Mantının en farklı 10 hali
Adana Mantısı Tarifi (8 kişilik)
1 kg un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
Bir tutam tuz
İçi için:
500 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için:
Zeytinyağı
Üzeri için:
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gram süzme yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
HAMURU hazırlamak için, unu düz bir zemine alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz ekleyerek yoğurun. 10 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için, kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğan, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız hamuru bezelere ayırıp 1-2 mm kalınlığında açın. 2 cm'lik kareler halinde kesip içlerine kıymalı harçtan yerleştirin. Önce karşılıklı köşeleri, sonra yuvarlayarak diğer köşeleri birbirlerine yapıştırmak suretiyle hamuru birleştirin. Gül şeklinde kapatın. Mantıları zeytinyağında kızartıp fırın tepsisine dizin. Üzerine et suyu ve haşlanmış nohut ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Bir tutam tuzla karıştırdığınız yoğurdu mantının üzerine dökün. Zeytinyağında nane ve pulbiberi yakıp mantının üzerine gezdirerek servis yapın.
Adana Mantısı Tarifi (8 kişilik)
1 kg un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
Bir tutam tuz
İçi için:
500 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için:
Zeytinyağı
Üzeri için:
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gram süzme yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
HAMURU hazırlamak için, unu düz bir zemine alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz ekleyerek yoğurun. 10 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için, kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğan, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız hamuru bezelere ayırıp 1-2 mm kalınlığında açın. 2 cm'lik kareler halinde kesip içlerine kıymalı harçtan yerleştirin. Önce karşılıklı köşeleri, sonra yuvarlayarak diğer köşeleri birbirlerine yapıştırmak suretiyle hamuru birleştirin. Gül şeklinde kapatın. Mantıları zeytinyağında kızartıp fırın tepsisine dizin. Üzerine et suyu ve haşlanmış nohut ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Bir tutam tuzla karıştırdığınız yoğurdu mantının üzerine dökün. Zeytinyağında nane ve pulbiberi yakıp mantının üzerine gezdirerek servis yapın.
Mantının en farklı 10 hali
Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi (5 kişilik)
Yarım adet haşlanmış tavuk göğsü
2/3 su bardağı nohut
4 su bardağı su
Yarım paket hazır mantı (225 gram)
Sos için:
250 gram yoğurt
3-4 diş sarmısak
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Kırmızıbiber
1 HAŞLANMIŞ tavuk göğsünü ince şeritler halinde dilimleyelim.
2 Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı nohutu haşlayalım. Bir tencerede 4 su bardağı suyu kaynatalım. Kaynama noktasına geldiğinde mantıları ilave edelim. Haşlama mantıları ateşten almadan 5 dakika önce nohutları ilave edelim.
3 Mantıyı delikli kepçeyle servis tabağına alıp üzerine tavuk etlerini serpelim. Bir kapta yoğurt ve dövülmüş sarmısakları karıştırıp mantının üzerine gezdirelim. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada az yakıp kırmızıbiberi ilave edelim. Ateşten alıp yoğurtlu mantının üzerine gezdirip, servis yapalım.
Mantının en farklı 10 hali
Fırında Mantı Tarifi (4 kişilik)
12 adet baklavalık yufka
250 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurtanın akı
1’er tatlı kaşığı karabiber ve tuz
Sos için: 500 gram yoğurt
2 diş sarmısak
Üzeri için: 2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar nane
HARÇ için kıyma, rendelenmifl soğan, kıyılmış maydanoz, yumurta akı, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp, kenara alın. İki adet yufkayı üst üste koyup, kenarını 2 cm katlayın ve harçtan 2 çorba kaşığı yerleştirin. Yufkayı rulo şeklinde sarıp, küçük küpler halinde kesin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Mantıları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirip, servis tabağı alın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Tereyağında yakılmış pulbiber gezdirip, nane serpiştirin ve servis yapın.
Mantının en farklı 10 hali
Haluj (ÇERKES MANTISI) Tarifi
Yarım kilo un
1 tatlı kaşığı tuz
iç malzeme için ;
1 baş kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pulbiber
250 gr lor peyniri
sos için; tereyağı ve pulbiber
Unu ve tuzu karıştırın. Yavaş yavaş suyu ekleyerek mantıdan daha sert bir kıvama getirin. Hamuru avuç içi aldığı kadar yuvarlaklara ayırıp 10 dk dinlendirin. Bu arada içini hazırlayalım. İnce kıyılmış soğanı bir tavada zeytinyağında öldürün. lor peyniri ve pul biberi içine karıştırın. Dinlenmiş hamurları mantı hamurundan biraz daha kalın açın. daire daire kesin. Büyük bardak yada kavanoz kapağı yardımcı olabilir. dairelerin içine hazırladığımız iç malzemeden bir tatlı kaşığı kadar koyuyoruz. Hamuru yarımay şeklinde kapatıyoruz, Kenarları saç örgüsü şeklinde iyice kapatmaya dikkat edelim yoksa pişerken açılabiliyor. Büyük tencerede kaynamış suda hepsini bir seferde haşlıyoruz. Haşlama suyunada tuz atabilirsiniz. Pişme süresi uzun değil zaten rengi beyazlaşmaya başlayınca ve suyun üzerine çıkmaya başlayınca piştiğini anlıyoruz, kevgirle sudan alıyoruz. üzerine sos olarak tereyağını eritip pul biberle karıştırıp döküyoruz. Soğutmadan servis yapın.
Mantının en farklı 10 hali
Mantı Tarifi (10 kişilik)
Hamuru için:
6 su bardağı un
3 adet yumurta
İki buçuk su bardağı soğuk su
Tuz
İçi için:
200 gram kıyma
1 adet küçük boy soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Haşlamak için:
6 su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
3 su bardağı yoğurt
4-5 diş dövülmüş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tozbiber
Hamuru için, unu bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtaları, suyu ve tuzu koyarak sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 4 bezeye ayırın ve yarım saat dinlenmeye bırakın. Derin bir kabın içinde kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırarak iç harcı hazırlayın. Her bir bezeyi yufka büyüklüğünde açın. Yufkaları önce enine sonra boyuna küçük kare parçalar elde edecek şekilde kesin. Kestiğiniz küçük karelerin ortasına parmağınızla kıymalı harçtan koyup, karelerin 4 köşesini birleştirerek kapatın (üçgen de yapabilirsiniz). Mantıları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Yağda kızdırılmış toz kırmızıbiber gezdirerek sıcak servis yapın.
Mantının en farklı 10 hali
Yüzük Mantı Tarifi (8 kişilik)
Hamuru için:
5 su bardağı un
2 adet yumurta
Yeteri kadar ılık su
Tuz
Harcı için:
300 gram kıyma
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuru nane
Tuz, karabiber
DÜZ bir zemine koyduğunuz unun ortasını açıp yumurtaları kırın. Tuzunu da ekledikten sonra azar azar ılık su ekleyerek sertçe bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örterek 10-15 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için, sıvıyağı kızdırıp dolmalık fıstıkları pembeleşene kadar kavurun. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve naneyi ilave ederek ocaktan alın. Hamuru bezelere ayırıp açın. Çok küçük olmayacak kareler halinde kesin. Ortasına harç koyarak üçgen şeklinde kapatın. Üçgenin iki ucunu, yandaki aşamalarda olduğu gibi birleştirip, uç kısmını geriye doğru çevirin. Hazırladığınız mantıları yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğutun. Daha sonra tuzlu kaynar suda 1-2 taşım kaynatıp süzün. Yeniden fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika pişirip arzunuza göre yoğurtla ya da sade olarak servis yapın.
Aşçının notu: Fırın mantı, ilk fırınlamadan sonra haşlamadan da yenebilir.
TARİF DETAY
Mantının en farklı 10 hali
Avunya Mantısı Tarifi (6 kişilik)
3 adet yufka
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar su, tuz
Üzerine: Yarım kg yoğurt
1 su bardağı su, pulbiber
YUFKALARI üst üste koyun ve iki parmak genişliğinde uzun şeritler halinde kesin. Uzun şeritleri de erişte şeklinde kesip, bir bez üzerine yayın. Kuruması için 2-3 saat bekletin. Fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında ara sıra elle karıştırarak hafif pembeleştirin. Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzün ve bir tencereye alın. Zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğan ve 2 su bardağı su ile birlikte tencerenin kapağı açık olarak pişmeye bırakın. Nohut jöle kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. Diğer taraftan pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve iyice yıkayın. Bir buçuk su bardağı suyu kaynatın. Tuz ve pirinci katıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını eritip, üzerine gezdirin ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Yoğurdu su ile açın. Servis tabağına bir avuç erişte koyun. Üzerine sırasıyla 2 çorba kaşığı pilav, çırpılmış yoğurt, 1 kepçe nohut (suyuyla birlikte) koyun. En üste pulbiber serpin. Diğer tabakları da aynı şekilde hazırlayın ve sıcak olarak servis yapın.