha tekrarlayın. Yufkaların kenarlarını üstte toplayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, ara sıra dutun salan suyunu peçete yardımıyla silerek, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Pudraşekeri serpip servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Civanım Börek Tarifi (8 kişilik)
1 kg haşlamalık kuzu eti
2 su bardağı su
2 dilim tost ekmeği
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım demet maydanoz
4 adet yufka
150 gram tereyağı
4 adet yumurta
1 su bardağı süt
Tuz
karabiber
pulbiber
1 ETİ su ile birlikte bir tencereye alın ve suyunu çekene kadar pişirin. Kemiklerinden ayırın ve bir kaba alın. Kızarmış ve soğutulmuş tost ekmeğini robottan geçirip, etin içine katın. Dolmalık fıstığı, sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kavurun ve etin içine ilave edin. Kuşüzümü, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra tüm malzemeyi iyice karıştırın. 2 Orta büyüklükte, ısıya dayanıklı bir cam kabı yağlayın ve yufkanın birini kenarları dışarı taşacak şekilde içine yayın. Derin bir kapta eritilmiş tereyağı, yumurta ve sütü çırpın. Bu karışımdan yufkanın üzerine ve kenar kısımlarına sürün. Kalan 3 yufkayı da aralarına yağlı karışımdan sürerek üst üste tepsiye yerleştirin. Orta kısma, hazırladığınız etli iç harcı yerleştirin. Kenarlardan taşan yufkalardan 4-5 parmak fazlalık bırakıp, geri kalan yufkayı kesin ve yumurtalı harçla ıslatarak, etli iç harcın üzerine yayın. Kenardan sarkan 4-5 parmak genişliğindeki yufkayı burgu yaparak içe doğru sıkıştırın. Kalan yumurtalı harcı böreğin üzerine boşaltıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Pazılı Börek Tarifi (6 kişilik)
Yarım demet pazı
1 adet orta boy soğan
2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılır)
10 adet milföy yaprağı
100 gram çökelek veya lor peyniri
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
YIKANMIŞ pazıları ince kıyalım. Küp doğranmış soğanı, sıvıyağda hafifçe pembeleştirelim. 1 Üzerine kıyılmış pazıları ilave edip kavuralım. 2 Pazılar diriliklerini kaybettiğinde ateşten alıp üzerine peynir ekleyelim. Ardından yumurtaları ve tuzu katıp karıştıralım. 3 Milföy hamurlarının ortalarına pazılı içten pay ederek yerleştirelim. 4 Hamurun kenarlarını, mantı kapatır gibi, zarf şeklinde kapatalım. Kenarlarını, pişerken açılmaması için iyice sıkıştıralım ve üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
Aşçının notu: Milföy hamurunun güzel kabarması için mutlaka fırınımızı 5-6 dakika önceden ısıtmak gerekir.
YIKANMIŞ pazıları ince kıyalım. Küp doğranmış soğanı, sıvıyağda hafifçe pembeleştirelim. 1 Üzerine kıyılmış pazıları ilave edip kavuralım. 2 Pazılar diriliklerini kaybettiğinde ateşten alıp üzerine peynir ekleyelim. Ardından yumurtaları ve tuzu katıp karıştıralım. 3 Milföy hamurlarının ortalarına pazılı içten pay ederek yerleştirelim. 4 Hamurun kenarlarını, mantı kapatır gibi, zarf şeklinde kapatalım. Kenarlarını, pişerken açılmaması için iyice sıkıştıralım ve üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
Aşçının notu: Milföy hamurunun güzel kabarması için mutlaka fırınımızı 5-6 dakika önceden ısıtmak gerekir.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler