Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
Mersin Mutfağı, lezzet çeşitleri bakımından oldukça zengin. İşte mersinden en bilindik lezzetler...
TOPALAK ÇORBASI(6 Kişilik)
1 çay bardağı ince bulgur, 1 çay bardağı irmik, yarım çay bardağı un, yeteri kadar su, 1 çorba kaşığı salça, 250 gram kuşbaşı kuzu eti, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, tuz, kimyon, kuru nane
Bulgur, irmik ve unu derin bir kaba alın. İçine salça, tuz ve kimyon katıp, sert bir kıvama gelene kadar su ekleyip, yoğurun. Hazırladığınız bu karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve köfteler hazırlayın. Diğer yandan eti 5-6 su bardağı su ile tencereye koyup, haşlayın. Yumuşayan eti bir kevgir yardımıyla suyun içinden çıkarın ve biber salçasını katıp, karıştırın. Et suyunun içine nohut ve elinizle didiklediğiniz eti ilave edin. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirip, bulgur köftelerini ekleyin. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kuru nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
TANTUNİ(4-6 Kişilik)
1 kg kuzu eti, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber, 2 dal taze soğan, 1 adet soğan, 2 adet domates, 2 adet sivri biber, tuz, karabiber, servis için: lavaş ekmeği
Eti küp şeklinde doğrayın ve saca alın. Tereyağı ekleyip, et suyunu salıp, çekene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Toz kırmızıbiberi katın ve sürekli karıştırarak kavurun. Eti ayrı bir kaba boşaltıp, saca kıyılmış taze soğan, yemeklik doğranmış soğan, kabukları soyulup küp doğranmış domates ve kıyılmış sivri biberi ilave edin. Kısık ateşte 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Eti ekleyip, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tuzunu, karabiberini ayarlayın. Lavaş ekmeğini etin üzerine bastırarak etin suyunun geçmesini sağlayın. Eti lavaşa sarıp, sıcak olarak servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
ETLİ DÖVME PİLAVI(6-8 Kişilik)
1 su bardağı nohut, bir buçuk su bardağı dövme (aşurelik buğday), 300 gram kuşbaşı kuzu eti, yeteri kadar su, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
Bir gece öncesinden nohut ve dövmeyi ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün ikisini de süzün ve nohudu bir tencereye alın. Tencerenin yarısına kadar su ekleyin ve nohudu yarım saat haşlayın. Tuzunu ayarlayın ve buğdayı katın. Kısık ateşte nohut ve buğday yumuşayıp, suyunu çekene kadar pişirin (suyunu arada bir kontrol edin, nohut ve buğday çok su çekeceği için azaldıkça sıcak su ekleyin). Tereyağını bir tavada eritin ve hafif rengi dönünce pilavın üzerine gezdirip, karıştırın. Diğer taraftan eti ayrı bir tencerede kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Buğdaylı karışımı servis tabağına alın. Üzerine eti dökün ve sıcak olarak servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
SUSAMLI KÖFTE(6 Kişilik)
2 su bardağı ince bulgur, yeteri kadar ılık su, 100 gram susam, 2 adet soğan, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı salça, yarım demet maydanoz, tuz, kimyon
Bulguru kapaklı derin bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Kapağını kapatın ve suyunu çekip, şişmesini bekleyin. Susamı bir tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Havanda dövün ve bulgurun içine katın. Sıvıyağı bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı kavurun. Salça ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Bulgurun içine boşaltın ve malzemeler birbiriyle iyice özleşene kadar yoğurun. Kıyılmış maydanoz, tuz ve kimyon ilave edin. Tüm malzemeyi harmanlayıp, dilediğiniz şekli vererek servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
BATIRIK(6 Kişilik)
3 çay bardağı ince bulgur, yeteri kadar su, 1 çay bardağı tahin, yarım su bardağı yerfıstığı, 1 adet soğan, 3 adet domates, 5-6 adet kurutulmuş domates, 1 çorba kaşığı biber salçası, 1-2 adet salatalık, 3 dal taze soğan, yarım demet kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, tuz, pulbiber
Bulguru derin bir kaba alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su koyup, kabın üzerini kapatın. Suyunu çekince içine tahin, dövülmüş fıstık, rendelenmiş soğan ve domates katın. Kurutulmuş domatesi sıcak suda 10 dakika bekletin ve suyunu süzün. Küp doğrayıp, karışıma ilave edin. Salça, küp doğranmış salatalık, kıyılmış taze soğan, maydanoz, limon suyu, tuz ve pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Koyu bir çorba kıvamına gelene kadar soğuk su katıp, tekrar karıştırın. Marul veya haşlanmış beyaz lahana ile birlikte servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
SIKMA(16 Adet)
Hamuru için: yarım bayat ekmek, 500 gram un, tuz, aldığı kadar su, içi malzeme için: 5-6 adet haşlanmış patates, 1 adet küçük boy soğan, 1 tatlı kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, pulbiber, hamuru yağlamak için: 2 çorba kaşığı tereyağı
Ekmeği derin bir kaba koyun ve üzerine su döküp, ıslatın. Elinizle sıkıp, fazla suyunu alın ve parçalayarak, yoğurma kabına koyun. Üzerine elenmiş un ve tuz katıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve yarım saat dinlendirin. İçi için patatesi ezin ve çok ince kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Üzerine patates, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip, birkaç sefer karıştırın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın. Un serperek, merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Hamurları yapışmaz yüzeyli bir tavada yağ koymadan önlü arkalı pişirin. Pişen hamurun içine tereyağı sürüp, patatesli iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve rulo yapın. Diğer hamurlar ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Mersin'nin çok kültürlü mutfağı
CEZERYE(6-8 Kişilik)
1 kg havuç, 4 su bardağı su, bir buçuk su bardağı tozşeker, 1 paket pötibör bisküvi, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, bulamak için: hindistancevizi
Rendelenmiş havucu su ile birlikte tencereye alın. Tozşeker ilave edin ve arada bir karıştırarak pişmeye bırakın. Havuç suyunu çekip, pelte kıvamına geldiği zaman tencereyi ocaktan alın. Ilındıktan sonra içine ufalanmış bisküvi ile cevizi katın ve karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, toplar yapın. Hindistancevizine bulayın ve servis tabağına alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri