Malatya'nın geleneksel tatları
Mutfak kültürü oldukça zengin olan Malatya yöresinin leziz yemek tarifleri...
Mutfak kültürü oldukça zengin olan Malatya yöresinin leziz yemek tarifleri...
TİRİTLİ KÖFTE(4 Kişilik)
1 su bardağı nohut, yarım kg köftelik bulgur, yarım kg yağsız kıyma, 1 adet yumurta, 4 su bardağı su, yarım kg kemikli et, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı salça , tuz
Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Haşladıktan sonra süzün ve bir kenara alın. Bulgur, kıyma, yumurta ve 1 su bardağı suyu iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun ortasında yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Kemikli eti kalan suda haşlayın. Diğer taraftan halka şeklinde doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Daha sonra kavurduğunuz malzemeyi kemikli et suyunun içine ilave edip karıştırın. En son nohut ve köfteleri katın. Tuzunu ayarlayın. 5-10 dakika daha pişirdikten sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.
Malatya'nın geleneksel tatları
SIKMA KÖFTE(6 Kişilik)
1 kg yarma, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 250 gram tereyağı, 1 çay bardağı sıvıyağ, 5 adet küp şeklinde doğranmış soğan, 2 adet sivri biber, 2 çorba kaşığı salça, pulbiber, karabiber, haşlamak için: 4 su bardağı su, tuz, üzerine: 7’şer dal ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
Derin bir kabın içinde yarma, su ve tuzu iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler hazırlayın. Tavaya aldığınız tereyağı ve sıvıyağ karışımında soğan ve halka şeklinde doğranmış biberleri kavurun. Salçayı ilave ederek 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Pulbiber ve karabiberi ekledikten sonra ılınması için tavayı bir kenara alın. Hazırladığınız köfteleri tuzlu suda 20-25 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra salçalı sosun içine katın ve karıştırın. Servis tabağına aldığınız sıkma köftelerin üzerine maydanoz ve dereotu serpip, sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
KULAK ÇORBASI(4 Kişilik)
1 çay bardağı kara nohut, 1 adet yumurta , 1 kg yoğurt, 4 su bardağı et suyu, 250 gram orta yağlı kıyma, tuz, karabiber, hamur için: yarım kg un, 1 adet yumurta, tuz ve su, üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, nane
Kara nohutu bir gece öncesinden ıslatın. Haşladıktan sonra süzün. Hamur için, unun ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, tuz ve su ilave ettikten sonra sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 1 cm kalınlığında açtıktan sonra küçük kareler şeklinde kesin. Kuruması için bir kenara alın. 1 su bardağı hamuru et suyunda haşlayın. Diğer tarafta yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın. Haşlanan hamurun içine yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Köfte için kıyma, tuz ve karabiberi yoğurun. Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler hazırlayın ve yağsız tavada kızartın. Köfteleri çorbanın içine atıp 1-2 taşım daha kaynatın. Üzeri için tereyağında kızdırılmış nane gezdirip sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
BİRALI BÖREK(25 Adet)
6 adet yufka, 3 adet yumurta, 2 su bardağı bira, 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, kızartmak için: sıvıyağ
Yufkaları düz bir zemine serin. Derin bir kase içinde yumurtaları çırpın. İçine bira ve kaşar peynirini ilave edin. Harçtan ilk yufkanın üzerine bir fırça ile sürüp üzerine ikinci yufkayı yerleştirin. Tekrar harçtan sürün. Yufkalar ve harçlar bitene kadar aynı işleme devam edin. Bir su bardağının ağız kısmı ile yufkalardan yuvarlaklar kesin. Yufkaları bir gün buzdolabında dinlendirin. Kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
KAYISI TATLISI(6 Kişilik)
Yarım kg gün kurusu kayısı, 1 su bardağı kıyılmış ceviz içi, 1 su bardağı tozşeker, 100 gram tereyağı, 1 çay bardağı su, 100 gram kaymak
Cevizle tozşekeri karıştırın. Kayısıların içini kaşık yardımıyla bu karışımdan doldurun. Kayısılar ve karışım bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız kayısıları yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine tereyağı parçacıkları koyun. Suyu üzerine gezdirin. Ocakta veya önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Kaymakla beraber servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
CEVİZLİ TATLI(6 Kişilik)
5 adet yumurta, bir tutam tuz, 1 çay bardağı tozşeker, yarım çay bardağı irmik, yarım çay bardağı sıvıyağ, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı un, şerbeti için: 3 su bardağı tozşeker, iki buçuk su bardağı su, yarım limonun suyu
Yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını tuzla beraber bir mikser yardımıyla çırpın. Tozşekeri katıp çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın ve bu karışıma ekleyin. İrmik ve sıvıyağı kattıktan sonra 1-2 dakika daha çırpın. En son olarak un ve kabartma tozunu eleyin ve bütün malzemeyi karıştırın. Orta büyüklükteki bir fırın tepsisini yağlayıp karışımı içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp ılınması için bir kenara alın. Şerbeti için tozşekeri suyla beraber kaynatın. Tencereyi ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ilave edin. 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Şerbet ılındıktan sonra tatlının üzerine gezdirin. Yarım saat şerbetin çekmesini bekledikten sonra dilimleyerek servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
KİRAZ YAPRAĞI SARMASI(6 Kişilik)
Taze kiraz yaprağı, 2 su bardağı ince unlu yarma (köftelik), 2 su bardağı su, , 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı yoğurt , 1 çorba kaşığı erik ekşisi, yarım kg soğan, , 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
Yarmayı tuz ve 1 su bardağı su ile yoğurup, hamuru hazırlayın. Taze kiraz yapraklarını kaynar suya atıp 1-2 dakika bekletin. Kiraz yapraklarını elinizle açın. İçlerine yarmalı harçtan koyun. İnce ince sarın ve tencereye dizin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika pişirin ve sonra suyunu süzün. Diğer tarafta yoğurt, un, erik ekşisi ve 1 su bardağı suyu karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edin. Bu sosu dolmaların üzerine gezdirip, 10 dakika kaynatın. Soğanı incecik doğrayın. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağla kavurun. Sarmaların suyundan soğana ekleyip, karıştırın ve sarmaların üzerine gezdirip, servis yapın.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
ISPANAKLI İÇLİ KÖFTE(6 Kişilik)
2 su bardağı yarma, 1 su bardağı ince bulgur, tuz , su, içine: 250 gram kıyma, 500 gram ıspanak, 3 adet soğan, yarım su bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber, karabiber, tuz
Öncelikle yarma, ince bulgur ve tuzu yeterli miktarda su ile yoğurun. İç malzeme için ince kıyılmış soğanısıvıyağda kavurun. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. İnce kıyılmış ıspanağı ekleyip suyunu çektirin. Tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edin. Köfte hamurundan yumurta iriliğinde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp, parmağınızla içini oyarak genişletin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı köftelerin içine doldurun. Elinizle kenarlarını kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Soğuduktan sonra tereyağında soteleyin.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
PATLICANLI KEBAP(8 Kişilik)
2 kg patlıcan, 1 kg kuşbaşı kuzu eti, 200 gram kuyruk yağı, 100 gram tereyağı, 750 gram domates, yarım kg iri kıyılmış dolmalık biber, 1 çay bardağı ılık su, tuz, karabiber
Patlıcanları alacalı soyup, iri küp şeklinde doğrayın. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletin. Daha sonra suyunu sıkıp, kağıt havlu ile kurulayın. Kuzu etini bir tencerede kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kuyruk yağını kuşbaşı doğrayın ve kızarana kadar bir tavada çevirin. Patlıcan, kuyruk yağı ve tereyağını etin içine ilave edin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates ile dolmalık biberi de katın. Daha sonra bir fırın kabına aktarın. Ilık su ekleyip, tuz ve karabiberini ayarlayın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5-2 saat süreyle pişirin.
TARİF DETAYMalatya'nın geleneksel tatları
KUZU TANDIR(5 Kişilik)
2 kg kemikli kuzu eti, 300 gram kuyruk yağı, 4 su bardağı su, tuz
Parçalara ayrılmış eti bir fırın kabına alın. Üzerine kuyruk yağını ince şekilde serin. Tuz serpin ve su ekleyin. Ağzını kapakla veya alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 2 saat süreyle pişirin. Pilav, közlenmiş domates, sivri biberle birlikte sıcak servis yapın.
TARİF DETAY