Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
Mersin Mutfağı, lezzet çeşitleri bakımından oldukça zengin. İşte mersinden en bilindik lezzetler...
Mersin Mutfağı, lezzet çeşitleri bakımından oldukça zengin. İşte mersinden en bilindik lezzetler...
TOPALAK ÇORBASI(6 Kişilik)
1 çay bardağı ince bulgur, 1 çay bardağı irmik, yarım çay bardağı un, yeteri kadar su, 1 çorba kaşığı salça, 250 gram kuşbaşı kuzu eti, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, tuz, kimyon, kuru nane
Bulgur, irmik ve unu derin bir kaba alın. İçine salça, tuz ve kimyon katıp, sert bir kıvama gelene kadar su ekleyip, yoğurun. Hazırladığınız bu karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve köfteler hazırlayın. Diğer yandan eti 5-6 su bardağı su ile tencereye koyup, haşlayın. Yumuşayan eti bir kevgir yardımıyla suyun içinden çıkarın ve biber salçasını katıp, karıştırın. Et suyunun içine nohut ve elinizle didiklediğiniz eti ilave edin. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirip, bulgur köftelerini ekleyin. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kuru nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
BATIRIK(6 Kişilik)
3 çay bardağı ince bulgur, yeteri kadar su, 1 çay bardağı tahin, yarım su bardağı yerfıstığı, 1 adet soğan, 3 adet domates, 5-6 adet kurutulmuş domates, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1-2 adet salatalık, 3 dal taze soğan, yarım demet kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, tuz, pulbiber
Bulguru derin bir kaba alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su koyup, kabın üzerini kapatın. Suyunu çekince içine tahin, dövülmüş fıstık, rendelenmiş soğan ve domates katın. Kurutulmuş domatesi sıcak suda 10 dakika bekletin ve suyunu süzün. Küp doğrayıp, karışıma ilave edin. Salça, küp doğranmış salatalık, kıyılmış taze soğan, maydanoz, limon suyu, tuz ve pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Koyu bir çorba kıvamına gelene kadar soğuk su katıp, tekrar karıştırın. Marul veya haşlanmış beyaz lahana ile birlikte servis yapın.
TARİF DETAYMersin'nin çok kültürlü mutfağı
SIKMA(16 Adet)
Hamuru için: yarım bayat ekmek, 500 gram un, tuz, aldığı kadar su, içi malzeme için: 5-6 adet haşlanmış patates, 1 adet küçük boy soğan, 1 tatlı kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, pulbiber, hamuru yağlamak için: 2 çorba kaşığı tereyağı
Ekmeği derin bir kaba koyun ve üzerine su döküp, ıslatın. Elinizle sıkıp, fazla suyunu alın ve parçalayarak, yoğurma kabına koyun. Üzerine elenmiş un ve tuz katıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve yarım saat dinlendirin. İçi için patatesi ezin ve çok ince kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Üzerine patates, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip, birkaç sefer karıştırın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın. Un serperek, merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Hamurları yapışmaz yüzeyli bir tavada yağ koymadan önlü arkalı pişirin. Pişen hamurun içine tereyağı sürüp, patatesli iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve rulo yapın. Diğer hamurlar ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYMersin'nin çok kültürlü mutfağı
CEZERYE(6-8 Kişilik)
1 kg havuç, 4 su bardağı su, bir buçuk su bardağı tozşeker, 1 paket pötibör bisküvi, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, bulamak için: hindistancevizi
Rendelenmiş havucu su ile birlikte tencereye alın. Tozşeker ilave edin ve arada bir karıştırarak pişmeye bırakın. Havuç suyunu çekip, pelte kıvamına geldiği zaman tencereyi ocaktan alın. Ilındıktan sonra içine ufalanmış bisküvi ile cevizi katın ve karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, toplar yapın. Hindistancevizine bulayın ve servis tabağına alın.
TARİF DETAY