Lezzetli irmik helvaları
İrmik helvası
Malzemeler
Bir buçuk su bardağı+2 çorba kaşığı irmik
50 gram file badem
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
Bir su bardağından bir parmak eksik su
1 su bardağı+1 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Süslemek için: Çubuk tarçın
İrmik helvası Yapılışı
İRMİK, badem ve zeytinyağını kısık ateşte 15 dakika kavurun. Ayrı bir tencerede süt, su, tozşeker ve limon kabuğunu kaynama noktasına gelene kadar pişirin. İrmiği, sütlü karışıma ilave edip karıştırın. 5 dakika sonra ocaktan alın. Demlenmesi için 40- 45 dakika dinlendirin. Küçük kalp şeklindeki kalıpları servis tabaklarına yerleştirin. İçlerine tatlıyı pay edip, kalıpları çıkarın. Çubuk tarçınla süsleyip servis yapın.
Aşçının notu: Demlenme sırasında tencerenin kapağının altına bez veya kağıt havlu koyarsanız buharı çeker ve demlenme daha hızlı olur. Bu irmik helvası az miktarda zeytinyağı ve tozşeker içermektedir. Şayet helvanızı daha tatlı tercih ederseniz, servis sırasında üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Lezzetli irmik helvaları
Vişneli İrmik Helvası
Malzemeler
2 su bardağı irmik
2 su bardağı tozşeker
100 gram margarin
2 su bardağı vişne suyu
1 su bardağı su
1 kase çekirdeksiz vişne
Vişneli İrmik Helvası Yapılışı
İRMİĞİ tencereye alın. Kısık ateşte yağsız olarak 40 dakika kadar kavurun. Vişne suyu, şeker, su ve yağı ilave edin. Karıştırıp, iyice suyunu çekene kadar kaynatın. Vişneleri ilave edip, ocaktan alın. Üzerine bir bez örtün ve 20 dakika demlendirin. Harmanlayıp servis yapın.
Aşçının notu: Su ve vişne suyunu soşuk ilave etmelisiniz. Dilerseniz helvanın üzerine şeker de serpebilirsiniz.
Lezzetli irmik helvaları
Limon Jöleli İrmik Tatlısı
Malzemeler
1 paket Kenton Limon Aromalı Jöle
2 su bardağı kaynar su
1 avuç bütün ceviz içi
Limon dilimleri
İrmik tatlısı için:
1 kg süt
7 çorba kaşığı irmik
12 çorba kaşığı tozşeker
Limon Jöleli İrmik Tatlısı Yapılışı
BİR tencereye süt, irmik ve tozşekeri koyup, orta hararetli ateş üzerinde sürekli karıştırarak kaynatın. Kelepçeli bir kek kalıbının tabanına, kalıbın büyüklüğünde yağlı kağıt serin. Kaynayan irmik tatlısını kalıba boşaltıp soğumaya bırakın. Diğer yandan limon aromalı jöleyi 2 su bardağı kaynar suya boşaltıp, jöle çözülünceye kadar karıştırın. Hazırladığınız jöleyi, soğuyan irmik tatlısının üzerine döküp limon dilimleri ve cevizle süsleyin. Jöle ılındıktan sonra buzdolabına alıp, donduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Lezzetli irmik helvaları
Fıstıklı İrmik Helvası
Malzemeler
150 gram tereyağı (10 çorba kaşığı)
1 su bardağı irmik
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
150 gram tozşeker
Şerbeti için:
2/3 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı süt
Fıstıklı İrmik Helvası Yapılışı
Şerbet için, tencerede şeker ve sütü sürekli karıştırarak kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmikle, fıstıkları ekleyip ateşi iyice kısın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, fıstıklar iyice pembeleşene dek kavurun. Şerbeti tekrar kaynatın ve kaynar olan irmik karışımına ekleyin. Bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, irmik şerbetini tamamen çekene kadar pişirin. Şerbeti iyice çekilince, şekeri serpip bir daha karıştırın. Ateşi kapatıp, helvayı demlendirin.
Lezzetli irmik helvaları
İrmik Helvası
Malzemeler
250 gram margarin
1 kahve fincanı çamfıstığı
4 su bardağı irmik
4 su bardağı süt
4 su bardağı tozşeker
İrmik Helvası Yapılışı
Margarini tencereye alın. Çamfıstıklarını ilave edin. Fıstıklar pembeleşene dek kavurun. Sonra irmiği ekleyin. Karıştırarak, irmik altın sarısı renk alana dek kavurun. Ayrı tencerede kaynatılan süt ve şekeri ilave ederek, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte demlendirip, servis yapın.
Lezzetli irmik helvaları
Çilekli İrmik Tatlısı
Malzemeler
8 çorba kaşığı irmik
10 çorba kaşığı tozşeker
1 litre süt,
1 paket vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
12 adet çilek
1 paket toz çilek jölesi
İki buçuk su bardağı kaynar su
Çilekli İrmik Tatlısı Yapılışı
İRMİK, tozşeker, süt ve vanilyayı tencereye alın. Karıştırarak orta ateşte kıvam alana dek pişirin. İki dakika daha kaynatıp, ıslatılmış orta boy bir dikdörtgen kaba yarısını dökün. Üzerine ceviz serpiştirip, kalan irmikli karışımı yayın. Ilındıktan sonra üzerine dilimlenmiş çilek yerleştirin. Ayrı bir yerde jöle ve kaynamış suyu, jöle eriyene dek karıştırın. Ilındıktan sonra çileklerin üzerine gezdirin. Bir saat buzdolabının alt rafında dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri