Lezzetli bir balık:Sardalya

Orta yağlı bir balık olan sardalya; omega-3, protein, demir, fosfor, potasyum, kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. Kılçıklı yapısına rağmen lezzeti için tercih edilen sardalya, “ateş balığı” olarak da adlandırılır. Del Mare Restaurant’ın aşçıbaşısı Mehmet Ferhat Yorulmaz, sardalyalı leziz tarifler hazırladı.

Stilist: Sibel ERDEM Fotoğraflar: Erkin ÖN

SARDALYA KUŞU 4 kişilik

Yarım kg sardalya 2 adet soğan, 3 adet domates 100 gram kaşar peyniri 1 tatlı kaşığı soya sosu, karabiber

Sardalyayı ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Soğan ve domatesi rendeleyin. Elinizle sıkıp suyunu başka bir kaba alın ve içine rendelenmiş kaşar peyniri, soya soyu, karabiber katın. Tüm malzemeyi karıştırın ve 1 adet balığın içine 1 tatlı kaşığı bu karışımdan yayıp, üzerine başka bir balık kapatın. İç harç ve sardalya bitene kadar aynı işleme devam edin. Izgarada önlü arkalı kızarttıktan sonra sıcak olarak servis yapın. Sardalya: Geniş sürüler halinde gezen ve “plankton” denilen deniz canlılarını yiyerek beslenen sardalya, hamsinin yakın akrabasıdır. Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde yaşayan sardalyanın en lezzetli zamanı temmuzekim ayları arasıdır. Türlerine göre “bayağı sardalya”, “kulaklı sardalya” ve “benekli sardalya” olmak üzere üçe ayrılır. Küçüğüne “papalina” denen sardalyanın, ızgarası, tavası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı güzel olur. Taze olarak tüketilen sardalya, kurutularak, tuzlanarak, tütsülenerek veya konserve yapılarak saklanır.

Sofra’da Bu Ay

  • Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
  • Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
  • Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar
ve Daha Fazlası ...