Lezzetli bir balık:Sardalya
Orta yağlı bir balık olan sardalya; omega-3, protein, demir, fosfor, potasyum, kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. Kılçıklı yapısına rağmen lezzeti için tercih edilen sardalya, “ateş balığı” olarak da adlandırılır. Del Mare Restaurant’ın aşçıbaşısı Mehmet Ferhat Yorulmaz, sardalyalı leziz tarifler hazırladı.
Stilist: Sibel ERDEM Fotoğraflar: Erkin ÖN
SARDALYA KUŞU 4 kişilik
Yarım kg sardalya 2 adet soğan, 3 adet domates 100 gram kaşar peyniri 1 tatlı kaşığı soya sosu, karabiber
Sardalyayı ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Soğan ve domatesi rendeleyin. Elinizle sıkıp suyunu başka bir kaba alın ve içine rendelenmiş kaşar peyniri, soya soyu, karabiber katın. Tüm malzemeyi karıştırın ve 1 adet balığın içine 1 tatlı kaşığı bu karışımdan yayıp, üzerine başka bir balık kapatın. İç harç ve sardalya bitene kadar aynı işleme devam edin. Izgarada önlü arkalı kızarttıktan sonra sıcak olarak servis yapın. Sardalya: Geniş sürüler halinde gezen ve “plankton” denilen deniz canlılarını yiyerek beslenen sardalya, hamsinin yakın akrabasıdır. Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde yaşayan sardalyanın en lezzetli zamanı temmuzekim ayları arasıdır. Türlerine göre “bayağı sardalya”, “kulaklı sardalya” ve “benekli sardalya” olmak üzere üçe ayrılır. Küçüğüne “papalina” denen sardalyanın, ızgarası, tavası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı güzel olur. Taze olarak tüketilen sardalya, kurutularak, tuzlanarak, tütsülenerek veya konserve yapılarak saklanır.
Lezzetli bir balık:Sardalya
SARDALYA PİLAKİ
4 kişilik
1 kg sardalya, 3 adet soğan 2 diş sarmısak 2 çorba kaşığı zeytinyağı 5 adet domates 3 adet defne yaprağı, tuz, karabiber
Üzerine: 1 adet limon 2 tatlı kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı tane karabiber
Ayıklanmış sardalyanın kılçığını çıkarın ve bir kenara alın. Yemeklik doğranmış soğan ve sarmısağı zeytinyağında 1-2 dakika kavurun. İçine rendelenmiş domates, defne yaprağı, tuz ve karabiber katın. Kısık ateşte 2-3 dakika pişirin. Bu karışımı orta büyüklükte bir güveç kabına yayın. Üzerine balığı dizin ve dilimlenmiş limonu gelişigüzel yerleştirin. Limon suyu gezdirin ve tane karabiber serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10 dakika pişirin.
Lezzetli bir balık:Sardalya
SARDALYA TURŞUSU
8-10 kişilik
1 kg sardalya, 2 su bardağı elma sirkesi 1 su bardağı limon suyu, 2 tatlı kaşığı tuz
Buzlu su için: 1 litre su, 7-8 adet buz
Üzeri için: 1 su bardağı zeytinyağı 1 çay bardağı sirke 1 çay kaşığı tane karabiber 1 çay kaşığı toz beyazbiber, pulbiber
Lezzetli bir balık:Sardalya
SARDALYA LOKUM
4 kişilik
300 gram sardalya 50’şer gram kaşar peyniri, tulum peyniri ve beyaz peynir, 1 adet kırmızı biber Yarım demet dereotu, 1 adet yumurta 2 çorba kaşığı nişasta, 2 çorba kaşığı su
Bulamak için: 1 çay bardağı un 1 adet yumurta sarısı 1’er çay kaşığı kabartma tozu ve karbonat, 1 şişe maden suyu Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Balığı ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Peynirleri bir kaba rendeleyip içine kıyılmış dereotu, yumurta, nişasta ve suyu katın. Tüm malzemeyi yoğurun. Bir adet sardalyayı düz bir zemine koyup, içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Balık ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Sardalya lokumlarını bulamak için un hariç diğer malzemeyi bir kapta karıştırın. Lokumları önce una sonra maden sulu karışıma bulayın ve kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın.
Lezzetli bir balık:Sardalya
SAROZ USULÜ SARDALYA
4-6 kişilik
1 kg sardalya, 1 demet roka 1 adet küçük boy marul 1 adet limon, 2 adet patates 14 adet kiraz domates 1 çay kaşığı tane karabiber
Üzeri için: 1 çay bardağı su 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limonun suyu, tuz
Orta büyüklükte bir güvecin dibine yıkanmış roka yapraklarının tamamını ve marul yapraklarının yarısını yerleştirin. Kılçığı çıkarılmış balığı dizin. En üste iri doğranmış limon ve patates, ortadan ikiye kesilmiş kiraz domates ile kalan marul yapraklarıyla, karabiberi gelişigüzel yerleştirin. Üzeri için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın ve sebzeli balığın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar