Lezzetli tartlar
Bitter Çikolatalı Tart
Malzemeler
Hamuru için: 200 gram tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 adet yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
50 gram kakao
Yeteri kadar un
İçi için: 200 gram bitter çikolata
150 gram krema
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çorba kaşığı tereyağı
Bir tutam tarçın
Krokan için: 4 çorba kaşığı su
1 kahve fincanı tozşeker
Yarım çay bardağı ikiye bölünmüş fındık
Üzerine: 150 gram bitter çikolata
2 çorba kaşığı krema
Süslemek için: 2 adet çilek
Bitter Çikolatalı Tart Yapılışı
Pudraşekeri ve tereyağını iyice karıştırın. Üzerine yumurta sarısı, kakao ve kabartma tozu ilave edin. Azar azar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Daha sonra yarım saat dinlendirin. Hamurun 1/3'ünü kenara ayırıp, kalanını merdane yardımı ile açın. Hamuru orta boy bir tart kalıbının kenarlarını da kaplayacak şekilde içine yerleştirin. İçi için, kremayı ısıtıp üzerine küçük parçalar halinde kırdığınız çikolata, rendelenmiş portakal kabuğu, tereyağı ve tarçın ekleyin. Ocaktan alıp ılındıktan sonra tartın üzerine dökün. Kalan hamuru açıp tartın üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-30 dakika pişirin. 150 gram bitter çikolatayı benmari usulü eritin. İçine kremayı ekleyip soğuyan tartın üzerini ve yanlarını kaplayın. Krokanı hazırlamak için su ve tozşekeri bir tavaya alın. Kısık ateşte şeker eriyip karamel rengi olana kadar pişirip ocaktan alın. İçine kırılmış fındık ekleyip karıştırın. Bekletmeden yağlı kağıt serilmiş düz bir zemine dökün. Donduktan sonra parçalar halinde kırın. Üzerindeki çikolata donan tartı, krokan ve çilek dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Lezzetli tartlar
Çikolatalı Tart
Malzemeler
Hamuru için:1 su bardağı
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kakao
Yarım su bardağı pudraşekeri
Bir tutam tuz
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta sarısı
İç kreması için: 100 ml krema
(1 kutu 200 ml)
1 paket (80 gram) sütlü çikolata
1 paket (80 gram) bitter çikolata
Süslemek için: Yarım paket (40 gram) beyaz çikolata
Çikolatalı Tart Yapılışı
1 hamur için un, kakao, pudraşekeri ve tuzu derin bir kapta yoğurun. Tereyağını da ekleyip, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Yumurta sarısını ekleyip, iyice yoğurduktan sonra hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle açıp, küçük tart kalıplarına, kenarlarını da kaplayacak şekilde elinizle yayın. Kabarmaması için üzerlerine alüminyum folyo serin ve nohut koyun. Bu şekilde önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. 15 dakikanın sonunda nohut ve alüminyum folyoyu üzerinden alın, 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. 2 Kremayı ısıtın ve içine küçük parçalara ayırdığınız çikolataları koyup, eritin. Daha sonra kremayı karıştırarak ılıtın. Ilıyan kremayı soğuyan tart kalıplarının içine paylaştırın. Buzdolabında en az 1 saat bekletin ve üzerini rendelenmiş beyaz çikolata ile süsleyip, servis yapın.
Aşçının notu: Dilerseniz bu tartı porsiyonluk olarak değil de bütün olarak da hazırlayabilirsiniz.
Lezzetli tartlar
Bezeli Limonlu Tart
Malzemeler
Hamuru için:
6 yemek kaşığı (200 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
2,5 su bardağı (300 gr) un
1 tutam tuz
Hamuru pişirirken kullanmak üzere herhangi bir baklagil (nohut, kuru fasulye gibi)
Ara dolgusu için:
1 yemek kaşığı (35 gr)
Teremyağ Gurme Kaymaklı
1+1/4 su bardağı + 6 yemek kaşığı (250 ml + 60 ml) su
1 çay bardağı (100 gr) pudra şekeri
Yarım çay bardağı limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi
3 adet yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı (60 gr) mısır unu
Bezesi için:
3 adet yumurtanın akı
1 tutam tuz
3 yemek kaşığı (60 gr) pudra şekeri
Bezeli Limonlu Tart Yapılışı
Tart hamuru için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurduktan sonra 15 dk buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamuru kullanacağınız kalıptan 10 cm daha büyük çapta yuvarlak halde açarak, hamuru dikkatlice kalıba yerleştirin. Çatalla ortasına delikler açıp, üzerine pişmemiş baklagilleri serptiğiniz pişirme kağıdını yerleştirin. 6-8 dk 180 derece fırında bu şekilde pişirip, sonrasında pişirme kağıdı ile birlikte baklagilleri kaldırıp 8-10 dk daha pembeleşene dek pişirmeye devam edin. Bu arada ara dolgusunu hazırlamak için; Teremyağ Gurme Kaymaklı, 1+1/4 su bardağı su, pudra şekeri, limon suyu ve rendesini bir tavaya alıp kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kalan 6 yemek kaşığı suyun içine yumurta sarılarını ve mısır ununu ekleyip ocağın üstündeki karışımın içine sürekli karıştırarak ekleyin. Karışım koyulaşıncaya kadar pişirip sonrasında soğuması için kenara alın. Bezesi için; yumurta aklarını bir tutam tuzla birlikte iyice kabarana dek çırpın. Pudra şekerini kaşık kaşık ekleyerek mikser yardımıyla sürekli çırpmaya devam edin. Pürüzsüz, sert ve parlak görüntü aldığı an, bezenin hazır olduğu andır. Fırından alınan tartın üzerine hazırlanan dolguyu yayın. En üste de bezeyi yerleştirin. 160 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirip soğumaya bırakın Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu: İyice çırpılmayan beze sulanacak ve tartın üzerinde istediğiniz şekilde bir görüntü olmayacaktır. Bu nedenle doğru kıvamı yakalamak önemlidir. Hazırlanan beze kabı ters çevrildiğinde dökülmüyorsa doğru kıvam yakalanmış demektir. Ayrıca limon yerine portakal da kullanarak farklı bir lezzet elde edilebilir.
Lezzetli tartlar
Çilekli Kare Tart
Malzemeler
İki buçuk su bardağı un
150 gram margarin
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
1 paket vanilya
1 paket (80 gram) beyaz çikolata
Üzeri için:
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı tozşeker
100 gram çilek
Süslemek için:
5-6 adet çilek
Nane yaprağı
Çilekli Kare Tart Yapılışı
Hamur için, oda sıcaklığında beklettiğiniz margarini unla karıştırdıktan sonra tozşekeri ekleyin. Bu arada başka bir kap içinde çırptığınız yumurtaya, tuz ve vanilyayı ekledikten sonra ilk karışıma ilave edip bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında üstü örtülü olarak yarım saat dinlendirip hafifçe yağlanmış kare bir kalıba elinizle yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritip kalıptan çıkarttığınız tartın üzerine eşit miktarda sürün. Diğer tarafta tartın üstü için süzme yoğurt, krema, tozşeker ve çileği blendırdan geçirin. Tartın üzerindeki beyaz çikolatanın üzerine sürün. Tane çilek ve nane yaprağıyla süsleyip servis yapın.
Lezzetli tartlar
Çikolatalı Çilekli Tart
Malzemeler
Tart hamuru için:
1 adet yumurta
150 gram margarin
3 su bardağı un
1 tutam tuz
Üzeri için:
3 çorba kaşığı bal
3 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı ceviz içi
2 adet yumurta
50 gram bitter çikolata
400 gram çilek
Çikolatalı Çilekli Tart Yapılışı
Bir kabın içinde un, yumurta, margarin ve bir tutam tuzu karıştırın. 24 cm'lik kalıbı yağlayıp hazırladığınız hamuru içine yerleştirin. 150 derece fırında 10 dakika pişirin. Bu arada üzeri için çikolata ve çilek hariç tüm malzemeyi çırpın. Bu harcı, tartın üzerine dökün ve tekrar fırında 20 dakika pişirmeye bırakın. Sonrasında kabı fırından çıkarın. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip, tartın üzerine gezdirin. Son olarak çilek dilimleriyle süsleyin ve soğumaya bırakın. Servis yapın.
Lezzetli tartlar
Vişneli Tart
Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 paket dondurulmuş vişne
1 adet yumurta sarısı
Vişneli Tart Yapılışı
Margarini derin bir kaba alın. Yumurta, 1 su bardağı tozşeker,kabartma tozu ve aldığı kadarunu karıştırın.Elde ettiğinizhamuru, ceviz iriliğinde birparça ayırıp, tart kalıbına yayın.Hamurun üzerinedondurulmuşvişne tanelerini dizin. Ayırdığınızhamurdan küçük parçalarkoparıp, çubuk şekliverin.Önceboylamasına tartın üzerine dizin.Kalan hamurdan hazırladığınızçubukları da enlemesinedizin,böylece kafes şekli verin. Üzerineyumurta sarısı sürün. Öncedenısıtılmış 200 derece fırın da üzeri pembeleşene dek pişirin.
Lezzetli tartlar
Lor Peynirli Tart
Malzemeler
Hamur için:
100 gram eritilmiş margarin veya tereyağı
10 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
Üzeri için:
600 gram lor peyniri
6-7 adet kiraz domates
3-4 adet sivri biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım demet nane
5-6 dal ince kıyılmış taze soğan
Üzerine:
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
Lor Peynirli Tart Yapılışı
Hamur için margarin, un, yoğurt ve kabartma tozunu yoğurun. Orta büyüklükte bir tart kalıbının içine kenarlarını kaplayacak şekilde yayın. İçi için bir kasede lor peyniri, dörde bölünmüş kiraz domates, ince kıyılmış sivri biber, maydanoz, dereotu ve nane ile taze soğanı karıştırın. Hamurun üzerine yayın. Bir kapta yumurta ve sütü çırpın. Karışımın her tarafına gelecek şekilde dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hamur kızarana kadar pişirin. Ilınınca dilimleyerek servis yapın.
Lezzetli tartlar
Yeşil Mercimekli Tart
Malzemeler
Hamuru için:
İki buçuk su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı soğuk su
İçi için:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük boy soğan
Yarım demet taze soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı süt
Tuz, kimyon, pulbiber, karabiber
Yeşil Mercimekli Tart Yapılışı
Öncelikle hamur için un, tereyağı ve tuzu karıştırın, elinizle kum gibi olana dek ufalayın. Soğuk suyu ekleyip, yoğurun. Streç filme sardığınız hamuru buzdolabında 1 saat dinlendirin. İç harç için ayıklanmış ve yıkanmış mercimeği 15 dakika haşlayıp süzün. Bir tavada tereyağını eritin. Kıyılmış soğan, taze soğan ve kırmızı biberi 5 dakika kavurun. İçine mercimek, tuz, kimyon, pulbiber ve karabiber ekleyin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yumurta ve sütü ilave edip karıştırın. Tart hamurunu 26 cm çapındaki bir tart kalıbına, kenarlarını da kaplayacak şekilde yayın. Kenarlardan sarkan fazla hamurları üzerine kafes yapmak için ayırın. Hamurun üzerine mercimekli iç harcı boşaltın. Kalan hamurları uzun şeritler haline getirip, tartın üzerine kafes şekli verin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri